Най-голяма руска жертва: "Газпром" е на загуба, загуби и пазара в Европа

Компанията не успява да намери алтернатива на европейските си клиенти
3 май 2024 07:38, Екип на Investor.bg
361
Най-голяма руска жертва: "Газпром" е на загуба, загуби и пазара в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Руският газов гигант "Газпром" е първата голяма жертва на войната, която започна Русия в Украйна. Компанията съобщи за годишна загуба в размер на 629 млрд. рубли (6,84 млрд. долара) за 2023 година. Компанията отчита негативен финансов резултат за първи път от 1999 година, изчислява Bloomberg.

През 2022 година газовият холдинг записа печалба в размер на 1,23 трилиона рубли (13,2 млрд. долара).

След началото на войната в Украйна обаче "Газпром" загуби основния си пазар - Европа, и не успя да намери алтернатива, както направиха петролните компании. Причината е прекалената обвързаност на "Газпром" с европейските държави - почти цялата инфраструктура и газопроводи са насочени именно към общността.

С решение на президента Владимир Путин още в първите седмици на войната "Газпром" поиска едностранна смяна на условията за плащане - в рубли, с което някои държави от ЕС не се съобразиха, включително и България. За останалите обаче стана ясно, че Европа няма да може да разчита дълго на доставките на газ от Русия и започнаха да търсят алтернативи - втечнен газ от различни доставчици, както и увеличаване на тръбния газ от Норвегия и Алжир.

Досега ЕК не е въвела санкции срещу руския газ, макар че препоръчва на европейските държави да не удължават договорите си с "Газпром".

Руският газ вече има дял под 10% от общия внос в ЕС, което е най-ниското ниво от 70-те години на миналия век. Надеждите на "Газпром" са да успее да увеличи доставките за Китай, но засега компанията не успява да преодолее загубата на европейските си клиенти.

Прогнозите за тази година са износът на газ да се увеличи с 18% до 108 млрд. куб. метра. Само за европейските пазари преди войната компанията доставяше повече от 160 млрд. куб. метра годишно. По данни на компанията през 2023 година доставките за Китай са почти 23 млрд. куб. метра.

Още подобни материали четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още от Русия
Мазнотия, кръв и две тениски... Бритни проговори за живота в руска колония
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
314
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ехааа това са добри новини за европейската икономика за да се освободи от зависимост , и за руската също . Нека да намалява дела на всичко руско по света !
313
9
 
13
 
! Отговори
Факт преди 4 седмици
Газпром на загуба, Германия се деиндустриализира и е в дефлация. Печели Вашингтон, защото немските фирми изместват производството си в САЩ
312
10
 
8
 
! Отговори
Братушките гонят ЕС преди 4 седмици
И от Африка. За жалост РБългария е с години вече зад Африка!
311
1
 
2
 
! Отговори
Бай Желю Философията преди 4 седмици
Ви предупреди, че фашизъмъ е лошо нещо. На славната дата 10 ноември 1989.
310
2
 
10
 
! Отговори
Скромен преди 4 седмици
Ние русия въобще не я мислим.5 пари за нея не даваме.На никой не му пука за русия ни най малко
309
0
 
4
 
! Отговори
Пак казвам преди 4 седмици
До 311само да има с какво да ги добива и да има на кого да ги продава,но по възможност на на безценица както сега продава на Иран и на Китай нъл:)
308
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ЕС гестаповци ,вие Русия не я мислете ,тя има природни богатства и нефт за 100 г.напред ))
307
0
 
7
 
! Отговори
До306 преди 4 седмици
Ако ес е газирана вода без газ то значи русия е хлорирана вода.Обикновенна чешмянка но не за пиене а само за миене
306
0
 
3
 
! Отговори
308 преди 4 седмици
До 307
305
2
 
9
 
! Отговори
До 308 преди 4 седмици
Защото руската ти слаботокова черупка няма как да разбере че заради руската намеса в политиката на България и заради продажбите и и купени от русия политици с кремълски манталитет сме на този хал бидейки под ботуши и през последните над 60 год.Ето за това.Сега разбра ли
304
10
 
2
 
! Отговори
ЕС е много богат! преди 4 седмици
А защо бг- ов.ците са най-бедните в света? Не ми е ясно...
303
7
 
4
 
! Отговори
Комунистите преди 4 седмици
Управляват Китайската Народна Република. Затова са най-силната икономика в света. А ЕС е газирана вода без газ. Бат Желю Философията от селу Веселинюво го няма веч. Но почитателите му за жалост са живи и здрави.
302
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
До Само минавам Ще се опитам да ти отговоря разумно без да се заяждам. От какъв зор Мексико ще забранява английския на територията си? Да не би там да има огромно англоезично население или английският се говори масово? Точно обратното - мексиканците бягат в Америка и искат да научат английски. Хора в Украйна, говорещи руски, са УКРАИНСКИ граждани, не руски. Над 80% от тях се определят като такива и не искат и да чуят за възможността да са под руското крило, искат си в Европа и НАТО.
301
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До само минавам прав си.
300
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Отг. Не бери грижа на обикновенния руснак. Той знае и две и двеста. Но помисли за себе че соррос няма да е вечен. Не можете и два лева без НПО да изкарате сорросоидите.
299
9
 
6
 
! Отговори
Само минавам преди 4 седмици
Руснаците такива, руснаците инакви? Ми те са такива, каквито са. Пазят си гърба и толкоз. А някой може ли да предположи какво биха направили САЩ, ако Мексико забрани английския и започне да убива граждани на САЩ на територията си? Или пък руснаците си направят 4-5 военни бази до Рио Гранде? Хайде, чакам разумни предположения (не заяждане)!?
298
11
 
7
 
! Отговори
Дядката преди 4 седмици
Обратното е ,Европа загуби руския газ ,спечелиха Азия и всички останали !
297
8
 
3
 
! Отговори
На кого да вярвам? преди 4 седмици
Не кой да е, а баба Мърсула миналия декември се жалваше, че за една година загубите на ЕС от скъпия неруски газ са за над 940 млрд евро. А Блумбърг твърди,че само през 2023 в Германия заради скъпите газ и ток са фалирали над 11000 малки и средни фирми. Ако това е истина, то загубите на Газпром на европейците са им през... барабана.
296
6
 
6
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 седмици
Великата руска армия стигна ли до Берлин или още час-два само?
295
2
 
10
 
! Отговори
Копейки до 297 преди 4 седмици
За жалост сте прав - някои майки даже няма да видят децата си. Не злобея - яд ме е. Дали и русите не предпочитат на по биричка с приятели, да излезе с приятелка, да гледа мач? Това изчадие адово ги праща на война. Въобще не вярвам на изборите им. Никой не е броил бюлетини. Цифрите са спуснати и толкоз. Който се съмнява - зад полярния кръг. Светъл ви празник!