Сибирските астрономи видяха загадъчен лъч на Луната

Учените наблюдават падането на Геминидите върху земния спътник
Обновена: 15 дек 2010 09:56 | 15 дек 2010 09:54,
3
Сибирските астрономи видяха загадъчен лъч на Луната
Снимка: Wally Pacholka (AstroPics.com, TWAN)

В нощта на 14 срещу 15 декември новосибирските астрофизици, които провеждат оптически наблюдения на Луната в периода на максимума на метеорния дъжд Геминиди, фиксираха загадъчен лъч на нейната повърхност, съобщава за РИА Новости завеждащата учебния автоматизиран астрономически комплекс към Новосибирския държавен университет Алфия Нестеренко.

Учените правят цифрово видеозаснемане на неосветената част на земния спътник, за да наблюдават избухванията, предизвикани от падането на метеорите.

„Ние видяхме в сивия мъглив поток някакъв лъч, малко разсеян, но различим. Пространствено той разсичаше повърхността на Луната под ъгъл 45 градуса към терминатора – това е линията, която разделя осветената и неосветената част на Луната. Ще разгледаме филма по-подробно след наблюденията“, казва Нестеренко.

Още по темата
Учените допускат, че видяното може да е оптичен ефект. „В случай на неизправност на оптиката или матрицата в камерата този ефект щеше да присъства постоянно. А ние с Оля Козиренко, наша студентка, наблюдавахме лъча от време на време. Мъжете се въздържаха от коментари“, допълва Нестеренко.

В изследванията, които продължават в нощта на 15 и 16 декември, ще вземе участие известният руски астроном и астрофотограф Александър Юферев.

„Наблюденията на метеорен поток в условия на сибирска зима са колкото нетривиални, толкова и трудни. Още повече че се наблюдава не самият поток, а неговият отзвук на повърхността на Луната. Няколко часа ние „хипнотизирахме“ потока върху половината Луна, за да видим и най-слабото избухване, но природата не разкрива лесно своите тайни“, казва Нестеренко.

В средата на декември се наблюдава един от най-активните ежегодно действащи метеорни потоци Геминиди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
5
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Нищо загадъчно...няма.Имам вила на Луната и сутринта като тръгвах за работав Кривунделово,съм забравил включено градинското осветление;то още градина...нямам,но съм сложил няколко прожектора,срещу...кражби.
2
0
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
най вече в този кучешки студ в сибир
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След четвъртата водка Светът става доста загадъчен.