Приднестровието се обърна към Русия за помощ

Молдова обвини Кремъл, че подклажда напрежението в Приднестровието
28 фев 2024 19:23, Нели Христова
121
Приднестровието се обърна към Русия за помощ
Снимка: БГНЕС

Представители на проруските бунтовници в отцепилия се от Молдова регион Приднестровие призоваха Русия за "защита" на фона на опасенията, че територията може да се превърне в нова точка на напрежение в конфликта на Москва със съседна Украйна, предаде АФП.

Тънката ивица земя де факто се контролира от проруските сили след разпадането на Съветския съюз, но е международно призната като част от Молдова.

На специален конгрес в региона - едва седмият в историята му - депутатите приеха резолюция, с която поискаха от руския парламент да "защити" Приднестровието от засилващия се натиск от страна на Молдова. Те заявиха, че молдовското правителство в Кишинев е започнало "икономическа война" срещу Приднестровието, блокирайки жизненоважен внос с цел да го превърне в "гето".

"Решенията на настоящия конгрес не могат да бъдат пренебрегвани от международната общност", заяви на срещата ръководителят на външната политика на отцепническата република Виталий Игнатиев.

Резолюцията идва само ден преди президентът Владимир Путин да направи годишно обръщение пред руските законодатели и в момент, когато Украйна търпи неуспехи на бойното поле.

Сепаратистката територия за последен път проведе конгрес през 2006 г., когато депутатите обявиха референдум за интегриране с Русия. Гласуването завърши с преобладаващо мнозинство в полза на референдума.

Призивът за помощ от страна на Москва подхрани сравненията с февруари 2022 г., когато подкрепяните от Русия бойци в Източна Украйна призоваха за защита срещу това, което според тях са непрестанни атаки и обстрел от страна на силите на Киев.

Делегатите на конференцията почти не споменават Украйна, според разкази за заседанието в държавните медии, като вместо това насочват гнева си към Молдова, която обвиняват за икономическите проблеми на територията.

Говорител на молдовското правителство омаловажи опасенията преди рядката среща.

"От Кишинев нещата изглеждат спокойни. Няма опасност от ескалация и дестабилизиране на ситуацията в Приднестровието. Това е поредната кампания за създаване на истерия", се казва в съобщение в Телеграм.

Молдова обвини Кремъл, че подклажда напрежението в Приднестровието - предимно рускоезичен регион, който е силно зависим от подкрепата на Москва.

Откакто Москва започна пълномащабната си атака срещу Украйна, Кишинев се опасява, че Кремъл може да използва Приднестровието, за да открие нов фронт в югозападната част на страната, в посока Одеса.

Малкият регион беше разтърсен от необясними взривове през 2022 г., които според военни анализатори може да са били руски опит за въвличане на региона в конфликта.

След това, през март 2023 г., проруското ръководство на Приднестровието обвинява Киев в опит за убийство на техния лидер - обвинение, което Украйна отхвърля.

Кремъл разполага с около 1500 войници, постоянно разположени в региона, и е предупредил Украйна и Молдова, че нападението срещу тях ще има сериозни последици.

Русия все още подкрепя икономиката на Приднестровието с безплатни доставки на газ, но след конфликта в Украйна сепаратистката република се оказва все по-изолирана от Москва.

Срещата на приднестровските официални лица се провежда в момент, когато Украйна е изправена пред силен натиск на фронтовата линия, където напоследък губи позиции спрямо Русия на фона на нарастващия недостиг на боеприпаси.

Украинският президент Володимир Зеленски посети Албания за срещата на върха на страните от Югоизточна Европа, където се очакваше да поднови призивите си за повече помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Гризел преди 2 месеца
Призовам Господ да се намеси и да възпре гибелните намерения на нечестивите човеци.Амин.
50
8
 
11
 
! Отговори
До Майка Русия преди 2 месеца
Намери един и руснак,който да признае,че българите сме им дали азбуката.Поне един.
49
9
 
5
 
! Отговори
Cringe преди 2 месеца
Opкките завзели няква рандом ограда с езеро по някво си време и направили 'държава' от това буахахах
48
8
 
11
 
! Отговори
Време е преди 2 месеца
Всеки който подкрепя на думи и на дела путин....трябва да си отговори на въпроса....сега,след войната на путин срещу света,по добър ли му е живота. Тези стотици хиляди жертви,милиарди долари за война,дали щяха да се случат,ако путин не бе започнал войната срещу света. И как счита,дали неговите деца ще одобрят подкрепата за военнопрестъпник путин.....
47
6
 
10
 
! Отговори
Германец преди 2 месеца
рублен и копейкин няма ли и те да се обърнат към евразийския фашизоид за помощ? Нещо за трационните християнски семейни ценности, а, у...
46
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин има много дълъг път преди да стигне до Молдова, та той едва се оправя в Украйна :)))
45
9
 
14
 
! Отговори
Късата памет преди 2 месеца
Много моля копейките да си запишат някъде, че никой никога не е тероризирал, палил или квото и да е , рускоезичното населения на Молдова. Както и че към днешна дата, никой не им е забранявал до говорят руски и че няма фашисти в Молдова. Защото, след това искане за помощ , със задна дата Кремъл ще изфабрикува всичките тия неща за да оправдае евентуална агресия, а копейките ще повтарят като папагали, както в момента за Украйна
44
17
 
7
 
! Отговори
Майка Русия преди 2 месеца
Всеки има една майка. Нашата се казва Русия. Ние на тях сме им дали азбука и култура и дух и религия. Те ни върнаха жеста и ни дадоха свободата.
43
0
 
3
 
! Отговори
Пак копи пейст? преди 2 месеца
До ЮЛИЯ: Забравил си да изключиш Caps Lock на клавиатурата си "Юлия".
42
15
 
4
 
! Отговори
Пютин Не Просто преди 2 месеца
ще Възстанови СССР - този цяла Европа ще в Него - иначе, няма сигурност за Русия от ЮдеюСемитите от САЩ!
41
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Демократите винаги са били агресивно настроени срещу Раша, затова се надяват на Тръмпи да спечели изборите рашките :)))
40
17
 
4
 
! Отговори
ДръзнахтеДаЗастанете преди 2 месеца
Дръзнахте да застанете срещу майката. Майка Русия! Сега ще гледате как растат гъбите. Ядрените гъби!
39
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да се пробват путинските диваци и да видим кой кого. .!.
38
16
 
8
 
! Отговори
Пред лудост са преди 2 месеца
Евроатлантичетата пара им излиза от ушичките. Полудели са! Давай още бай Вова, задай ги от ряз.
37
14
 
5
 
! Отговори
Истински Пророк преди 2 месеца
почва се, Скоро и Молдова ке Падне, а след това е само Въпрос на Дни - Румъния и Полша да Изчезнат от Картата на Европа!
36
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Байдън е кошмара за Путин, виж ако беше Тръмпи, щеше да е друго :)))
35
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русначета 32 държави са вече в НАТО. Къде сте тръгнали алкохолици, забравихте, че благодарение на САЩ спечелихте ВСВ... Блатни нещастници
34
8
 
16
 
! Отговори
Неразбралите преди 2 месеца
Вече разбрахте ли, защо Украйна трябва да го спре! И там така започна!
33
15
 
8
 
! Отговори
И засвистяха Кинжали преди 2 месеца
А на НАТОвци им свърши тоалетната хартия! Хахаха
32
4
 
8
 
! Отговори
До 28 преди 2 месеца
Е да, нали онзи ден нашето Възраждане се срещна с молдовското. Считай, че там са ги инструктирали какво и как. Като нищо Костадинов ще направи някоя глупост тия дни...