Заговорът на Путин да раздели Запада може би успява?

Британският в. "Телеграф": Големите европейски концерни готови да продължат бизнеса си с Москва
17 авг 2023 13:00, Елка Василева
105
Заговорът на Путин да раздели Запада може би успява?
Снимка: архив, БГНЕС

Русия може да изпитва трудности за постигане на военните си цели в Украйна, но това не пречи на Кремъл да продължи усилията си да подкопава западната подкрепа за украинската кауза, пише днес британският в. "Телеграф". Макар и контраофанзивата на Киев да не отбелязва бързия напредък, на какъвто мнозина се надяваха в началото на кампанията, под въпрос е дали украинците изобщо щяха да успеят да постигнат досегашните си скромни успехи, ако не бяха постоянните военни доставки, които те продължават да получават от Запада, отбелязва авторът на статията Кон Кохлин.

Още по темата
До момента руските усилия да предизвикат разцепление в западния алианс не са постигнали желания резултат, макар че ентусиазмът на някои страни от НАТО да продължат да поддържат подкрепата за Киев намалява. Това бе очевидно на срещата на върха на НАТО във Вилнюс миналия месец, където опитите на Украйна да си осигури гаранции за бъдещо членство в алианса бяха отхвърлени.

Направеното впоследствие предложение от високопоставен официален представител на НАТО, че Украйна първо ще трябва да отстъпи част от територията си на Москва, за да си осигури членство, създаде по-точна картина на това, което някои лидери на алианса наистина мислят. И това се случва въпреки факта, че нарушаването на териториалната цялост на Украйна е напълно неприемливо за украинския президент Володимир Зеленски, който отхвърли идеята като "нелепа", коментира "Телеграф".

Британският вестник посочва, че въпреки това, при положение, че проучванията на общественото мнение в Европа показват ясно разделение между тези, желаещи да запазят солидарността си с украинската кауза, и онези, особено засегнатите от кризата с по-високите разходи за живот граждани, подкрепящи постигането на споразумение чрез преговори, несъмнено съществува благоприятна почва, която Кремъл може да използва за изостряне на разделението в западния съюз.

При тези обстоятелства едва ли би било изненадващо, ако Кремъл засили шпионските си операции срещу Запада. Колкото повече разузнавателни данни и информация може да получи Кремъл за мисленето на Запада по въпроса за Украйна, толкова по-добре ще бъде подготвен да сее разделение и разногласия.

Британското разузнаване предупреждава, че в момента във Великобритания и Европа действат повече руски шпиони, отколкото когато и да било след Студената война, пише "Телеграф". В същото време се наблюдава значително увеличаване на враждебната руска дейност срещу ключова западна инфраструктура като картографиране на важни комуникационни и енергийни мрежи, които могат да бъдат обект на нападение в случай на ескалация на напрежението с Москва.

Вестникът отбелязва, че арестът на трима членове на предполагаема руска шпионска група, извършен тази седмица в резултат на британска контраразузнавателна операция, става на фона и на други арести в цяла Европа.

Миналата седмица бе арестуван германски офицер, отговарящ за военните поръчки, срещу когото бяха повдигнати обвинения в предаване на тайни на Москва, а през декември миналата година по подобни обвинения бе арестуван служител на Германското външно разузнаване (BND).

През февруари охранител, работещ в британското посолство в Берлин, бе осъден на 13 години затвор, след като се призна за виновен в предаването на "значително количество материали" на Москва, припомня "Телеграф".

Усилията да се изпрати ясно послание на Москва за единството на Запада в подкрепата си за Украйна не бяха подпомогнати от факта, че повече от 50 процента от европейските компании, работещи на руска територия преди войната, продължават да правят бизнес с Русия, посочва британският вестник.

Готовността на големите европейски концерни да продължат да правят бизнес с Москва не само подкопава ефективността на международните санкции. То изпраща още един сигнал към Кремъл, че в европейския елит може да има значителна общност от поддръжници, които смятат, че техните интереси са по-добре защитени от връзките им с Русия, отколкото от това Украйна да излезе победител от този ожесточен конфликт, заключава "Телеграф".
(БТА, Светослав Танчев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
6
 
24
 
! Отговори
Кой прави заговори преди 8 месеца
Един цитат от интервюто с проф. Близнашки: "Правителството беше съставено под натиск от САЩ след посещението на ръководителят на Комитета по санкциите към Държавния департамент на САЩ Джеймс О'Брайън" ............................................................................... Ама някой да не си помисли, че е имало намеса на САЩ в нашите избори. Сакън! Само Русия може да се намесва в свободни и демократични избори.
54
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 месеца
До анонимен *** Курса на една валута спрямо друга се определя от търсене и предлагане. Сега независимо че Нефтените приходи месец от месец разстат с около 10% общо за сега РФ е полуила с 40% по-малко приходи. Тоест има недостиг на Долари в самата Русия защото Импортозаместването работи но се появи и алтернативен внос какт Паралелелн(незаконен) така и Алтернативен(Китайски) последния все още не е минал изцяло на месни валути Цената на Петрола се качва заради ОПЕК+ а с това и приходите на Москва
53
3
 
6
 
! Отговори
за тия, които се преди 8 месеца
притесняват за курса на рублата имам препоръка - купувайте. Стига да има от къде.
52
7
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Жалко, че играчките-бомби, които британските ни партньори в нато, пускаха над Враца на 10 февруари 1944г. не са попаднали в ръцете на бабите на сегашните ни атлантици!
51
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За това незнам, обаче със сигурност заговорът на САЩ и ВБ да разделят и съсипят Европа, успя...
50
8
 
23
 
! Отговори
торбалан преди 8 месеца
абе натовци и укрофашаги , бръкнахте в окото на мечеката , сега как ще я приберете като се разбесняла, всичките ви стратегии и оръжия са пълна бутафория , каквито са ви политиците , бутафорни чучела на конци
49
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Рублата "окрепна" а?
48
6
 
6
 
! Отговори
анонимен келеш преди 8 месеца
Верно бе,на Рублата как се движи курса?Да купуваме ли или не?:):):)
47
7
 
8
 
! Отговори
Жених преди 8 месеца
До Анонимен 51 - Да, имат опит от СеСеСеРе. Тогава таман да скапят гнилий капитализъм и ... се удавиха. СЕГА ще е същата работа. Имат експириънс от миналото. Чакаха и чакат от 1917 и все са от страната на булката.
46
16
 
7
 
! Отговори
Yes преди 8 месеца
Путин успя да съсипе Русия, вкара две съседни държави в НАТО, очертават се и още 3. Рублата отиде на майната си, а икономиката дълбае още по-дълбоко дъното на фалита.
45
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нищо НЕуспяха. Накрая ще стане като копаеш чужд гроб , падаш сам в него. Това очаква монголските оркиии скоро
44
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Може би Путин успя да развали Русия.
43
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Благодаря на всички русофили,изрядни данакопладци! Част от вашите данъци отива за уръжие и бомби,които убиват и осакатяват руски окупатори!
42
0
 
2
 
! Отговори
до 46-ти, Никой не е преди 8 месеца
надживявал държава, поне на мен до колкото ми е известно :D Предполагам се сещаш защо? Защото държавите живеят по-дълго от хората... или поне средно-статистически е така.
41
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Путин! Украйна не ще да надживееш,знаеш го нали?
40
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На Путин заговор не му трябва. Запада сам си го наби отзад с подкрепата към Украйна
39
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Героите на УКРАЙНА кръстиха тука площад, глупаците на България.
38
3
 
27
 
! Отговори
Полковник преди 8 месеца
Започнаха оправданията защо Украйна не може да изгони руснаците обратно в Русия.Пречели им мините, храстите.Нямали ф16 и какво ли не.Истината е че не могат и укрите губят войната.Часовникът тиктака и не остава много време за бандеровците.
37
1
 
14
 
! Отговори
Тихомир преди 8 месеца
Бряяяяя тоз Путин навсякъде огрява. скоро може да заговорничи да колонизира и Марс, не само Украйна. После и Сатурн и Плутон, след това и из галактиката ще започне да заговорничи.
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А нещо за Мудис и западните банки ? Май скоро ще има евтини имоти ;) Запада съвсем здаде багажа . Вземали заеми а сега трябва да връщат с високи лихви . Лихварския номер с лихвите ;) Земи много е еФтинуу