Експерт: Цената на горивата няма да се качи след продажба на "Лукойл"

Има сериозни икономически интереси за запазване на рафинерията
19 окт 2023 08:58, Анисия Иванова
44
Експерт: Цената на горивата няма да се качи след продажба на "Лукойл"
Снимка: БГНЕС

Цените на горивата няма да се променят при продажбата на „Лукойл“, каза енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Мартин Владимиров пред bTV по повод продажбата на рафинерията в Бургас.

Според него цената им в момента трябва да бъде по-ниски с 20-30 стотинки. Експертът добави, че не трябва да се създава излишна паника, че България ще остане без горива, ако рафинерията в Бургас бъде продадена.

Още по темата

„Наш анализ от края на август показва ясно, че „Лукойл“ е генерирал близо 3 милиарда долара свръхпечалба през последните 18 месеца на базата на дерогацията, защото всъщност продава горивата у нас при марш на печалбата между 50 и 35 ст. на литър“, каза Владимиров.

„През последните 10 години „Лукойл“ провежда мащабна стратегия в цяла Европа за разпродаване на някои от активите си, особено тези, които са свързани с преработка на суров петрол или продажба на горива на дребно“,

По думите му „Лукойл“ получавал преференциално третиране от българските власти и по този начин се образувал монопол върху пазара на горива у нас най-вече на пазара на едро.

В момента върви наддаване между различни групи, които имат интерес към рафинерията. Има много сериозни икономически интереси за запазване на рафинерията, включително и от Руската федерация, подчерта Владимиров.

„Тя е в много изгодна позиция заради дерогацията. Цената на рафинерията в момента е много по-висока отколкото би била без дерогацията“, посочи той.

„Най-големият парадокс е, че ние от тази дерогация не сме видели голяма полза. В момента цените на горивата у нас на едро преди данъци и такси са между 5-7% по-ниски от средните в Европа“, каза той. „Миналата година когато беше поискана дерогация не беше представен никакъв аналитичен доклад или някакво становище“, подчерта Владимиров.

„Всички твърденият, че не може да се замести бързо руския петрол са просто неверни. Не стъпват на факти. Наш анализ, който ние публикувахме в края на август, показа, че рафинерията може да оперира с над 20 различни сурови видове петрол. Твърдението, че трябва да се инвестират 500 милиона лева в замяна на руското гориво, просто не е вярно. Разбира се отнема техническо време, ако трябва да се замеси 100% от руския петел. Но за голяма компания като „Лукойл“, която има доставчици на суровини от много различни места, не мисля, че ще е проблем да замени руския петрол“, заключи енергийният експерт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
20
 
! Отговори
правило преди 6 месеца
Думата марш и марж са две различни понятия.
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хората ви казаха, че НЕ продават, ама пак се пишат *** статии
14
0
 
20
 
! Отговори
аа преди 6 месеца
няма няма , само двойно - това не е много
13
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Експерт" , майтап и работещ за чужди национални интереси.
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вервате ли, хе хе хе.
11
3
 
31
 
! Отговори
ОСТАВКА! преди 6 месеца
На некомпетентното и корумпирано правителство!
10
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В България петрол колкото щеш!Въпроса е,защо не го добиват!?
9
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Неее, изобщо. Само дето Русия повече няма да дава петрол на България и ще трябва да се преустрой рафинерията на друг, който така или иначе е по-скъп от руския, а тази инвестиция с какви пари ще се избива? То и Денков убеждаваше, че горивата нямали да поскъпнат, като обявиха края на дерогацията и взеха Росенец, а колко скочи бензина от тогава? Аман от експерти, които веднъж в живота си не са влизали в рафинерия!
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
то и след росенец нямаше, освен със стотинки и 3 лв нямаше да доближава, всичко това го каза Молеца :)))
7
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ама престанете с тия краварски номера тия от рафинерията казаха че не продават - това американско слугинско провителство дето ни командва днеска са си откровени бандити
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А българската държава няма ли интерес да я купи,и да престане да се гърчи във всички посоки за гориво!?
5
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Българин. Предполагам, че така наречените ни "експерти" трябва да се бият публично с камшици на площада. Така ще намалее експертното цунами в България.
4
1
 
19
 
! Отговори
Ирландеца преди 6 месеца
Като експерт ще ви кажа какво ще стане , внасят чуждия петрол ,става авария в завода и ташанците ни отиват в кофата а цените нагоре... Минимум лев, а Турция само това чака, както направиха с Боташ....
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Що напрайхте тей да се образова ситуация за "изгубване" и сега да търсите начин за "спасяване" ? Утървахме питомото както винаги и сега както винаги ще гоним дивото.
2
2
 
18
 
! Отговори
Бгг преди 6 месеца
В Центъра за изследване на демокрацията са едни експери, всичките платени и разбиращи само от грантове. Чужди агенти са.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Иекспиерте" защо горивото са продаа от рафинерията по пеесе стинки на литър печалба след като себестойността на производството на литър гориво се измерва в десети от стинката ? Отта някъде требе да се започне. Щото тая "свръхпечалба" всъщност е на наш гръб и не знам кво се радваш.