Лавров поиска извънредно заседание на Съвета на сигурност за сваления самолет

На борда е имало 65 военнопленници
24 яну 2024 21:07, Стела Стоянова
107
Лавров поиска извънредно заседание на Съвета на сигурност за сваления самолет
Снимка БГНЕС, архив

Руският външен министър Сергей Лавров поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с катастрофата на руския транспортен самолет Ил-76 в Белгородска област, за който се твърди, че е превозвал украински военнопленници, съобщи „Индипендънт“.

По-рано руските власти потвърдиха, че самолетът се е разбил, а по-късно заявиха, че на борда му е имало 65 украински военнопленници. Украйна не е потвърдила, че това е така, въпреки че украинското военно разузнаване потвърди, че за 24 януари е била планирана размяна на пленници.

В речта си пред ООН в Ню Йорк Лавров нарече самолетната катастрофа "терористична атака" и обвини Украйна в отговорност.

Той повтори твърдението, че на борда е имало украински военнопленници, и заяви, че всички 65 души са загинали, заедно с трима руски офицери и шестима членове на екипажа.

Руският топ дипломат твърди, че украинската противовъздушна отбрана, действаща в Харковска област, е нанесла "фатален удар" по самолета.

По-нататък той повтори опроверганите твърдения, че Украйна е инсценирала клането в Буча, при което стотици украински цивилни бяха убити от руски войници край Киев малко след началото на пълномащабната инвазия през март 2022 г.

Лавров помоли Франция, която понастоящем председателства Съвета за сигурност на ООН, да свика извънредно заседание.

Украйна не е поела отговорност за самолетната катастрофа.

Върховният комисариат заяви, че Русия не го е информирала за необходимостта да се гарантира безопасността на въздушното пространство в района, както е правила "многократно" при предишни размени на затворници./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: Сергей Лавровсамолет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Подпалвачите на мpъсната войната в Украйна реват че им сваляли военните самолети. Нашите русофили се радват че вероятно са загинали 65 военнопленници, а Лавров пролива крокодилски сълзи в ООН за тях. Реват единствено за руската чупентия Ил-76 и тримата руска шапкари в него. Руснаците не ги е еня нито за пленниците нито за пилотите нито за обикновените руски солдати. Ще полаят малко в ООН и ще млъкнат до свалянето на следващата руска чупентия.
65
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лавров, защо ревеш като вдовица бе? Това е военен самолет който е превозвал севернокорейски ракети и никакви украински пленници не е имало на борда. Нали имате най-мощното ПВО без аналог в света, защо допускате да ви свалят самолетите на 150 км навътре в руска територия? Защо бе Лавров, защо?
64
3
 
12
 
! Отговори
ебахти хуманните преди 3 месеца
монголоиди....ти да видиш.
63
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Телата са в моргата. Къде си виждал държава да публикува снимки от моргата? Публикувани са списъците на членовете на екипажа и на военноплениците.
62
5
 
13
 
! Отговори
Др0гаре плоскоземи преди 3 месеца
утре и останалите 3 илЮшинЪ....в земята, или под нея.
61
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сергей Лавров поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с терористичния акт срещу руския транспортен самолет Ил-76 в Белгородска област.
60
1
 
15
 
! Отговори
Авиатор преди 3 месеца
Къде са труповете? Да не са ги откраднали или русофашистите още не са ги докарали, за да ги нахвърлят около гръмналият самолет. Баяти трупове.
59
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Жaбарите са отложили, дават време на xoxлите да замажат гафа. Типично за нarлоcaксите. Руснаците имат пет пъти повече пленени xoxли.
58
5
 
15
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 месеца
Не мисля,че някой в ЕС и по света се интересува от падналият самолет.Да падат още.
57
2
 
25
 
! Отговори
ХИЧО преди 3 месеца
За Пригожин не искаха ООН?
56
2
 
22
 
! Отговори
ХИЧО преди 3 месеца
За кой самолет?На Пригожин ли?
55
2
 
22
 
! Отговори
toti преди 3 месеца
Сами са си го свалили или е имало в самолета взрив,дадможе да обвини света Украйна,но тези мизерии са Руски патент !!!
54
5
 
26
 
! Отговори
Шльободумп преди 3 месеца
Много МОЛЯ пишещите тук да не сравняват това нещо от снимката с кон, булдог, жаба или с което и да било животно.КОЕТО и да било животно, би предизвикало някаква симпатия.Това нещо е просто крадлив ***, безсмислен вогон, който се мисли за важен, понеже е успял да открадне някакви оръжия и да плаши околните с тях.
53
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много иска
52
19
 
5
 
! Отговори
черната кутия преди 3 месеца
Глупости. Трябва да се изследват останките от самолета. Лесно може да се намерят и останки от ракетата която го е свалила. Но аз си мисля че е неизправност.
51
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 52:Кое му е ясното?Били са предупредени,а това че са били нашмъркани е отделен въпрос...
50
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Повече от ясно е, че ако Украйна е била предупредена за самолета, нямаше да го свалят. Просто рузките с вини лъжат и разиграват театри.
49
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 41:Защо лъжеш?В списъка няма живи.Други по-рано освободени пленници твърдят,че с този самолет са ги разменили.Укрите са били предупредени.
48
29
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Че Украйна, германия и сащ са си терористични държави. Няма друга европейска държава извършила атентат срещу граждански обект (представителството на ООН в Косово) през 21 век в Европа, освен германия. Факт.
47
32
 
9
 
! Отговори
абе преди 3 месеца
бой по укрофашистите и толкоз, какво се разправяте...