Ракетите на Путин не успяха срещу Patriot, ще успеят ли тези на Ким в Украйна?

Северна Корея има нужди и от данни за тяхната ефективност
23 яну 2024 22:00, Анисия Иванова
931
Ракетите на Путин не успяха срещу Patriot, ще успеят ли тези на Ким в Украйна?
Снимка: БГНЕС/EPA

Новият арсенал от балистични ракети на Северна Корея е готов за първия си тест в реални условия на бойното поле в Украйна. Но въз основа на успеха на американските системи за прехващане в този конфликт Ким Чен Ун има за какво да се тревожи.

Изчерпвайки запасите си, докато войната в Украйна наближава двугодишната граница, руският президент Владимир Путин се обърна към Ким да предостави балистични ракети с малък обсег и повече от 1 милион артилерийски сняряда. Севернокорейските ракети, изпратени досега, са подобни по размер и динамика на полета на руската серия "Искандер", казаха оръжейни експерти.

Доклад на Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) показа, че американската система за противовъздушна отбрана Patriot досега е била до голяма степен ефективна в противодействието на руските ракети. През юни, когато Русия се опита да премахне батарея Patriot, защитаваща Киев, системата свали всичките 34 ракети "Искандер" и "Кинжал", изстреляни от Русия, каза CSIS.

Това е предупреждение към Путин за ракетите KN-23 и KN-24, които се смята, че доставя Ким. Системите са проектирани да бъдат разгръщани бързо, да са маневрени по време на полет и надеждно да поразяват цели с определена степен на точност. Това може да не е достатъчно.

"Системата за противоракетна отбрана Patriot би трябвало да може да прехване балистичните ракети с малък обсег на Северна Корея, като се има предвид нейната ефективност срещу руските "Искандер", каза Шан Шейх, сътрудник в проекта за противоракетна отбрана в CSIS, базиран във Вашингтон мозъчен тръст.

Армията на Ким е изстреляла около 120 свои ракети в тестове от 2019 г. насам и вероятно се стреми да изгради арсенал, който в крайна сметка може да достигне хиляди. Ракетите на Северна Корея са на цена от около 5 милиона долара всяка според данни, събрани от Корейския институт за анализи на отбраната и публикувани през 2022 г. от южнокорейския депутат Шин Уон-сик, но разходите за Ким вероятно са спаднали оттогава, тъй като той е увеличил производството.

Това прави продажбите на оръжия потенциално значителен двигател на чуждестранни приходи или внос на важни стоки от чужбина, нещо, от което силно се нуждае засегнатата от санкции севернокорейска икономика. И все пак изолираният режим на Ким, който отдавна използва нелегална дейност, за да генерира чужда валута, не предоставя ракетите на Путин само по търговски причини.

Използването на севернокорейските ракети изглежда е съвсем ново и данните за тяхната ефективност вероятно са малко. Всякаква информация, която Ким може да събере за ефективността на оръжията си в битка в реалния свят, може да помогне на режима му да усъвършенства бъдещи проекти и стратегии за атака.

„Използването от Русия на балистични ракети на КНДР в Украйна също предоставя ценна техническа и военна информация за КНДР“, каза Държавният департамент на САЩ в съвместно изявление този месец, включващо около 50 държави.

Останки, за които се смята, че са от севернокорейски ракети, бяха сред отломките от ударите в Харков в началото на януари, когато градът вероятно не беше под защитата на Patriot. Дмитро Чубенко, говорител на прокуратурата в Харков, каза пред репортери, че ракетите се различават в ключови аспекти от руските модели и той смята, че са от Северна Корея, предаде Асошиейтед прес.

Прехвърлянето на такива ракети от Северна Корея с обсег от около 400-800 километра увеличава набора от оръжия, които Кремъл може да използва, за да атакува Украйна, докато войната продължава.

"Прехвърлянето на няколко десетки SRBM (балистични ракети с малък обсег) от Северна Корея ще бъде приветствано от Москва, която е изчерпала предвоенните си запаси въпреки усилията да увеличи производството на ракети“, каза Международният институт за стратегически изследвания в неотдавнашен доклад.

Междувременно Ким се опитва да модернизира още повече арсенала си. Неговият режим започна годината с изстрелване на нов тип бойна глава, която се движи с висока скорост и маневрира във въздуха, която е монтирана на ракета със среден обсег, предназначена да удари цяла Япония и американски бази в Гуам.

Ракетен бараж

И Южна Корея, и Япония разполагат батарии Patriot, за да защитят ключови зони от Северна Корея. Южнокорейските сили използват 8 батарии PAC-2 и PAC-3 около Сеул, а американските сили експлоатират системи PAC-3 в Япония в американски военни бази, особено Окинава, според доклад на Асоциацията за контрол на въоръженията.

Системата Patriot има мощен радар, който е в състояние да проследява до 100 цели, включително крилати ракети, балистични ракети и самолети, според доклад на изследователската служба на Конгреса на САЩ.

Независимо от това, Русия използва тежки залпове от ракети, за да преодолее отбраната на Украйна. В края на декември Русия засили кампанията си за бомбардировки, изстрелвайки стотици ракети по градове в Украйна, убивайки десетки души. САЩ определиха, че Русия вероятно е използвала севернокорейски ракети в тази атака, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Притокът от Северна Корея вероятно ще намали запасите от ракети за батерии Patriot и други системи за противовъздушна отбрана в Украйна, в стратегия на изтощение, която може да увеличи шансовете за успешни удари.

В резултат на това членовете на НАТО обещаха през януари да увеличат производството и доставката на 1000 ракети Patriot за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна на цена от 5,5 милиарда долара.

"Patriot е единствената система, която може да се справи с всички видове руски ракети", каза украинският президент Володимир Зеленски през октомври, когато Германия обеща да предостави батарея Patriot за защита на Украйна. Сега ще се разбере дали това включва и по-новите севернокорейски оръжия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


931
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нашите русофоби така са налапали американския ботуш, че не го пускат. Вкуснен ли е американския ботуш, а бе русофоби? Какво ви дадоха краварите освен един мирижлив ботуш?
14
2
 
38
 
! Отговори
КуКлус преди 3 месеца
При положение че всички руски ракети се свалят .....тогава кой удря по Киев и цяла Украйна ? По тази логика май май съюзниците лопат и рушат Украйна след като Путин не може ? Зеленски да не си взривява сам сградите и да реве че Путин ги е поразил ..после вика че свалил всички ракето на Путин ....а *** ги разбери ...играчи ...
13
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Рейтингът на Световната банка: по отношение на БВП Русия изпреварва Германия за втора поредна година, влизайки в петте най-силни държави през 2022 г. и става първа икономика в Европа. Рейтингът се изчислява по паритет на покупателната способност. БВП на Русия по паритета на покупателната способност възлиза на 5,51 трилиона долара. Русия изпревари не само Германия, руснаците живеят на по-добър стандарт не само от немците, но и Италия, Франция, Великобритания и Канада. Напред са само Япония, Индия, САЩ и Китай. Засега.
12
8
 
9
 
! Отговори
КОНЕЦ преди 3 месеца
До 3 дни Украйна няма да е има, до 2 дена зеленски ще го свалят с преврат, НАЛИ ДРУГАРИ?
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Северна Корея печели стотици милиарди от продажба на оръжие на Русия, а вие дръжте на Зеления наркоZ и на Джо Бидоня посивелите топки и на Фон дер lайнен смижурения пи4ок!!!
10
6
 
34
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Мухаха... И трите патриота доставени на Украйна бяха ударени. А оня ден руснаците спестиха и унижението на немците като удариха и ИРИС-Т тата им,бтс да не се изложат колко са калпави.
9
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нашите русофоби са готови да станат джендери, да си сменят половете с каквито им кажат техните господари, но само да не са със страната на ценностите и правдата - РУСИЯ! Вие русофоби сте болни мозъци ей
8
9
 
5
 
! Отговори
ДАА БЕЕЕ, МИ КаК? преди 3 месеца
Да бе, до три дни Украйна няма да я има на картата, приключи. Край
7
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Главното е, че денацификацията си върви. Укронацягите масово пътуват към бандера, а русофобите у нас и по света 4ишкат кръв.
6
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Урина е в масова мобилизация. Мобилизират даже и психическо болни. Всичко наред се взима по 150 хил на месец. Мобилизират се жени, като много от тях са бременни. Евала!!!
5
44
 
15
 
! Отговори
Хаха преди 3 месеца
Специалната военна операция, която трябваше да продължи 1 седмица ... стигна дотам да проси от Дебелия въоражение
4
7
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По улиците на щатите живеят над 60 млн клошове и бездомници. Улиците им са пълни с колабирали наркомани. Постоянни престрелки между бандитските групировки, в които под 30 застреляни на ден даже не се съобщават. Пълно е с тлъстяци, хора изпаднали в дълбока депресия, gендъри, сатанисти и сектанти. Там сменят половете на деца и има еднополови бракове. Това ли искате? Ако искате значи сте болни. Споменатото по-горе е невъзможно да стане в Русия и Беларусь.
3
4
 
50
 
! Отговори
Краварски к0пт0р преди 3 месеца
Тук има хора, които бачкат за краварското сополство и пропагандират краварска пропаганда. Получавате ли краварски копейки или го правите на слава?
2
1
 
50
 
! Отговори
Знаете ли преди 3 месеца
какъв е проблема на Пейтриът? Не че са лоши ракети, но един ирански дрон струва 0.0025 от стойността на една изстреляна ракета Пейтриът за да го свали.
1
7
 
55
 
! Отговори
Радо преди 3 месеца
Пълни глупости.