Трябва ли Западът да се страхува от ядрената реторика на Путин?

Той беше необичайно остър
1 мар 2024 21:00, Нели Христова
379
Трябва ли Западът да се страхува от ядрената реторика на Путин?
Снимка: БГНЕС

Президентът Путин повиши опасността от ядрени удари срещу Запада, като обеща да отмъсти, ако забележи посегателство върху руска територия.

За мнозина тази реторика се чувства едновременно тревожна и дълбоко позната. Трябва ли да внимават Европа и САЩ?

Наблюдателите на руската сцена отдавна играят Путин бинго с публичните му изяви. Повече от две десетилетия и половина годишната му пресконференция, телефонните и видео разговори с хората и годишното му обръщение към депутатите се отклониха към познатите теми.

Любимите карти за бинго на Путин са моралната деградация на Запада, бързият технологичен напредък на руските оръжия, сплотеността (единството) на руската нация и необходимостта от повишаване на раждаемостта.

Всички присъстваха в последната реч във форми, които Путин е повтарял десетки пъти. Неговият език относно военното отмъщение обаче беше особено остър.

Путин обвини Запада, че избира цели за удари на руска територия и се готви да изпрати войски на НАТО в Украйна. Той предупреди "интервенционистите", които биха могли да напреднат в Русия, че ще има "трагични последици", които далеч надхвърлят отговора на минали нашественици като Хитлер и Наполеон. Имайте предвид, че Москва смята части от Украйна, които е завзела, за неделими региони на Руската федерация .

Дрънкането на Путин със саби не е нещо ново. В първия ден от нахлуването си в Украйна, 24 февруари 2022 г., той заяви: "Който се опита да ни попречи... трябва да знае, че отговорът на Русия ще бъде незабавен и ще ви доведе до последствия, каквито никога не сте срещали в историята си."

Но коментари в речта ву дойдоха на фона на възмущението в Москва - било то истинско или измислено - относно присъствието на западни агенти в Украйна.

Високопоставен служител на европейската отбрана каза пред Financial Times тази седмица, че специални сили от западни страни вече са на място в Украйна, докато New York Times съобщи, че ЦРУ финансира и частично оборудва "шпионски бункери", за да проследява движението на руски войски и да предоставя разузнаване за насочени ракетни удари.

Това стана след като френският президент Макрон каза, че не може да изключи изпращането на войски в Украйна, тъй като Русия "се стреми да завземе още територия".

Каква е червената линия на Русия по отношение на участието на НАТО в Украйна и колко далеч може да стигне в отговор на възприеманите заплахи, е трудно да се калибрира.

Класифицирани руски военни досиета, изтекли тази седмица, показаха, че официални лица в Москва са имали много по-нисък праг за използване на тактически ядрени оръжия, отколкото някога са признавали публично. По-рано Путин каза, че ядрените оръжия могат да бъдат разположени, ако Русия е изправена пред екзистенциална заплаха, но файловете предполагат, че те могат да бъдат използвани за постигане на редица по-офанзивни цели като "спиране на агресия" или предотвратяване на руските сили да загубят битки или територия.

Някои анализатори смятат, че последните забележки на Путин са били само буфер преди президентските избори в Русия следващия месец. Други предупреждават, че той не е рационален актьор и може да избухне неочаквано. Това, че толкова малко анализатори прогнозираха нахлуването на Путин в Украйна, въпреки признаците, е силно напомняне: подценявайте го на свой риск.

Анализът е на Том Парфит за The Times

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
0
 
3
 
! Отговори
4 преди 2 месеца
Интересното е, че базирането на Су-24М в Канатово става по-често и по-дълго от преди. Очевидно зомбитата на киевският наркокартел не се страхуват от атаки на летището. И това въпреки факта, че в резултат на едноседмична атака беше ударен команден пункт при Канатово.
275
0
 
3
 
! Отговори
3 преди 2 месеца
бяха изстреляни от района на Тузлов в Одеска област към Тендровската коса. Очевидно киевската хунта са искали да ударят позициите на ВС на РФ, които онзи ден отблъснаха безславната атака на ССО. Но тъй като най-вероятно за атаката е използван С-200, чиято точност е изключително ниска, ракетите вероятно са паднали във водата. Но, обобщавайки горното, летището на руските ВКС отново стана цел на зомбакнацистишените. Това е третият обект от началото на 2024 г. - преди това имаше Белбек и Саки.
274
0
 
3
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
И тогава дойде изстрелването на четири крилати ракети Storm Shadow/SCALP от Су-24М. Ракетите се насочиха към летищата Белбек и Гвардейское. Една от целите е свалена близо до Черноморское, друга в района на Качи. Две цели бяха прихванати при подхода към Гвардейское, а третата, след обстрел от противоракетна система, падна на летището. Любопитно е, че друга въздушна цел, летяща към Крим, се отклони от първоначалния си курс. Според "Двух Майоров" вместо към полуострова тя е летяла в посока Турция, а какво се е случило с нея след това не е ясно. И едва след това две балистични ракети
273
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Комбинирана атака на киевският наркокартел срещу Крим. Следобед зомбита на киевската хунта след дълго прекъсване отново атакуваха Кримския полуостров. Нападението трудно може да се нарече мащабно и по-скоро прилича на опит за повдигане на бойният дух след териториалните загуби край Авдеевка. Два бомбардировача Су-24М и два изтребителя МиГ-29 излетяха от летище Канатово. Су-24М излетяха предварително от Староконстантинов, за да извършат атаката. От покрайнините на Николаев няколко ракети-примамки ADM-160 MALD първо бяха изстреляни в посока Крим.
272
0
 
3
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
Между другото, системата за противовъздушна отбрана Patriot и 3 мобилни радара в Херсонска и Запорожка област активно съпътстваха тези три самолета. В допълнение към отработването на удари по Крим, самолетът F 35 активно се опитваше да проследи местоположението на руски радио локационни станции и радио електронни станции на ЛБС.
271
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
ВВС на НАТО навлязоха на територията на Украйна, за да тренират атаки срещу Крим. На фона на публикуван разговор между германски генерали за атаки срещу Кримския мост днес три самолета на НАТО влязоха в украинското въздушно пространство от територията на Румъния. Два F 16 и един F 35. Самолетите са симулирали ракетни удари от територията на Николаевска област срещу Крим и руския Черноморски флот.
270
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Главнокомандващият Сирски обвини командирите на бригади за неуспехите на украинската армия на изток. Както отбеляза главнокомандващият, за три дни работа на източния фронт той разбра защо при една и съща численост някои бригади сдържат вражеските атаки и задържат позиции, а други не успяват.
269
0
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
Путин не е заплашвал никого, но каза че ще има ответен удар ако се застраши сигурноста на Русия и това е нормално. Не Русия, а запада не спазва уговорките и подписаните споразумения факт.
268
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Taвapищи, още тази новина отпреди 3 дена ли дъвчете? Лягате и ставате с мисълта за вашия Путин.
267
1
 
4
 
! Отговори
Синият пират преди 2 месеца
Според мен Путин прави грешка, че ги плаши. Пращат танкове на Украйна, той трябва да удари с ядрено оръжие столицата на изпращача. В този ред на мисли се радвам, че не живея в София - имам шанса да живея няколко минути повече или да умра от лъчева болест малко по-бавно.
266
1
 
2
 
! Отговори
Юлиян преди 2 месеца
Виждам,че в момента сте се събрали единствено"лаици",които формират представата си за войната само чрез компютърните игри и филмите.Даже имам основателни съмнения,че почти никой от вас не е хващал оръжие и не знае какво наистина представлява войната.Но пишете и "съдите" за нея донемайкъде"компетентно".Разбиранията и представите ви за войната са направо наивни.Така е като гледате и слушате само официалните медии.Обекта и субектите на техния слугинаж не са никаква тайна.От тях истината не чакай!
265
1
 
4
 
! Отговори
Юлиян преди 2 месеца
Само се намирате между шамарите.Ами нали така са се печелили войните.От древността до наши дни.Който е по-твърд,решителен и упорит.И жесток,когато се наложи.Кой какво имал да губи?Който тръгне да мисли за това,предварително е изгубил.На това му викат мекушавост и нерешителност.А за това какви качества са нужни за да победиш,питайте руснаците.Те знаят най-добре.Те ги имат в най-висока степен,повече от всички други.
264
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оръжията на Русия са гoвнооръжия, с тях тя може да си изкара само боя, но все пак Русия може да ти направи беля и да ти извърти мpъснишки номера в които е много добра.
263
2
 
3
 
! Отговори
ПУТИН ВИ РЕКЕТИРА... преди 2 месеца
....ЗАЩОТО Е СТРАХЛИВЕЦ, ИНАЧЕ ДО СЕГА ДА Е НАПРАВИЛ ЯДРЕНА ВОЙНА....ХАХАХАААА.....2- ГОДИНИ САМО РУСКИ НАДУВКИ И ЛЪЖИ!!!!
262
0
 
2
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 месеца
АМИ, ВОЙНАТА НА КОМУНИСТИТЕ Е ИЗРАЗЕНА И ВЪВ ФИЛОСОФИЯТА ИМ:...."...В ЕДНА ВОЙНА, БЕДНЯКА МОЖЕ ДА ЗАГУБИ--- САМО ВЕРИГИТЕ НА БЕДНОСТТА СИ..."
261
2
 
3
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ.. преди 2 месеца
РУСИЯ И ПУТИН, НАПРАВО РЕКЕТИРАТ ЗАПАДА И САЩ, ЗАЩОТО ИМА КАКВО ДА ЗАГУБИ ПРИ ЕДНА ЯДРЕНА ВОЙНА----ДОКАТО РУСИЯ ГУБИ ВСИЧКО , ЗАЕДНО С ВЪШЛИВАТА СИ БЕДНОСТ!
260
2
 
4
 
! Отговори
Мислите ли че преди 2 месеца
Да си представим че Русия няма ядрено оръжие. Мислите ли че САЩ нямаше да използват такова върху Русия още преди да падне Берлинската стена? Само факта че няма да им се размине сдържа апетита на САЩ. Русия за тях е нужна като територия която е пълна с ресурси и полезни изкопаеми. Руския народ не им трябва не им трябват и Украинците ама те се помислиха за много специални.
259
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Западът ще има поражения, но от русия няма да остане нищо при ядрен конфликт.
258
3
 
2
 
! Отговори
Питам преди 2 месеца
До Бум 307 Е и ? Трябва ли да му ръкопляскаме за този грандиозен успех , след две годишна военна излагация.
257
5
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 2 месеца
НАТО са му казали на *** -само се опитай и ще те смачкаме като въшка барабар с ядрените ти арсенали.На 9 секунда знаем ако нещо се опиташ и оставаш затрупан в бункера.