Димо Гяуров: Русия има сериозно превъзходство в Черно море

НАТО може да присъства в района не чрез флот, а по въздуха
23 авг 2023 09:43, Стела Стоянова
117
Димо Гяуров: Русия има сериозно превъзходство в Черно море
Снимка БГНЕС, архив

Турция в момента е основен фактор в региона, от една страна защото разполага с действителни военни възможности в Черно море. Самата Турция има желание и играе съществена роля в процесите, свързани с войната в Украйна и кризата в Черно море. Това коментира пред БНТ Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

По думите му през последните години НАТО е подценило важността на Черно море и не е компенсирано руското присъствие. Сега Русия има сериозно превъзходство в Черно море, заяви Гяуров.

От началото на войната в Украйна Турция ограничава възможността натовски кораби да присъстват в Черно море. Това прави ситуацията неравнопоставена в полза на Русия.

България и Румъния, въпреки че притежават някакъв морски флот, той не е боен, по-скоро е патрулен. Възможно е да бъдат предприети мерки, водят се разговори от страна на Украйна за създаването на коридор, различен от досега съществуващия и базиран на териториалните води на Румъния, България и Турция, каза Гяуров.

Според него НАТО може да присъства в региона и да осъществява контрол не толкова чрез флот, колкото чрез въздушни средства.

Гяуров коментира още, че че Русия не би си позволила директен конфликт с НАТО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
9
 
1
 
! Отговори
крим е наш преди 9 месеца
ние грябва да ги ударим в крим и да си го върнем там има много българи
15
1
 
9
 
! Отговори
из хабер зи нихт преди 9 месеца
Този е Генерал колкото аз съм космонавт
14
2
 
1
 
! Отговори
който не чува , глед преди 9 месеца
ка . ердоган отмени срещата, песков и захарова изчезнаха , а Асан не го пишат по вестниците от срам . Корабите летят и те като подводните лодки - на война смъртността е голяма . Като атакуват правителство и ГЩ , а то закакво ми е катер . Утре пак се изказвай да надъхваш голтаците .
13
2
 
9
 
! Отговори
Шарл дьо Гол преди 9 месеца
Може да сте сигурни, че американците ще извършат всички глупости, които могат да измислят, плюс някои, които са извън въображението.
12
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До aa1820, само дето оръжията предоставени от НАТО са предимно отбранителни, и нямат за цел да поразяват територия в Расиа! При голяма война, ще хвърчат ракети и бомби и по всички руски градове, е това е ОГРОМНАТА РАЗЛИКА
11
2
 
11
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
Малко информация за размисъл 1. В Планините Южен Крим има бункери още от СССР с ракети Монолит Оникс и вероятно Циркон - Тоест Крим е непотопяемо противокорабно оръжие покриващо практически цялото Черно море 2. РФ в момента има 8-10 кораба клас МРК(Малък Ракетен Кораб) с по 8 ракети Оникс, Калибър, Циркон. МРК могат при необходимост по вътрешните водни пътища на РФ са се прехвърлят от Касписко море, Балтика или Мурманск(тоест за РФ практически не важи ограниченията по споразумението Монтрьо)
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Онзи ден четох статия,че започвал втори етап на войната.Тези искат Черно море да подпалят в световна война.Ще им се невидело и безмозъчните кръвопийци!Ще горят в ада!
9
1
 
8
 
! Отговори
aa1820 преди 9 месеца
Колко да не воюва с НАТО...оръжията и боеприпасите на украинците откъде идват? Тва е малко като разликата между военна операция и война - т.е. никаква
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Отан можел да присъства в региона и да осъществява контрол не толкова чрез флот, колкото чрез въздушни средства. С F-16 ли? F-16 е носител на тактическо ядрено оръжие и руснаците ви казаха, че появи ли се носител на тактическо ядрено оръжие край границите им, ще го тълкуват като нападение с тактическо ядрено оръжие и ще отговорят с ядрен удар по носителите, летищата, базите и приемащите решения центрове. Само аз ли прочетох това?
7
0
 
2
 
! Отговори
Хикса преди 9 месеца
Верно ли бе,а стига бе....Може ли,аз като експерт да си променя мнението?????
6
0
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 9 месеца
То ясно че дразнят, ама какво да правят хората, нали от нещо трябва да се издържат, то само от някакъв трафик в нета не става
5
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Руския флот в Черно Море е колкото за брегова охрана, а какво стана с Москва и Кузя....Хахаха, турците ще ги смачка, те и преди им сваля а самолети когато искат
4
0
 
6
 
! Отговори
Бай Чеп преди 9 месеца
До г-н Александър Попов - Главен редактор на "Днес.бг". Господин Попов, много Ви моля да се разпоредите да бъдат премахнати досадните "изплуващи" отдолу реклами, появяващи се при отваряне на всяка страница.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гяypът откри топлата вода.
2
6
 
12
 
! Отговори
?!? преди 9 месеца
"Според него НАТО може да присъства в региона и да осъществява контрол не толкова чрез флот, колкото чрез въздушни средства."Не беше ли НАТО отбранителен съюз? Или България е външна краварска граница на територията им?!?
1
5
 
10
 
! Отговори
това е преди 9 месеца
изтина, но политиците си позволяват много неща , които им се сторят готини . Лаят по изтока . нападат дипломатите, рушат паметници, гонят чужденци, сменят празници и името на държавата . Пълни с мозък . Избиват Асан .