Димо Гяуров: Русия има сериозно превъзходство в Черно море

НАТО може да присъства в района не чрез флот, а по въздуха
23 авг 2023 09:43, Стела Стоянова
117
Димо Гяуров: Русия има сериозно превъзходство в Черно море
Снимка БГНЕС, архив

Турция в момента е основен фактор в региона, от една страна защото разполага с действителни военни възможности в Черно море. Самата Турция има желание и играе съществена роля в процесите, свързани с войната в Украйна и кризата в Черно море. Това коментира пред БНТ Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

По думите му през последните години НАТО е подценило важността на Черно море и не е компенсирано руското присъствие. Сега Русия има сериозно превъзходство в Черно море, заяви Гяуров.

От началото на войната в Украйна Турция ограничава възможността натовски кораби да присъстват в Черно море. Това прави ситуацията неравнопоставена в полза на Русия.

България и Румъния, въпреки че притежават някакъв морски флот, той не е боен, по-скоро е патрулен. Възможно е да бъдат предприети мерки, водят се разговори от страна на Украйна за създаването на коридор, различен от досега съществуващия и базиран на териториалните води на Румъния, България и Турция, каза Гяуров.

Според него НАТО може да присъства в региона и да осъществява контрол не толкова чрез флот, колкото чрез въздушни средства.

Гяуров коментира още, че че Русия не би си позволила директен конфликт с НАТО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Отначало помислих че се изказва коректно но всъщност призовава към поредно бг предателство което дори не ни е поискано от Нато нито от САЩ. Сами си предлагаме услугите доста жалко.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Боби /26/, защо да удрят кораба, когато имат възможност с високоточни крилати ракети да изваждат от строя ключови възли и съоръжения на територията на укро-пристанищата? Пример: тази нощ руснаците удариха пристанищната инфраструктура на Измаил.
34
4
 
8
 
! Отговори
Мда преди 9 месеца
Колко германски или американски военни кораба в Черно море е имало през ВСВ ?!!Нека НАТО удари руски кораб пък тогава ще видим какво се случва хаха
33
1
 
3
 
! Отговори
До 30 преди 9 месеца
Те могат да си говорят много работи с румънците ама трябва да се намери смелчага да застрахова товарите хаха.Русия няма нужда да бомбардощора кораби , стига им да унищожат пристанищната инфраструктура на укронацистите
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нещо не ви е ясно. Украинците нямат фактически достъп до Черно море по вода. Кой ще ги пусне в румънски води. Вие форума не гледате картата и не преценявате ситуацията реално.
31
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Мдя, конвенцията от Монтрьо важи само в мирно време! Ударете кораб в НАТО-вски териториални води, да видиш какво ще стане - ако решат американците и самолетоносач ще вкарат
30
2
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 9 месеца
Швейцарското правителство започва разследване срещу опита на държавната оръжейна фирма да препродаде 100 танка Леопард на Германия ,които да бъдат изпратения Украйна."Това е груб опит за нарушаване на швейцарския неутралитет и правителството ще разследва ръководството на държавния концерн за вече стопираната сделка"
29
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 27, така е, Румъния за разлика от България няма продажни копейковци, и много ясно осъзнава кой е големия й враг - Расиа! Още вчера в Атина, беше договорен коридора, на срещата на Зеленски с румънския премиер
28
2
 
10
 
! Отговори
Мдя преди 9 месеца
За щастие Турция след като си взе поука от ПСВ повече и ме посмя да заеме страна и стриктно спазва неутралитет повече от 100 години По силата на споразумението от Монтрьо тя има пълното неприкосновено право да контролира военните кораби през Босфора и да пропуска кораби само от черноморските държави ...каквато САЩ или Великобритания разбира се не са и нямат място в Черно море !
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Той генерал Колев се е оправил с тях много добре в Добруджа 1917 година, направо сме ти пребили! Прочетете книгата,, Непобедимата конница" от Стоян Тачев!
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Житото как ще напусне украйна и как ще влезе в румънски води . Румъния все пак не е България. Тя си гледа интереса както и Турция за разлика от БГ.
25
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До Анонимен 21 Кораба ще бъде ударен в момента в който Акостира на кое да е Ъкраинско пристанище!!!
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
20, който не почита миналото, той отменя бъдещето на децата и внуците.
23
2
 
5
 
! Отговори
Мда преди 9 месеца
Зърнения коридор ще минава през аналното отверстие на Зеленски хахахВсе още нито един кораб не смее да припари , единствено пускат тези които искат да напуснат Украйна след близо година и половина на док в украински пристанища.Никой няма да застрахова украински товар
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Неграмотното , което си започва изречението и мнението с малка буква квалифицира некакви хора че били голтаци според него а то необразованото ?
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"ердоган отмени срещата" --- Аз си мисля, че Путин няма намерение да посети Турция. Желанието на Ердоган да се срещне с Путин е толкова голямо, че той до месец-два ще пристигне на килимчето в Сочи.
20
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зърнения коридор ще минава през териториалните води на Румъния, България и Турция! Ако копейковци посмеят да ударят дори и украински кораб в НАТО-вски териториални води, тогава ще отпаднат ограниченията на конвенцията от Монтрьо, и ще позволи на САЩ да разположи в Черно море колкото си иска кораби, и за колкото си иска време
19
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво значение имат работи преди 2 века, това е история! Трябва да се познава, но не и да ти определя настоящето! Сега Русия ни обяви за враг, а Турция ни е съюзник и приятел! Живее се сега, не в миналото!
18
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До Анонимен 13 1. ХИМАРС и предшествеици са РСЗО а това от както е създадено то Немците първоначално а след това масово от СССР винаги е било НАПАДАТЕЛНО ОРЪЖИЕ!!! 2. Ракети клас Щорм Шадоу са 100% Ударно нападателно оръжие. 3. САЩ искат да доставят АТАМС ракети за Химарс с обсег 300км което както всяка Балистична ракета са 100% Ударно оръжие.
17
1
 
6
 
! Отговори
aa1820 преди 9 месеца
НАТО казва ние не участваме, Русия казва тва е военна ооерация, Корнелия казва ние и един куршум не сме изнесли за Украйна, Украйна - България още от началото на войната оказва решаваща помощ....някой или май всички яко лъжат.