Лавров поиска извънредно заседание на Съвета на сигурност за сваления самолет

На борда е имало 65 военнопленници
24 яну 2024 21:07, Стела Стоянова
107
Лавров поиска извънредно заседание на Съвета на сигурност за сваления самолет
Снимка БГНЕС, архив

Руският външен министър Сергей Лавров поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с катастрофата на руския транспортен самолет Ил-76 в Белгородска област, за който се твърди, че е превозвал украински военнопленници, съобщи „Индипендънт“.

По-рано руските власти потвърдиха, че самолетът се е разбил, а по-късно заявиха, че на борда му е имало 65 украински военнопленници. Украйна не е потвърдила, че това е така, въпреки че украинското военно разузнаване потвърди, че за 24 януари е била планирана размяна на пленници.

В речта си пред ООН в Ню Йорк Лавров нарече самолетната катастрофа "терористична атака" и обвини Украйна в отговорност.

Той повтори твърдението, че на борда е имало украински военнопленници, и заяви, че всички 65 души са загинали, заедно с трима руски офицери и шестима членове на екипажа.

Руският топ дипломат твърди, че украинската противовъздушна отбрана, действаща в Харковска област, е нанесла "фатален удар" по самолета.

По-нататък той повтори опроверганите твърдения, че Украйна е инсценирала клането в Буча, при което стотици украински цивилни бяха убити от руски войници край Киев малко след началото на пълномащабната инвазия през март 2022 г.

Лавров помоли Франция, която понастоящем председателства Съвета за сигурност на ООН, да свика извънредно заседание.

Украйна не е поела отговорност за самолетната катастрофа.

Върховният комисариат заяви, че Русия не го е информирала за необходимостта да се гарантира безопасността на въздушното пространство в района, както е правила "многократно" при предишни размени на затворници./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: Сергей Лавровсамолет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
6
 
0
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До СеСеСеРейско *** потърси в телеграм следния клип: Документи украинских военоплених погибших на ил-76 сбитом ВСУ. Клипа показва как ровят из останките спаситело и опознават трупове (включително такива целите в тематични татуси) и ги опаковат в черни чували. След това показват документите които са изровили от отломките.
85
1
 
7
 
! Отговори
СеСеСеРейско простак преди 3 месеца
До Телата са намерени --- Недей лъга катодъртциганин. Намерени са телата на шест человека от екипижа на самальота, а останалите 65 са били взети от НЛО и липсват, освен ако не ги докарат отнякъде за попълване на бройката измрели. Освен това, рашковцете са отказали международен екип да присъства при разследването. Нямат край лъжите СеСеСеРейски.
84
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По план, по план , укрите белят дупарите на бегом към Полша, и не се одзъртат. Пше пше, бжегом, бжегом ойлала!
83
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лавров не е нито руснак нито украинец . Как се е вмъкнал
82
2
 
11
 
! Отговори
Пропусна ли преди 3 месеца
Да разкаже за бойните комари, птици и лаборатории?Нещо за леко повредения и изтеглен до Севастопол крайцер Мацква? За стратегическото изтегляне от Киевска, Черниговска и Сумска области?За страт изтегляне от Харков, Лиман, Херсон, Купянск, Балаклея, Изюм? Потвърди ли че нямат загуби и удари по руска терит и Крим?Кремлевская психушка хаха врут и когда спят.
81
13
 
5
 
! Отговори
Телата са намерени преди 3 месеца
Телата са намерени, някои на километър и половина от мястото на катастрофата. Ще си ги получат в ковчези. Та тия приказки, че някой били живи, и не били в самолета, са просто шум в публичното пространство. Украинската арммия за пореден път ликвидира украински военнопленници.
80
10
 
5
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
В нета има видео последните моменти от полета на самолета. Как пилотите отклоняват самолета в полето за да не падне на обикновено селце и спасяват още няколко живота. А във въздуха все още виси дима от взрива на ракетата свалила самолета. Още нещо Версията че в трюма е имало 8 ракети С-300. Как смятате когато го порази ракетата самолета тези изключително взривоопасни неща няма ли да се взривят и разкъсат самолета на части.(За сведение С-300 ракета в Донбас беше взривена от изстрел на картечница)
79
1
 
10
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
Кон.
78
2
 
11
 
! Отговори
Gorskio преди 3 месеца
Има няма 15-16 от загиналите в самолета пленени украински военни се оказа, че са обменени през януари и са живи... Воят е за вътрешна употреба, а там няма кой да проверява.
77
0
 
10
 
! Отговори
offff преди 3 месеца
Откакто щеше да спира топлата вода в Европа не му вярвам на тоя ...
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 43. Дори и останките на екипажа ли не се виждат? Този самолет да не е безпилотен
75
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само да питам къде точно нато правите обучени.?
74
2
 
14
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 месеца
До Анонимен 81 Ама да вземе и Путин под ръка при свети Петър , да не му у скучно.
73
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 80. Голям си интелект няма що. Руснаците няма да лъжат за нещо което лесно може да се провери. Има толкова шпионска техника на орбита че няма да е трудно да се проследи от къде е тръгнал самолета.
72
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Грустная лошадь цвили за огромная, лошадиная паламарка, да го бочи в дъртофелския кафяв отвор!! Дърт ***, лъжлив-дано скоро отиде на гости на Св. Петър!!!
71
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Рускоте свинЬе лъжат най-безцеремонно отново!! Много добре знаят, че на борда са возили ракети С-300 от Сирия, даже и на видеоклиповете се вижда, че самолетът е извършвал курс към вътрешноста на ***, а не към Белгород!!! Просто пропагандата е решила да се възползва от ситуацията и да нагнети напрежение, *** гадни!!
70
8
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
УКРАЙНА БИЛА ИНСЦЕНИРАЛА УБИЙСТВАТА В БУЧА ЗА ДА НАТОПИ ДОБРАТА РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ!! ЕТО ТОВА Е ЧЕРВЕНИЯ РЕЖИМ НАЧЕЛО С ФАЛШИВИЯ ПУТИН И ТРОЛАВРОВ ГНУ-НУ ЛЪЖЛИВИ И ПРОКТЕТИ БЕЗБОЖНИ ЮРУДИ
69
6
 
18
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 месеца
Аха , питаха ли ООН дали да нападнат Украйна ?Сега се заинтересуваха от ООН.За вас няма ООН Лавров. Вие сте изритани от всякъде.Сега не се оплаквайте.Нали всичко върви по сбъркания ви план.
68
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Грустная Лошадь да не е болна? Доста отекъл ми се чини.
67
16
 
9
 
! Отговори
До 73 ПсихоИдиота преди 3 месеца
Нашите русофobи се радват че са свалили руски самолет и не им пука че са загинали 65 украински военнопленници. Зеленски не го е еня за пушечното месо, ако може ще изпрати още.