Заговорът на Путин да раздели Запада може би успява?

Британският в. "Телеграф": Големите европейски концерни готови да продължат бизнеса си с Москва
17 авг 2023 13:00, Елка Василева
105
Заговорът на Путин да раздели Запада може би успява?
Снимка: архив, БГНЕС

Русия може да изпитва трудности за постигане на военните си цели в Украйна, но това не пречи на Кремъл да продължи усилията си да подкопава западната подкрепа за украинската кауза, пише днес британският в. "Телеграф". Макар и контраофанзивата на Киев да не отбелязва бързия напредък, на какъвто мнозина се надяваха в началото на кампанията, под въпрос е дали украинците изобщо щяха да успеят да постигнат досегашните си скромни успехи, ако не бяха постоянните военни доставки, които те продължават да получават от Запада, отбелязва авторът на статията Кон Кохлин.

Още по темата
До момента руските усилия да предизвикат разцепление в западния алианс не са постигнали желания резултат, макар че ентусиазмът на някои страни от НАТО да продължат да поддържат подкрепата за Киев намалява. Това бе очевидно на срещата на върха на НАТО във Вилнюс миналия месец, където опитите на Украйна да си осигури гаранции за бъдещо членство в алианса бяха отхвърлени.

Направеното впоследствие предложение от високопоставен официален представител на НАТО, че Украйна първо ще трябва да отстъпи част от територията си на Москва, за да си осигури членство, създаде по-точна картина на това, което някои лидери на алианса наистина мислят. И това се случва въпреки факта, че нарушаването на териториалната цялост на Украйна е напълно неприемливо за украинския президент Володимир Зеленски, който отхвърли идеята като "нелепа", коментира "Телеграф".

Британският вестник посочва, че въпреки това, при положение, че проучванията на общественото мнение в Европа показват ясно разделение между тези, желаещи да запазят солидарността си с украинската кауза, и онези, особено засегнатите от кризата с по-високите разходи за живот граждани, подкрепящи постигането на споразумение чрез преговори, несъмнено съществува благоприятна почва, която Кремъл може да използва за изостряне на разделението в западния съюз.

При тези обстоятелства едва ли би било изненадващо, ако Кремъл засили шпионските си операции срещу Запада. Колкото повече разузнавателни данни и информация може да получи Кремъл за мисленето на Запада по въпроса за Украйна, толкова по-добре ще бъде подготвен да сее разделение и разногласия.

Британското разузнаване предупреждава, че в момента във Великобритания и Европа действат повече руски шпиони, отколкото когато и да било след Студената война, пише "Телеграф". В същото време се наблюдава значително увеличаване на враждебната руска дейност срещу ключова западна инфраструктура като картографиране на важни комуникационни и енергийни мрежи, които могат да бъдат обект на нападение в случай на ескалация на напрежението с Москва.

Вестникът отбелязва, че арестът на трима членове на предполагаема руска шпионска група, извършен тази седмица в резултат на британска контраразузнавателна операция, става на фона и на други арести в цяла Европа.

Миналата седмица бе арестуван германски офицер, отговарящ за военните поръчки, срещу когото бяха повдигнати обвинения в предаване на тайни на Москва, а през декември миналата година по подобни обвинения бе арестуван служител на Германското външно разузнаване (BND).

През февруари охранител, работещ в британското посолство в Берлин, бе осъден на 13 години затвор, след като се призна за виновен в предаването на "значително количество материали" на Москва, припомня "Телеграф".

Усилията да се изпрати ясно послание на Москва за единството на Запада в подкрепата си за Украйна не бяха подпомогнати от факта, че повече от 50 процента от европейските компании, работещи на руска територия преди войната, продължават да правят бизнес с Русия, посочва британският вестник.

Готовността на големите европейски концерни да продължат да правят бизнес с Москва не само подкопава ефективността на международните санкции. То изпраща още един сигнал към Кремъл, че в европейския елит може да има значителна общност от поддръжници, които смятат, че техните интереси са по-добре защитени от връзките им с Русия, отколкото от това Украйна да излезе победител от този ожесточен конфликт, заключава "Телеграф".
(БТА, Светослав Танчев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Западът не се разделя. Просто нормалните граждани са против антиселекцията на политиците на посолството, които управляват не само България, но и почти цялото ЕС.
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Републиките от РФ се отдъпват от Русия. Русия няма да има войници за украинския фронт. Дания и Холандия пращат F 16 в Украйна.
73
2
 
3
 
! Отговори
Дядката преди 8 месеца
Празни приказки!Запада е напълно обречен , но с годините надъхваната пропаганда им изиграва лоша шега!Трябваше да се вслушат в искания на Русия , да не приближават границите на Русия с уж "отбранителния" военен блок НАТО!Не трябваше да прилагат тъпите си санкции , които като бумеранг ги удариха в собствените им икономики!Но вече е късно , мандалото падна и доверието в Запада е тотално сринато!Русия , Китай и техните съюзници от целия свят ще довършат Запада!Бедна България ще пати от поставените
72
8
 
4
 
! Отговори
Цитат на путин преди 8 месеца
За качеството на едно управление се съди по това как живеят гражданите в държавата . Въпрос? Как живеят сега, таварищ путин гражданите на руската федерация? Крим наш...а потом..смърт....
71
4
 
6
 
! Отговори
Ъх преди 8 месеца
И какъв бил заговорът на Путин-лошия ликвидатор на запада?
70
4
 
9
 
! Отговори
Хе преди 8 месеца
"Лидерите" ни са се самозабравили калинки. Слабоумната политика на ЕС спрямо Русия е вредна за Европа. Но иначе Путин е виновен, не некадърността им.
69
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пропагандата става все по жалка и смешна хахахаха
68
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
РУСИЯ - ЕДИНСТВЕНАТА ДРЪЖАВА В СВЕТА ЧИЙТО ПРЕЗИДЕНТ Е ГАВЕДО
67
14
 
7
 
! Отговори
руската пропаганда преди 8 месеца
Е СМЕШНА..ха.ха.ха някой си никому не известен автор напикал си нещо да хвали руския свинарник и от това руската пропаганда се опитва за прави световна новина като плаща на медии.ха ха ха ама вярва ли им някой ?!?!!?
66
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българските чукчи къде ще ги сеят в Западния Запад или в Източния Запад?
65
0
 
12
 
! Отговори
Еххх преди 8 месеца
Д,жендър от кога е забранена дума ,откачен сайт.
64
7
 
14
 
! Отговори
Деди преди 8 месеца
Ингилизите само шпиони сънуват, гони ги страшна шпионска параноя. Това могат, това и правят - Скрипалите не им дават мира от няколко години насам. И една бележка към Хубавелка-*** - разцеплението в Западната коалиция е повече от видно - само такива като Телеграф не го виждат, но и те ще прогледнат, бизнесът вече прогледна като свали медийната мъгла на Албиноса.
63
1
 
7
 
! Отговори
до 66-ти реалист преди 8 месеца
Дори да имахме 99,9% от населението като професори по всякакви сфери, достатъчно е да има едни 121 *** в жълтата постройка на жълтите павета, за да прецакат нещата...
62
2
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
Няма нужда от Путин да разделя запада, все пак не всички хора там са rлynaви..
61
6
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Жалко, че играчките-бомби, които британските ни партньори в нато, пускаха над Враца на 10 февруари 1944г. не са попаднали в ръцете на бабите на сегашните ни атлантици! Но пък те са си били основно по турските села...
60
9
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Денят в който Лондон стане залив ще е подходящ за Национален празник на България.
59
5
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Бозавите кат не искат да успее - да си пратят смешната армия да помага... ама нямат армия, нито флот... пък и ракетите им свършиха. Само атомът им остана. Дано Русия има добри ракети да ги гръмне аще над Лондон.
58
4
 
29
 
! Отговори
Напред, на нож преди 8 месеца
Украинската армия изстрелва на ден около 5000 снаряда, а САЩ и сателитите им произвеждат толкова за седмица. Но излъгаха Зеленски да се откаже от мирното споразумение, сключено между руската и украинска делегация в Истанбул, а войната можеше да спре още тогава. Сега кой каквото си е надробил, да го сърба. Украинските войници се оказаха разходен материал за американските интереси.
57
3
 
21
 
! Отговори
Какво следва преди 8 месеца
Целият украински военен флот е на дъното на Черно море. Украинската армия всеки ден търпи загуби и в хора и в техника без да може да достигне дори до първата линия на руската армия. САЩ изхарчиха милиарди а резултатите са съвсем мижави. Колко време още ще изкарат така?
56
24
 
5
 
! Отговори
Е.ахти статията преди 8 месеца
Запада никога не е бил по обединен и по силен . Откат Тръмп са прецака нищо не върви за Русия