На България е нужен още един дългосрочен договор за газ

Темелков: Основната заплаха е от повишаване на цените
7 авг 2023 13:32, Анисия Иванова
35
На България е нужен още един дългосрочен договор за газ
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки ограничаването на доставките от Русия и унищожаването на ключова инфраструктура като тръбопроводите "Северен поток" 1 и 2, през 2022 г.  в Европа нямаше недостиг на природен газ, макар цените да достигнаха изключително високи нива. Започнаха проекти за строителство на терминали за газ, а нивата на газохранилищата в момента дават голямо ниво на спокойствие за следващата зима, стига едновремено да не настъпи силно застудяване в целия континент, пълно спиране на количествата от Русия и затягане на предлагането на световния пазар. Това коментира Кирил Темелков, зам.-председател на Българска газова асоциация, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Основната заплаха е не от прекъсване на доставките и невъзможност да се достави газ в Европа, а от повишаване на цените, които са сравнително стабилни от началото на годината. Такова поскъпване може да е краткосрочно, но в бъдеще цените на спотовите пазари ще бъдат силно волатилни, като ефектът от това може да бъде смекчен, ако повече потребители и търговци се насочат към дългосрочни договори, каза Темелков.

На България не се наложи да увеличава газовата си входяща инфраструктура, освен да се ускори пускането в експлоатация на газовата връзка с Гърция IGB.

"Oчакваме Александруполис да влезе в експлоатация до края на годината - надявам се и капацитетите да са достатъчни, така че количествата през него да могат да идват и към България. Има и доста допълнителни инициативи за LNG терминали, включително в Албания; има още дав-три проекта в Гърция за частни терминали, които също на доста добро ниво на развитие. Очаква се по отношение на LNG терминали в следващите две-три години да бъдем презадоволени откъм капацитет. Очакванията са и световното производство на LNG да се покачи значително и перспективата за газа като стабилно гориво в следващите години е много добра."

Основната заплаха е не от прекъсване на доставките и невъзможност да се достави газ в Европа, а от повишаване на цените, които са сравнително стабилни от началото на годината. Такова поскъпване може да е краткосрочно, но в бъдеще цените на спотовите пазари ще бъдат силно волатилни, като ефектът от това може да бъде смекчен, ако повече потребители и търговци се насочат към дългосрочни договори, каза Темелков.

Температурите в Европа през зимата и търсенето на газ като източник на електричество - и съответно цените на тока - ще оказват много голямо влияние върху спотовите цени. Влиянието на цената на петрола вече не е толкова голямо в дългосрочните договори, колкото преди пет-десет години, когато ценообразуването бе обвързано с нефтените еквиваленти на борсата - в момента спотовите цени и фючърсите има по-голяма роля във формулите. Съществуването на петролната формула все пак дава известна сигурност, като ограничава прекомерното влияние на спотовите цени, каза Темелков.

Натрупването на повече фактори, които влияят на цените  - от времето в Европа до нуждата от газ на Китай - означава, че един единствен фактор сам по себе си вече не може да има толкова голям ефект, обясни Темелков, макар Русия все още да има важна роля за цените в Европа.

"Европейският пазар все още е зависим от руските доставки по отношение на формиране на цените - не защото е толкова голям делът на руските доставки в цялостното потребление, а защото изцяло без руски доставки, има малък недостиг на газ в Европа. Но дори и малък недостиг на газ вдига спотовите цени и фючърсите изключително високо, което влияе на общата ценова листа на останалите компании, защото те ползват тези ценови фактори за ценообразуването към крайните потребители."

Ефектите от общите покупки на газ от ЕС са все още неясни, като континентът трябва на първо място да осигури достатъчен общ капацитет от всички входящи точки, които да го направят независим от проблеми при някой основен доставчик, каза Темелков.

В коментар за договора между "Булгаргаз" и турската БОТАШ, Темелков предупреди, че тъй като споразумението е засекретено и няма информация за всички детайли по него, не може да се направи обобщен анализ.

 "Всеки един договор е важен в неговата цялост... Това е един от договорите, по които "Булгаргаз" си осигурява доставките. Не можем да кажем в момента дали договорът е изгоден или неизгоден, защото трябва да се разгледа в цялостното портфолио на доставките към "Булгаргаз".

Дали договорът е бил позитивен или не ще стане известно, когато дойде времето за неговата консумация, допълни Темелков.

България има много източници, от които може да си доставя газ, но докато договорът с Азербайджан е единственият дългосрочен договор, задоволяващ до 30% от потреблението в страната, спотовите цени ще имат по-силен ефект върху цените на "Булгаргаз". Газ може да се доставя от Гърция, ЦИЕ, Турция, като може да се преговаря и за увеличаване на доставките от Азербайджан по различни цени, които да не са по нефтена формула, каза Темелков.

"Размерът на дългосрочните договори в цялостното портфолио на "Булгаргаз" следва да бъде по-голям; необходим е още един дългосрочен договор за 30% потребление", каза Темелков и добави, че винаги трябва да има гаранции, че дори и при проблеми в довеждащата инфрастуктура през различни държави, доставките ще могат да бъдат направени.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
0
 
! Отговори
До Загрижен преди 8 месеца
Цената била по ниска от на газпром и отпреди русия да спре газа...... я ми обясни тогава защо сметката ми е 3 пъти по-висока? нештастници....
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Краварите май искат да ни заробят за още 50 години.Не им стигат нашите златни мини ,Мариците ,подарените военни бази и парите за самолети-антики.
33
2
 
2
 
! Отговори
СПАС преди 8 месеца
ТВЪРДО СЪМ ЗА НОВ, 100-150 ГОДИШЕН ДОГОВОР С БРАТСКА ХАМЕРИКА!!!! ТИК ВУН И КИРЕТО ТЪ ПО ТО ДА НЕ ХОДЯТ НА СЪД, ДА СИ ПОЛУЧАТ КОМИСИОННИТЕ, ПЪК БЕНЗИНА АКО ЩЕ ДА Е 10 ЛЕВА!!! КВО МИ ПУКА??? ВАЖНОТО Е И НА НАС ПИШЕЩИТЕ ТУК ДА КИХАТ ПО НЯКОЙ ЦЕНТ!!!!:)
32
0
 
5
 
! Отговори
свободата на салама преди 8 месеца
До Загрижен: НЕ знам ама на бензиностанцията в МОМЕНТА е. 1,13 лв а преди беше 0.83 лв. Ти кво гледаш - не знам?
31
1
 
5
 
! Отговори
как и да го въртиш преди 8 месеца
цената на газта без Руския дял лети като тротинетка по магистралата!
30
6
 
1
 
! Отговори
Загрижен преди 8 месеца
До Опаа.. 18 Хей, младеж - цената в момента е по-ниска от тази на газпром и по ниска от преди русия да ни спре газа!!!! Какви глупости говориш погледни борсата!?!? да не би така да пише в сводката?
29
5
 
11
 
! Отговори
СЛАВА на РУСИЯ преди 8 месеца
Българите са и ще бъдат винаги с Русия .Мразим всичко американско безплатно .От САЩ само войни и тероризъм.
28
12
 
4
 
! Отговори
Крим не е руски преди 8 месеца
Не щеме ний рускои газ ,не щеме ний рубли ни руска АЕЦ,а искаме свобода,Искаме украинско евтино зърно и яйца човешки правдини!Напред! Напред!Напред да вървим!България от руско робствода освободим!
27
3
 
6
 
! Отговори
ТРОЙНО ПО ТРИ преди 8 месеца
Я кажете за договора и танкерите дето ги купиха Кирето и Асенчо на най високата съществуваща цена,още неможем да ги изплатим,но нали захапаха вече власта с Бойко и Пеевски,ще се нагледаме на компромиси ХОХОХОХ
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дългосрочни договори? Чеки ве, нъл ревахте щото дългосрочните договори с газпром били скъпи?! Тва европейската проздотия край няма. Пазара щял да регулира всичко и цената щяла да падне?Милион фирмички се пръкнаха в Европа да доставят газ на потребителите уж конкурирайки се...девили
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако няма гас трябва АЕЦ Белене която беше съсипана от ПП и ГЕРП и ДБ и СДС.
24
3
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 8 месеца
ТРЯБВАШЕ ДА ЗАТВОРЯТ КРАНА ДО КРАЙ-И ТОГАВА ДА ВИ ВИДЯ КАКВО ЩЯХТЕ ДА ПРАВИТЕ БЕЗ ГАЗ.- НЕМА БИЗНЕС- НЕМА ПАРИ.
23
3
 
5
 
! Отговори
ЗАСЕКРЕТЕНО преди 8 месеца
ЗАСЕКТЕРЕНО Е как ПРезидента и Гълъб са обвързали БГ да плаща 300 милиона на година такси на БОТАШ без значение дали ползва или не ползва ГАЗ от Турция. Същата схема като Газпром но рушвета е за Радев.
22
3
 
10
 
! Отговори
Стоян преди 8 месеца
Само да кажа, Австрия и Унгария и други наши партньори, продължават да си внасят от Русия!
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Смях! "На България е нужна енергийна НЕЗАВИСИМОСТ !!!" --------- като нямаш енергоресурси, които можеш сам да добиваш винаги ще си зависим! И не, концесия дадена на някоя паразитна фирма не те прави независим!
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ми пробвайте нещо там с нова заландия, австралия, индия, южна африка... все демократичен газ, пък голяма работа, че е от другия край на света.
19
2
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 месеца
ТЕ МНОГО РАБОТИ ЩЕ СА НУЖНИ НА БЪЛГАРИЯ НО НЯМА ДА ГИ ИМА
18
4
 
10
 
! Отговори
Опаа.. преди 8 месеца
Чакай малко. Нали зорът беше че не трябвало да имаме договор с Русия защото бил Дългосрочен и за това бил Неизгоден ?! И трябва да купуваме газ на борсата в Европа. Обаче нещо май излезе крива сметката и цената скочи баснословно. А сега какво...Нашите "приятели" зад океана които ни натискаха да скъсаме договора с Русия "Защото те (Русия) ни били изнудвали...В момента искат (САЩ) да ни накарат да сключим...Дългосрочен договор !?! Без коментар.
17
0
 
2
 
! Отговори
Смях! преди 8 месеца
На България е нужна енергийна НЕЗАВИСИМОСТ !!!
16
4
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 месеца
До Олимпий ПановАМИ БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ ПРАВИТЕЛСТВА КОИТО МИСЛЕХА САМО ЗА НАРОДА И РИТАХА ЧУЖДИТЕ ИНТЕРЕСИ, СЕГА ПЪК ЧУЖДИТЕ ИНТЕРЕСИ ЩЕ РИТАТ БЪЛГАРИЯ.