Експерт: Цената на горивата няма да се качи след продажба на "Лукойл"

Има сериозни икономически интереси за запазване на рафинерията
19 окт 2023 08:58, Анисия Иванова
44
Експерт: Цената на горивата няма да се качи след продажба на "Лукойл"
Снимка: БГНЕС

Цените на горивата няма да се променят при продажбата на „Лукойл“, каза енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Мартин Владимиров пред bTV по повод продажбата на рафинерията в Бургас.

Според него цената им в момента трябва да бъде по-ниски с 20-30 стотинки. Експертът добави, че не трябва да се създава излишна паника, че България ще остане без горива, ако рафинерията в Бургас бъде продадена.

Още по темата

„Наш анализ от края на август показва ясно, че „Лукойл“ е генерирал близо 3 милиарда долара свръхпечалба през последните 18 месеца на базата на дерогацията, защото всъщност продава горивата у нас при марш на печалбата между 50 и 35 ст. на литър“, каза Владимиров.

„През последните 10 години „Лукойл“ провежда мащабна стратегия в цяла Европа за разпродаване на някои от активите си, особено тези, които са свързани с преработка на суров петрол или продажба на горива на дребно“,

По думите му „Лукойл“ получавал преференциално третиране от българските власти и по този начин се образувал монопол върху пазара на горива у нас най-вече на пазара на едро.

В момента върви наддаване между различни групи, които имат интерес към рафинерията. Има много сериозни икономически интереси за запазване на рафинерията, включително и от Руската федерация, подчерта Владимиров.

„Тя е в много изгодна позиция заради дерогацията. Цената на рафинерията в момента е много по-висока отколкото би била без дерогацията“, посочи той.

„Най-големият парадокс е, че ние от тази дерогация не сме видели голяма полза. В момента цените на горивата у нас на едро преди данъци и такси са между 5-7% по-ниски от средните в Европа“, каза той. „Миналата година когато беше поискана дерогация не беше представен никакъв аналитичен доклад или някакво становище“, подчерта Владимиров.

„Всички твърденият, че не може да се замести бързо руския петрол са просто неверни. Не стъпват на факти. Наш анализ, който ние публикувахме в края на август, показа, че рафинерията може да оперира с над 20 различни сурови видове петрол. Твърдението, че трябва да се инвестират 500 милиона лева в замяна на руското гориво, просто не е вярно. Разбира се отнема техническо време, ако трябва да се замеси 100% от руския петел. Но за голяма компания като „Лукойл“, която има доставчици на суровини от много различни места, не мисля, че ще е проблем да замени руския петрол“, заключи енергийният експерт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Русия със закон премахнаха думата ВОЙНА и я замениха с думата СТОКООБМЕН. В резултат беше отчетено : ВЪПРЕКИ ЕМБАРГОТО СПЕЦИАЛНАТА СТОКООБМЕННА ОПЕРАЦИЯ ИЗНАСЯ ЗА УКРАЙНА МИЛИОНИ ТОНОВЕ СТАРО ЖЕЛЯЗО И БИОЛОГИЧНИ ТОРОВЕ...
35
2
 
3
 
! Отговори
Хмм преди 6 месеца
До АнонименАко си в някоя село до Турция, може и да не ти е проблем. Но, на тези от Видин, определено ще им бъде. Не ми се дава по лев и нещо отгоре на всеки литър бензин, защото на Зеленски, така му е кеф. Това ще оскъпи и всички други стоки, така, че и джендърите с тротинетките ще станат косвени жертви.
34
2
 
5
 
! Отговори
Ами... преди 6 месеца
Веднага след рафинерията ще дойде реда на атомната централа. Това се знае отдавна. Първо се закрива рафинерията и след това се спира централата по много елементарен начин. Вкарва се нелицензирано гориво, системите блокират и си остават такива за вечни времена, поради липса на възможност да се извърши ремонт. След това, почват да ни правят американска за двадесет години на цена, която ще зароби десет поколения, ако България просъществува до тогава.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Продажниците продават АЕЦ Белене, Лукойл, тецовете.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма да плащаме цели 3 лева на Русия, ще плащаме само 4 лева на САЩ.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Споко, Турция е близо, с тубите за гориво, лекарства и храна и др., всичко е на добри цени. Не е страшно.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
4.40 лв за литър обикновен дизел не мърда в западен Европейстан е 1.86евро за литър а сега вБг е 2. 80 литара. Ще видим 5 лева за литър ще барат горивата ще има голям бой като през 1996 година само че тоя път тея хем ще ги бият и е ще ги нае.... Като озверее народа
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
4.40 лв за литър обикновен дизел не мърда в западен Европейстан е 1.86 за литър а сега вБг е 2. 80 литара. Ще видим 5 лева за литър ще барат горивата ще има голям бой като през 1996 година само че тоя път тея хем ще ги бият и е ще ги нае.... Като озверее народа
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
4.40 лв за литър обикновен дизел не мърда в западен Европейстан 1.86 Ла литър а сега вБг е 2. 80 литара. Ще видим 5 лева за литър ще барат горивата ще има голям бой като през 1996 година само че тоя път тея хем ще ги бият и е ще ги нае.... Като озверее народа
27
0
 
8
 
! Отговори
селянин преди 6 месеца
А на бас
26
1
 
16
 
! Отговори
Дзивко преди 6 месеца
Те тия експерти дето само доклади пишат и никога не са се занимавали с бизнес са голяма работа, той смята по цената на петрола, ама тва че заради войната застраховките за транспорт в Черно море са нагоре, тва че заради инфлацията скочи и цената на труда (малко ама все пак).., тоя същия твърди че ако зимаме друг петрол няма проблем, само дето едно минаване на танкер през Босфора ще оскъпи бензина, той си гледа цената на борсата, тва как и откъде ще дойде и колко струва са дреболии
25
2
 
15
 
! Отговори
Зелен Шебек преди 6 месеца
Всичко добре , ама собствениците на ЛукОйл излязоха със съобщение , че рафинерията НЕ СЕ ПРОДАВА и нито търсят купувач, нито преговарят с някй за продажба.
24
2
 
15
 
! Отговори
Том Кланси преди 6 месеца
много е хубаво че винаги се намира някой експерт от Центъра за изследване на демокрацията готов да защити правилната позиция
23
2
 
23
 
! Отговори
ДАСКАЛ ГЕНЧО преди 6 месеца
АМАН ОТ ЛЪЖЦИ. И ПИШМАН ЕКСПЕРТИ.ПОДГОТВЯТ НИ ЗА ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ НО АКО СТАНЕ ТОВА, ВРЕМЕ Е ЗА "РАЗГОВОР" НА ВИСОК ТОН ОТ БЛИЗКО С ВСИЧКИ ТЕЗИ ЛЪЖЦИ.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
да бе !!! ще се качи още преди това :())))
21
1
 
18
 
! Отговори
Хмм преди 6 месеца
Нещо не сте много убедителни.
20
3
 
26
 
! Отговори
Алекс преди 6 месеца
Откакто ПП взе властта цените на горивата са устойчиво нагоре.Тази прогноза е доста съмнителна.А Мартин Владимиров си е обикновен грантаджия,много е далече от енергиен експерт.
19
1
 
19
 
! Отговори
г222 преди 6 месеца
Litasco официално казаха, че не продават и не търсят купувач. Има си надлежен ред по кхто това става.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще я подарят затова ме я продават.
17
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След като са направили анализ за работа с над 20 вида петрол, нека ни осветли кои са тия видове петрол, от къде ще дойдат, каква ще е себестойността и т.н. За рафинерията в Биргас е най-добре нефт да идва от района на Черно море. Ако трябва да се вози нефт с танкери през проливите, няма как да е по-изгодно.