Змия с непорочно зачатие

Боа-удушвач даде живот на 22 рожби без участието на баща
5 ное 2010 07:02,
72
Змия с непорочно зачатие
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Женска боа-удушвач даде живот на 22 рожби без участието на баща. Това се случило при общо две „непорочни” бременности в период от две години. Изумителното е, че през този период змията е била в компанията на цели четири мъжки екземпляра.

Освен това всички малки са женски, а ДНК-то им е поразително и никога досега не е виждано при гръбначни животни, съобщава ВВС.

Размножаването без полов контакт е процес, който се наблюдава най-вече при безгръбначните, като някои от тях обикновено се клонират.

При животните с гръбнак обаче подобно нещо се случва изключително рядко. Документирано е при едва 0,1% от всички видове.

Преди 4 години учени откриха, че зародишите в яйца от два комодски варана са били развити без оплождане със сперма – процес, наричан партеногенеза. Година по-късно други изследователи наблюдавали сходен случай на размножаване при женска акула.

Сега учени от университета в Северна Каролина представиха пред света първото девствено размножаване на боа. Този вид змии са яйцеживородни, тоест при тях зародишът завършва развитието си, докато оплоденото яйце е в майчиния организъм и малките се излюпват непосредствено след снасянето.

Д-р Уорън Буут, участвал в изследването, разказва, че партеногенеза вече е регистрирана при някои видове змии, но настоящият случай е наистина уникален. Първо при тази боа са наблюдавани две поредни непорочни раждания, и то при положение че в този период тя е имала контакт с няколко мъжки. Освен това всички рожби са женски и носят само половината от генетичните белези на майката.

До откритието се стигнало, когато учените започнали да изследват причините защо всичките малки са женски и всичките имат специфична карамелена кожа. Този рецесивен генетичен белег бил носен от майката, но от никой от потенциалните бащи.

Така била проведена серия от генетични тестове, за да бъде разгадана енигмата.

Първото откритие било, че ДНК-то на децата има сериозни различия с това на всеки от бащите, което изключило някой от тях да е баща. Така станало ясно, че налице е първото девствено оплождане при боа.
Предстояло обаче още по-изумително откритие. Половите хромозоми в ДНК-то на малките змии представили нещо невиждано досега.

Хората имат Х и Y полови хромозоми. При жените са два Х хромозома, при мъжете – комбинация от Х и Y.
За змиите и много други влечуги имаме Z и W хромозоми. Комбинация от ZZ значи мъжка, ZW – женска.

При непорочно родените хромозомите са WW!

„Бебетата са половин клонинги на майката, защото са взели женската половина от генетичния й материал два пъти”, разкрива д-р Буут.

Дотогава всички бебетата – продукт на партеногенеза, били мъжки със ZZ хромозоми, комбинацията WW се считала за невъзможна, като се изключи създадените в лаборатория при изкуствени оплождания.

Остава мистерията как организмът на боата е отхвърлил спермата на цели 4 мъжки, за да роди уникалните малки. Естествен подбор...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 31Бомби, не бонби; обеднен уран, не необогатен оран
48
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ХъХъХъ. Като си толкова умен защо не измислиш някой майтап за излямистите. Или те е шубе от тях и ще напълниш гащите като дойдат 2-*** 3-*** кхмери у вас.Това e народа. Mайтап само на гърба на християните, защото са толерантни. Казвам "са" защото не се смятам за вярващ. Но не тъпча християните като Nobody. Бог, който и да е той, да ви пази от съдбата, която сами сте си отредили.
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Може да си била много пияна и да не помниш :)))
46
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти да не си бил там да я познаваш Дева Мария случайно? Ти на 2000 и колко години си точно? Ама много не си гледа работата персонала от психото щом са те изтървали. Аман от бунаци!
45
12
 
28
 
! Отговори
Стефчето от Перник преди 13 години
Аз на мама и разправях, че не съм се е*ала преди да забременея... ама на не ми верваше...
44
4
 
8
 
! Отговори
порочен преди 13 години
Къде са сега религиозните? Бате за тоя виц може да гориш в ада... ако го имаше де...А аз съм с теб... ще си поделиме казана
43
16
 
41
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Събрали се апостолите да мислят непорочното зачатие. Мислили, мислили варианти за Светия дух, звездата от Витлеем и прочие, докато накрая не се изправил Йоан и не заявил: "Хайде стига простотии, тая работа не става без оная". В тоя момент Дева Мария скочила с думите: "Ееееее, златни ти уста, Йоане!"От тогава Йоан е познат като Йоан Златоуст.
42
5
 
48
 
! Отговори
порочен преди 13 години
Пристига заека задъхан на съвещанието на животните:"Народе края на света е след два часа.Какво ще правим?"Решили да си направят оргия и масов секс...Слона го *** на жирафката, а тя го пита:"Нали след два часа ще мреме, за какво си го турил тоя презерватив..."А слона отговаря:"Не бе това е питона - прави ми ***..."
41
5
 
17
 
! Отговори
qwe преди 13 години
тая змия май е спала без ***
40
3
 
5
 
! Отговори
до коментер38 преди 13 години
Искаш да кажеш мъж с префинена женска психика.Може,що да не може.Както казваше Азисчо:"Всичко.което пожелая се случва"
39
5
 
26
 
! Отговори
: преди 13 години
в турция опитите продължават
38
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
може и някой мъж да зачене от задния двор....непорочно
37
4
 
10
 
! Отговори
junkpaper преди 13 години
красавица! и още 22 малки уникални красавици! ах :)
36
2
 
22
 
! Отговори
Хе-хе преди 13 години
Не е вярно, че това е изключително рядко явление при гръбначни животни.В България Сребристата каракуда (Carassius gibelio) понякога се размножава партеногенетично. Като сперматозоидите на мъжките (понякога дори и от друг вид) се ползват само за да индуцират процеса на дробене на яйцеклетката. Така във някой водоеми се срещат стада само от женски индивиди.Но наистина досега няма съобщения за партеногенеза при змии.
35
5
 
33
 
! Отговори
iDiot преди 13 години
Моята кола е с хромозоми VW
34
6
 
55
 
! Отговори
зародиш в развитие преди 13 години
Нарастващото в геометрична прогресия явление, мъжете да се превръщат в гейове, ще превърне жените в светици и и непорочното зачатие ще се превърне в ежедневие.
33
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
I da mi slagate minusi se taq ako mislite che "deva" Maria e bila naistina devstvena ste v basi goliamata zabluda. Pyrvo "deva" e v posledstvie na greshen prevod i ne sa imali predvit devstvenica a mlada jena. Otdelno v onezi vremena ako si mislite che e bila devstvena znachi ste basi bunacite.
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
името ти е с правописна грешка, пише се НЛУ
31
10
 
5
 
! Отговори
НЛО преди 13 години
ТОВА СА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ГМО КОЕТО В ЕВРОПА Е НОМЕР ЕДНО.СЛЕД КАСЕТАЧНИТЕ БОНБИ С НЕОБОГАТЕН ОРАН НА САЩ ХВЪРЛЕНИ В ЮГОСЛАВИЯ.ТРАЙ ПРАВИТЕЛСТВА ЗА ХУБОСТ.
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ne znam koi e smeshnik ama i ti v momenta ne izglejdash osobeno umen