Путин установи нов стил на автокрация за Русия, победата му е опасна

Той ще е най-дългогодишният лидер на Русия след Екатерина Велика
20 мар 2024 21:00, Анисия Иванова
260
Путин установи нов стил на автокрация за Русия, победата му е опасна
Снимка: БГНЕС/EPA

Като демократично упражнение победата на Владимир Путин с 87% на изборите този уикенд беше пародия, която има значение само като решаваща глава в трагичната история на пропуснати възможности и разрушения, в която се превърнаха 24-те години на власт. И все пак да се оценяват руските избори по стандартите на либералната демокрация днес е опасно самозаблуждение.

Победата на Путин трябва да се разглежда през очите на Кремъл, защото историята на Русия вече не е история на неуспешен преход от комунизма. Той установи нов и същевременно познат стил на автокрация за Русия, който - не за първи път - се определя срещу Запада. От тази гледна точка шарадата от този уикенд беше напълно успешен политически театър, който ще осигури решаващ фон за завръщането на Путин след дълбоките военни унижения, които руската армия, включително нейният главнокомандващ, претърпя в Украйна преди две години.

От тази гледна точка сега Путин може да очаква поне още шест години на поста, което ще го направи най-дългогодишният лидер на Русия след Екатерина Велика - императрицата, която първа завладява земите, за които Путин се бори в Украйна. След като значително погрешно пресметна готовността на украинците да дадат отпор и на Запада да подкрепи защитата на Украйна, интуицията на Путин, че ще успее да надживее и едните, и другите, изглежда се оправдава. Той дори не трябваше да чака президентските избори в САЩ през ноември, за да може Доналд Тръмп да затвори кранчето на помощта от Вашингтон. Хватката на Тръмп върху Републиканската партия вече гарантира това.

Междувременно Европа изглежда най-накрая е разбрала колко дълбоко би променила бъдещето на континента една руска победа в Украйна, но се бори да направи нещо по въпроса. Войната в никакъв случай не е приключила; украинците ще се борят, докато могат, дори и без достатъчно боеприпаси, и все още е възможно САЩ и Европа да преоткрият решимостта си. Но ако това не се случи, Путин може да се надява да надделее – според него и според много други хора - над колективната мощ на богатия, арогантен и непостоянен Запад.

Също толкова важно е, че руската икономика е издържала на най-тежките санкции, които съюзниците на Украйна могат да наложат. Нивото на безработица е ниско, заплатите растат и икономиката е на път да се откаже от долара и да разчита на оръжейното производство и незападните енергийни пазари. Властта на Путин е неоспорима.

Това завръщане към агресивния авторитаризъм не беше предопределено от съдбата, нито пък от Организацията на Северноатлантическия договор. То беше просто настройката по подразбиране за една страна с малко друг исторически опит.

След четири мандата като президент и два като министър-председател Путин вече е унищожил потенциала на Русия да развива демократични институции, като например независими съдилища или свободни медии, в обозримо бъдеще. На тяхно място той е изградил клептокрация. Той пропиля и огромните предимства на езиковите, икономическите и личните връзки, които Русия имаше с бившите си съветски съседи, като ги третираше в стила на мафиотските донове като своя собственост, а не като партньори.

Резултатът е подстрекателство чрез икономически и военни войни, а не чрез връзки на инвестиции и търговия. Най-голямото богатство на Русия след огромните й минерални и енергийни ресурси - изключително талантливо младо поколение от математици и софтуерни инженери - избяга от репресиите или от наборната служба със стотици хиляди души, което придава друг смисъл на високите стойности на заетостта.

Засега обаче Путин управлява едно функциониращо общество, в което средната класа може да живее добре в Москва и други големи градски центрове, докато в по-отдалечените райони той може да плаща многократно повече от малките им заплати, за да отидат да се бият в Украйна. Изглежда, че повечето руснаци приемат тази размяна, както и предложението му да разменят по-голяма лична свобода и просперитет срещу възстановяване на руската мощ и гордост.

В победното си обръщение късно в неделя Путин се радваше на това, което явно смята за свое оцеляване в съревнованието със Запада в Украйна, като заяви на поддръжниците си, че всички негови понякога "грандиозни" планове сега ще бъдат осъществени. Това е обещание, за чието изпълнение той не се нуждае от свободни избори или зачитане на човешките права, а само от западната наивност и слабост.

Анализът на Марк Чемпиън е от сайта на Bloomberg TV Bulgaria. Той е колумнист на Bloomberg, който пише мнения за Европа, Русия и Близкия изток. Преди това е бил ръководител на бюрото в Истанбул на Wall Street Journal.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 3 седмици
Путин е вече много възрастен. Личи си как остарява. Захабен, уморен, повехнал, изтощен, на неговите години има хора, които се държат олично, но той не остарява добре. Всичко вече му идва много. И си задава въпроси вече, защо, сам и т.н. Пише му го на челото.
178
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Автокрация има и в Европа. Много отдавна.
177
1
 
9
 
! Отговори
Въпросче преди 1 месец
Неизвестно защо, за 4-ти път ме трият. Да не би да има някакви правила, които не спазвам ? Кой да ти каже ? Та, да питам пак.Забелязал съм, че ако напишеш к.U.r. или някоя друга неприлична дума, те цензурират със звездички. Ето така - ***. Обаче ако напишеш путин, не те цензурират. Някой знае ли, защо е така ?
176
1
 
13
 
! Отговори
щастлив дед мудак преди 1 месец
джуджешка тъпокрация
175
2
 
16
 
! Отговори
Къш, фалшификат ! преди 1 месец
путин умря в 2022
174
17
 
2
 
! Отговори
потресаващо преди 1 месец
Нивото ви на причинно-следствени връзки е потресаващо. как се обвързва стабилността на руската икономика и ниската безработица с авторитаризма? нали в съседната статия обяснявате как европейската икономика отивала на военни релси? това значи ли, че в ЕС също настъпва авторитаризма?
173
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
днес няма ли да заплаши света със смърт ако не му се кланя тоя комплексар?
172
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 180, който твърди, че "властта на Путин е неоспорима". Именно. При диктатура няма как да оспори диктатора. Не си самоубиец.
171
15
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Анисия, престанете с простотиите.
170
2
 
21
 
! Отговори
До Анонимен 198 преди 1 месец
путинофил! НЕ знае и НЕ може, но пък ЛЪЖЕ, та ЛЪЖЕ по заповед на господарите си от кремъл! та я пак кажи как бойко управлявал 20 години! или според тебе са и 30 даже!? А?
169
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А в България изборите са напълно свободни. Това е защото 20 години сме в НАТО и 20 години управлява Бойко Футболиста
168
23
 
9
 
! Отговори
До Пишман аФторката преди 1 месец
А какъв стил на автокрация е диктатурата на Зеленски ? Колко избори организира Украйна от пет години насам ? И какво се случва със опозицията в Украйна ? Нещо да споменете за американския журналист Гонзало Лира който имаше смелостта да разкаже истината за фашисткия режим в Киев ? Какво се случи с него ?
167
21
 
11
 
! Отговори
Господинът преди 1 месец
Марк Чемпиън не си е направил труда да прочете елементарни неща. Путин не е надминал Сталин все още по продължителност на "мандата", камо ли царските особи, които са управлявали пожизнено. Защо въобще се пишат такива вербални диарии? Това си е професионална дезинформация. Не е ли лицемерно, тия хора се пишат хора на морала, демокрацията и свободата на словото? Професионални лъжци.
166
17
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече е произведен патрона, чиито куршум трябва да пръсне черепа на путин. Според осведомени източници, той (патрона) е български. Въпрос на време е това да се случи.
165
6
 
12
 
! Отговори
А преди 1 месец
До Христо Христов С другите 50%, какво ще стане? Имайте предвид, че украинците нямат поговорка "Преклонена глава, сабя не я сече"! Разходите по възстановяване на унищожената инфраструктура, кой ще ги поеме? Разровете се в нета и погледнете инфраструктурата на отдалечените от Москва и Петербург селища и преценете, дали Русия ще възстанови нещо в Украйна!
164
14
 
8
 
! Отговори
Пропендосник преди 1 месец
Что за тофтология, блумберги, - "военни войни", а? Някакво журналистко и новаторство в стилът а-ля-Бареков?Май е страшничко стана, кога пендос разбра чк губи позиции и няма повече доминиране и заграбване на чужди ресурси. Намалява и броят на лудите, кои то позволяват на пендос той да яде баницата.
163
15
 
27
 
! Отговори
путин преди 1 месец
е гнусен УБИЕЦ
162
22
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Разни Кличковци и подобни рене'гати, определящи се за украинци не знаеха украински поне до 2022г. и го сричаха насила по медиите. Факти.
161
26
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 200 "Като закрият Украйна, какво ще става с тези земи и хората живеещи на тях? Ще станат руснаци?" - че то по последни цифри преди войната около 50% СА СИ руснаци.
160
22
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Всички държави във война променят правилата. Великобритания даже е с план да замени премиера с подготвен пси'хо'пат, който не държи сметка за човешките жертви от която и да е страна. Факт.