Зеленски критикува Запада, Украйна не получавала оръжейна подкрепа

Киев планира нова контраофанзива за освобождаване на окупираните от Русия територии
349
Зеленски критикува Запада, Украйна не получавала оръжейна подкрепа
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски за пореден път изрази съжаление поради липсата на оръжейна подкрепа от страна на Запада в борбата срещу руската инвазия, предаде БТА като цитира ДПА.

"Нашите партньори разполагат с определени оръжия, от които се нуждаем днес, за да оцелеем. И аз просто не разбирам защо не получаваме тези оръжия", заяви Зеленски, който вчера беше в Харков в Източна Украйна, в интервю за германския вестник "Билд" и други медии на "Аксел Шпрингер".

Още по темата

Напоследък той неведнъж е призовавал за повече системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси, припомня ДПА.

Зеленски посети Харковска област, която беше засегната от руските атаки, за да се запознае с щетите по енергийната инфраструктура и проблемите с електроснабдяването. Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус".

Германският канцлер Олаф Шолц и Бундестагът отхвърлили доставката на Киев на тази оръжейна система.

"Доколкото разбирам, канцлерът казва, че Германия не е ядрена сила и че това е най-мощната оръжейна система в Германия", каза Зеленски, като изглежда намекваше, че германският отказ за доставка на "Гаурус" е свързан с ядрените заплахи на руския президент Владимир Путин.

Зеленски продължава да се надява на милиарди долари помощ от САЩ за войната.

"Но обединеният Запад разполага с модерни оръжейни системи", казва Зеленски. С тях Русия може да бъде победена, а Украйна да спечели.

Зеленски потвърди също така, че Украйна планира нова контраофанзива за освобождаване на окупираните от Русия територии. За това ще са необходими повече оръжия, особено от САЩ.

Украинският лидер също така очаква бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който се стреми да бъде преизбран по-късно тази година, да посети скоро Украйна. Тръмп се е съгласил да получи покана. Все още обаче не е определена дата.

Зеленски неведнъж е заявявал, че без помощ от Запада Украйна ще претърпи поражение във войната. В интервюто той също така заяви, че все още иска да остане в страната в случай на предстоящ провал.

"Аз не мога да напусна страната си. При никакви обстоятелства", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още по темата: оръжияукрайнаЗеленски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За жалост се оказа, че всичкото това не е игра на плейстейшън
243
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как да не получава бе, дрога, всеки ден яко бомби!
242
6
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Пак ли печелят руснаците? От две години яко печелят всеки ден, още седмица-две и до Вашингтон ще стигнат!
241
1
 
8
 
! Отговори
къде е пушечното ме преди 1 месец
Е да де ама пушечното месо на укрите где е??!!7 мобилизации направиха укрите, прибраха жени, старци, младежи и в момента казват, че са им нужни нови 500,000... къде отиде тоя народ????Никъде не прочетох и не чух... родолюбци укри да се събират доброволно в клетата чужбина, а и в самата Укрия и да отиват на фронта ей така за идеята да защитават родину... на всякъде се пише, че масово се бяга от държавата, а и от фронта, по и над 10,000 еврака на каналджии броят... донаборници се събират насила по улици, гари, пазари, гори и паланки и се пращат на фронта от където пък бягат при руснаците
240
1
 
10
 
! Отговори
За кефа на ФАЩ преди 1 месец
Въпроса е... кого ползва тоя военен конфликт и на кого и защо помагаме ние???!!! Във всеки случай не помагаме, на 0крайна да е добре, на нас и на Европа да ни е добре, а помагаме да е зле на Русия.... за да е добре на ФАЩ!!!
239
1
 
5
 
! Отговори
Велес преди 1 месец
ХА-ХА-ХАААА
238
1
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Ще реве,ще реве,па ще им омръзне да го слушат.Който си е продал страната на Сорос да се оправя сам!
237
1
 
11
 
! Отговори
Завалията преди 1 месец
Украинските младежи седят в киевските кафенета и не искат да стават войници. Те си го писаха наскоро. Западняците не им давали колкото той искал /едно благодаря да каже за всичко получено. Не би/. А НС на РБ му отпусна само 60 000 евро. То неговата госпожа не може свястна чанта да си купи с тия пари. Мъка.
236
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Награда Просяк на Годината!
235
1
 
12
 
! Отговори
Дядо Кънчо преди 1 месец
Целен свири военно положение и бягайте няма спасение от Русия ако ще и цяло НАТО да ви отстъпи ракети и какво ли не Русия няма да се спре Путин ясно каза ще изравни Украина .
234
1
 
15
 
! Отговори
321 преди 1 месец
На укрите вече никой не им вярва. На запад вече са ги отписали но и изцепките с атаките по Белгород ги правят още по рискови. Както днес НАТО дава оръжие на украинските талибани така утре Русия ще даде оръжие на враговете на НАТО.
233
1
 
16
 
! Отговори
ябадабаду преди 1 месец
Тоя не спря да проси от целия свят
232
1
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 месец
Држава 404 не е изпробвала само балистични ракети. А инак стана ясно, че западното олъжие е годно само за скраб.
231
1
 
9
 
! Отговори
До 249 преди 1 месец
Ами крайно време е да се изяви тогава като президент на Украйна, а не роб на САЩ.
230
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен-246 Аве той иска преговори , ама Байдан не дава , нали трябва войни да се водят , иначе САЩ закъсват без войни .
229
1
 
9
 
! Отговори
Руя преди 1 месец
Тоя бокл.к да вземе някой да го застреля.
228
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко години още ще подкрепяме Украйна ???????
227
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямал оръжие, ама планирал контраофанзива. Седни да преговаряш, докато все още имаш държава!
226
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не разбирал, защо не му давали оръжие... Ми защото не е твое! Никой нищо не ти е длъжен. Ти си президентът, ти му мисли, как да си оправиш държавата. Да си мислил преди да провокираш Русия. Като не щеш да преговаряш, ще чакаш до сирни заговезни.
225
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Кравар Евроатлантик"В связи с этим, власти Киевской области решили построить комплекс и кладбище, однако встретили протест со стороны местных жителей они не хотят вырубки леса.Показательный момент. Сколько десятков тысяч киевлян погибло, если власти планируют вырыть кладбище площадью еще 130 гектаров?"