Приднестровието се обърна към Русия за помощ

Молдова обвини Кремъл, че подклажда напрежението в Приднестровието
28 фев 2024 19:23, Нели Христова
121
Приднестровието се обърна към Русия за помощ
Снимка: БГНЕС

Представители на проруските бунтовници в отцепилия се от Молдова регион Приднестровие призоваха Русия за "защита" на фона на опасенията, че територията може да се превърне в нова точка на напрежение в конфликта на Москва със съседна Украйна, предаде АФП.

Тънката ивица земя де факто се контролира от проруските сили след разпадането на Съветския съюз, но е международно призната като част от Молдова.

На специален конгрес в региона - едва седмият в историята му - депутатите приеха резолюция, с която поискаха от руския парламент да "защити" Приднестровието от засилващия се натиск от страна на Молдова. Те заявиха, че молдовското правителство в Кишинев е започнало "икономическа война" срещу Приднестровието, блокирайки жизненоважен внос с цел да го превърне в "гето".

"Решенията на настоящия конгрес не могат да бъдат пренебрегвани от международната общност", заяви на срещата ръководителят на външната политика на отцепническата република Виталий Игнатиев.

Резолюцията идва само ден преди президентът Владимир Путин да направи годишно обръщение пред руските законодатели и в момент, когато Украйна търпи неуспехи на бойното поле.

Сепаратистката територия за последен път проведе конгрес през 2006 г., когато депутатите обявиха референдум за интегриране с Русия. Гласуването завърши с преобладаващо мнозинство в полза на референдума.

Призивът за помощ от страна на Москва подхрани сравненията с февруари 2022 г., когато подкрепяните от Русия бойци в Източна Украйна призоваха за защита срещу това, което според тях са непрестанни атаки и обстрел от страна на силите на Киев.

Делегатите на конференцията почти не споменават Украйна, според разкази за заседанието в държавните медии, като вместо това насочват гнева си към Молдова, която обвиняват за икономическите проблеми на територията.

Говорител на молдовското правителство омаловажи опасенията преди рядката среща.

"От Кишинев нещата изглеждат спокойни. Няма опасност от ескалация и дестабилизиране на ситуацията в Приднестровието. Това е поредната кампания за създаване на истерия", се казва в съобщение в Телеграм.

Молдова обвини Кремъл, че подклажда напрежението в Приднестровието - предимно рускоезичен регион, който е силно зависим от подкрепата на Москва.

Откакто Москва започна пълномащабната си атака срещу Украйна, Кишинев се опасява, че Кремъл може да използва Приднестровието, за да открие нов фронт в югозападната част на страната, в посока Одеса.

Малкият регион беше разтърсен от необясними взривове през 2022 г., които според военни анализатори може да са били руски опит за въвличане на региона в конфликта.

След това, през март 2023 г., проруското ръководство на Приднестровието обвинява Киев в опит за убийство на техния лидер - обвинение, което Украйна отхвърля.

Кремъл разполага с около 1500 войници, постоянно разположени в региона, и е предупредил Украйна и Молдова, че нападението срещу тях ще има сериозни последици.

Русия все още подкрепя икономиката на Приднестровието с безплатни доставки на газ, но след конфликта в Украйна сепаратистката република се оказва все по-изолирана от Москва.

Срещата на приднестровските официални лица се провежда в момент, когато Украйна е изправена пред силен натиск на фронтовата линия, където напоследък губи позиции спрямо Русия на фона на нарастващия недостиг на боеприпаси.

Украинският президент Володимир Зеленски посети Албания за срещата на върха на страните от Югоизточна Европа, където се очакваше да поднови призивите си за повече помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
7
 
! Отговори
Мужик преди 2 месеца
Ха ха ха, поредните алчни лентяи, чакащи за още безплатен газ, само че безплатен обяд няма, също и газ. Всички един ден си плащат!
70
17
 
7
 
! Отговори
До майка русия преди 2 месеца
Кой ти каза, че не е мало руски бази в България до 89та година? Аз пък ти казвам, че е имало и познавам лично офицери, които са служили в тези руски бази на българска територия. Дори и армията не знаеш колко е била. Не е 120, а 150 хиляди е била, но това с наборни войници.
69
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Приднестровието е район, заселен с поне 80-90% руснаци и още ген.Лебед преди разделянето на СС на отделни независими държави СНГ,той влезе с цяла армия в тази област и я отцепи от Молдова.Това беше руският коридор към придадената към Украйна Одеса, която заедно със Севастопол беше столицата на руския военен черноморски флот. Двамата украински агрономи Хрушчов и сетне Горбачов нанесоха много щети на Русия и реално те присъединиха Донбас,Харков, Херсон и Черно море към Украйна.
68
7
 
15
 
! Отговори
До всички гъбари преди 2 месеца
Евроатлантичета. Вие сте гъбари. Но няма да берете гъбите, а само ще ги гледате как растат. Става въпрос за АТОМНИТЕ ГЪБИ.
67
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Байдън е кошмара за Путин"... Байдън прави Денков, Баце и Киро да изглеждат като интелектуални титани, в сравнение с него. Колкото и да са заблудени, крадливи, дребнави, безгръбначни и продажни, нашите поне поне могат да си четат "пищовите" без да се объркат до къде са стигнали.
66
1
 
4
 
! Отговори
Идеалист преди 2 месеца
До Анонимен Хубаво става!
65
9
 
22
 
! Отговори
Майка Русия преди 2 месеца
Вие давате ли си сметка за това, че когато според вас сме били под Руско влияние нямаше и една база Руска тук и имахме армия 120 хиляди щика. Сега уж не сме под Американско влияние а армията ни е тотално обезкървена, а на наша територия има четири Американски бази, което ни превръща в пушечно месо.
64
5
 
10
 
! Отговори
Идеалист преди 2 месеца
До До Майка РусияДаже във Владивосток на един висок хълм има голям паметник на Светите братя Кирил и Методи и всики знаят кои са те и защо имат паметник. Човек като гледа само телевизите на ЦРУ и от време на време прелита за 50-60 лева до Западна Европа да пие кафе за по 4 - 8 , какво да види и да знае!
63
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А защо не се обърнат за помощ към ЕС или САЩ?
62
12
 
15
 
! Отговори
Почна се преди 2 месеца
Още угнетени народи ще потърсят помощ от Русия!
61
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Късата памет, Приднестровието бе подложено на истински терор. Особено в района на Бендери. Нямаш представа през !992 - 1993 г през колко на брой блокпостове трябваше да мина по пътя от Кишиньов до Одесса.
60
10
 
21
 
! Отговори
Възраждане преди 2 месеца
ЕС и НАТО вън от България! Национален референдум за присъединяване на България към Руската Федерация!
59
11
 
20
 
! Отговори
Горд Русофил преди 2 месеца
Крайно време е и Българския народ да поиска помощ от Русия, за освобождаването и от евроатлантическото иго и окупация!
58
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези не са У ред. Виждайки какво става в Русия да искат защита от тях
57
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Следващите са Одеса и Приднестровието, после и Харков. Само ВКС на РФ може да защити местните руснаци.
56
7
 
3
 
! Отговори
Фют преди 2 месеца
До 55 Анонимен. Пий ги тия хапове, бе момче. По-голяма глупост не бях прочел за ВСВ.
55
12
 
13
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
До Анонимен 55. Това че феновете на Путин не са в ред е безспорно, лошото е че, те са сред нас. На пръв поглед дори изглеждат като нормални хора
54
7
 
5
 
! Отговори
Фют преди 2 месеца
До 23 Не е баш тъй.Как пък само на руските малцинства им се нарушават правата?
53
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"..благодарение на САЩ спечелихте ВСВ..."___Най-напред благодарение на САЩ и Англия света получи Втората световна война.Да излизат от кризите си чрез разпалване на война на чужда територия е американска тактика, която не е нито от днес, нито от вчера.
52
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чета безумните коментари на путинските фенове и си давам сметка, че тези същества не са в ред.