Путин за възможността за конфликт между Русия и НАТО: В съвременния свят всичко е възможно

Планетата би била на крачка от Трета световна война
Обновена: 18 мар 2024 09:27 | 18 мар 2024 09:25, Нели Христова
129
Путин за възможността за конфликт между Русия и НАТО: В съвременния свят всичко е възможно
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин предупреди Запада, че пряк конфликт между Русия и ръководения от САЩ военен алианс НАТО би означавал, че планетата е на крачка от Трета световна война, но заяви, че едва ли някой иска подобен сценарий, предаде ТАСС.

Войната в Украйна предизвика най-дълбоката криза в отношенията на Москва със Запада от Кубинската ракетна криза през 1962 г. насам. Путин често е предупреждавал за рисковете от ядрена война, но твърди, че никога не е изпитвал необходимост да използва ядрени оръжия в Украйна.

Миналия месец френският президент Еманюел Макрон заяви, че не може да изключи разполагането на сухопътни войски в Украйна в бъдеще, като много западни държави се дистанцираха от това, докато други, особено в Източна Европа, изразиха подкрепа.

Запитан за забележките на Макрон и за рисковете и възможността за конфликт между Русия и НАТО, Путин се пошегува: "В съвременния свят всичко е възможно".

"За всички е ясно, че това ще бъде на крачка от пълномащабна Трета световна война. Мисля, че едва ли някой се интересува от това", заяви Путин, след като спечели най-голямата победа в постсъветската история на Русия.

Путин обаче добави, че в Украйна вече има военни от НАТО, като заяви, че Русия е доловила, че на бойното поле се говори на английски и френски език.

"В това няма нищо добро, преди всичко за тях, защото те умират там и то масово", каза той.

Преди изборите в Русия на 15-17 март Украйна засили атаките срещу Русия, като обстрелваше гранични райони и дори използваше пълномощници, за да се опита да пробие руските граници.

Запитан дали смята за необходимо да превземе украинската Харковска област, Путин заяви, че ако нападенията продължат, Русия ще създаде буферна зона от повече украинска територия, за да защити руската територия.

"Не изключвам, че имайки предвид трагичните събития, които се случват днес, ще бъдем принудени в някакъв момент, когато сметнем за необходимо, да създадем определена "санитарна зона" в териториите, които днес са под киевски режим", каза Путин.

Той отказа да даде повече подробности, но заяви, че такава зона може да се наложи да бъде достатъчно голяма, за да не позволи на чуждестранно произведено въоръжение да достигне до руска територия.

Путин нареди пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., предизвиквайки голяма европейска война след осемгодишен конфликт в Източна Украйна между украинските сили, от една страна, и проруските украинци и руските пълномощници, от друга.

Путин заяви, че би желал Макрон да спре да се стреми към изостряне на войната в Украйна, а да играе роля в намирането на мир: "Изглежда, че Франция би могла да изиграе роля. Все още не всичко е загубено."

"Казвал съм го отново и отново и ще го кажа отново. Ние сме за мирни преговори, но не само защото на врага му свършват патроните", каза Путин.

"Ако те наистина, сериозно, искат да изградят мирни, добросъседски отношения между двете държави в дългосрочен план, а не просто да си вземат почивка за превъоръжаване за 1,5-2 години."

Путин отхвърли критиките на САЩ и Запада относно изборите, които според Белия дом не са били свободни и честни, като заяви, че изборите в САЩ не са демократични и разкритикува използването на държавна власт срещу Доналд Тръмп.

"Целият свят се смее на това, което се случва там", каза Путин за Съединените щати. "Това е просто катастрофа - това не е демокрация - какво, по дяволите, е това?"

На въпрос за съдбата на опозиционния лидер Алексей Навални, който почина при неизяснени обстоятелства в руски затвор в Арктика на 16 февруари, Путин заяви, че просто е "починал", използвайки името на Навални за един от първите пъти в публичното пространство.

Путин заяви, че няколко дни преди смъртта на Навални се е съгласил да го размени. През февруари беше съобщено, че е била договорена сделка за размяна на затворници за Навални малко преди смъртта му.

"Казах: "Съгласен съм", каза Путин за одобрението си за размяната на затворници. "Имах едно условие - разменяме го, но той никога няма да се върне."

Вдовицата на Навални, Юлия, обвини Путин, че е убил съпруга ѝ. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че това твърдение е просто погрешно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
МогилизацияКрепостни преди 1 месец
112
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те пък САЩ са големите пазители на демокрацията, от където минат всичко се изравнява (със земята), Сирия, Либия, Ирак, Афганистан, Сърбия ....... 3/4 от света ги мрази и в червата, само селчците тука у европата още не сме схванали какви мародери са.
111
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мъжете да бягат, че сега след псевдоизборите се готви новата могилизация. Скоро ще затворят границите и няма да има самолетни билети за крепостните.
110
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Итересно ми е Путин има ли сили да воюва на 2 фронта? Ако сепаратистите от Грузия решат да преминат към Русия и това накара Грузия да потърси помощ от НАТО за да си върне териториите с оръжие, ще отслаби ли новия фронт настъплението на РФ към Украйна?
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Румъния Пиндостан стартира строителството на най-голямата в Европа отановска база Euronews с периметър 30 км. "Рамщайн" е твърде далеч от новата източна фронтова линия "Триморие".
108
2
 
4
 
! Отговори
до ПЕНКО преди 1 месец
Както казва Баща ми, на вън бягат само тези които немогат да се оправят тук. Бегай за зелена карта и им ставай слуга. Какво казва Гьоте- Най поробения е този човек който вярва че е свободен !!!
107
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Император Путин направи НАТО за смях...
106
9
 
7
 
! Отговори
дядядя преди 1 месец
каква война ве гащник , един ф35 ви свали половината ввс , той ще се биел с нато....
105
1
 
5
 
! Отговори
Сфинския образ преди 1 месец
Яде през 1ч. и по два часа не излиза от клозета.
104
2
 
9
 
! Отговори
Свободно се движи преди 1 месец
Между народа,без охрана и всеки му се възхищава и не се крие в ***-ПАЛАС, КПП-РОСТЕНЕЦ с общински имот-кей пред частна джамия на 5 часа виене.
103
9
 
11
 
! Отговори
Поздравете преди 1 месец
Новия президент на света - Владимир Путин!
102
11
 
6
 
! Отговори
Иска му се на жужи! преди 1 месец
Жужи още не е разбрал, че битката му няма да бъде с НАТО и Европа, а с Пентагона и Космическа Америка, макар че чак догодина света ще му гледа сеира...
101
9
 
2
 
! Отговори
DEPM преди 1 месец
КАкво е възможно ДЕПМ комплексирано джудже ? Време е да разберете, че както Китай е фабриката на света, а рашистанците са енергиен източник на света. Ако не ви харесва GFY. Потенциал за друго нямате...
100
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помните ли протестите преди 4/5 г в бившия соц лагер- Кремъл ги беше организирал с общ наратив- Норвежците чакат на границата да ни вземат децата..а то какво стана- Путин отвлече на 1700 украинчета в Раша и е обвинен в геноцид със международна заповед за арест!
99
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав е Путин- всичко е възможно- армия от затворници- убийци и крадци убива и съсипва бъдещето на мирен народ- това е жесток позор за руския народ и пак си го избраха- няма невинни!
98
9
 
14
 
! Отговори
Пенко преди 1 месец
Типичен представИтел на шuзoфpeничната си нация. Всички мечтаят да спечелят зелена карта на първо място и на второ - да затрият сащ.
97
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добрия и лошия герой, това е холивудска претопляна манджа ама няма мозъъъъък във тая говедофилска пап лач
96
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре няма да ви убеждавам, щом вярвате на западната пропаганда тип Уолт Дисни.
95
7
 
10
 
! Отговори
Рашистите преди 1 месец
Казват ей гледай как запада унищожи Украйна и продължават стрелбата
94
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Видяхме как ръшистите унищожиха градове и села в мирна държава