Слънцето било подложено на кометна атака

"Бурята" започнала на 13-и и приключила на 22 декември 2010
Обновена: 13 яну 2011 12:21 | 13 яну 2011 11:33,
16
Слънцето било подложено на кометна атака
Снимка: SOHO/Karl Battams; NASA/ESA/Alex Lutkus

Във втората половина на декември Слънцето било подложено на истинска "кометна атака" – за десет дни в звездата се "гмурнали" над 20 комети, съобщава НАСА, цитирана от РИА Новости.

"Кометната "буря" започна на 13 декември и завърши на 22 декември 2010 г. За това време космическата слънчева обсерватория SOHO откри 25 комети, врязващи се в Слънцето", казва Карл Батъмс от изследователската лаборатория на ВМС на САЩ във Вашингтон.

Т.нар. слънцедраскащи комети за първи път са открити с началото на систематичните спътникови наблюдения на Слънцето. Обсерваторията SOHO веднъж на няколко дни фиксира такава комета, потапяща се в светилото или изпаряваща се в неговите лъчи. От момента на пускането му през 1996 г. апаратът е открил над 2000 комети.

"Но 25 комети само за 10 дни е безпрецедентно", отбелязва Батъмс. Кометите се отнасят към 10-метровия клас обекти – това са парчета "мръсен лед" с размери на малка къща или стая. "Кометната буря" е забелязана за първи път на снимки на SOHO от полския астроном любител Михал Кусяк.

Още по темата
Кусяк и Батъмс предполагат, че декемврийската кометна буря може да е предвестник на появата на гигантска и значително по-ярка комета, такава като например кометата Икея-Секи, появила се неочаквано през 1965 г. и прелетяла едва на 450 км от повърхността на Слънцето.

Диаметърът на кометното ядро е 5 км, тя преживяла приближаването и станала една от най-ярките комети на хилядолетието, като може да се види дори и денем.

"Слънцедраскащите" комети са свързани и с друго: според съвременните представи 90% от тях се отнасят към "семейството на Крейц" и са остатъци от разрушила се гигантска комета. Американският астроном Брайън Марсден изчислил, че тяхна прародителка е Голямата комета, наблюдавана през 1106 г. Всеки ден няколко такива комети прелитат около Слънцето и се разпадат, но повечето от тях са малки.

За 13 години работа спътникът SOHO е открил над 1500 комети, приближаващи се към Слънцето. През 2007 г. астрономите от Лабораторията за реактивно движение (JPL) публикуваха в Astrophysical Journal статия, според която е възможно скоро да се появят гигантски членове на "семейството на Крейц" около Слънцето.

Матю Найт от обсерватоирята Лоуел твърди, че ако през 1997 г. SOHO е фиксирал 69 комети, то през 2010 те вече са 200.

"Още не сме видели действително големи комети от "семейството на Крейц" от началото на ерата на космическите коронографи... Не можем обаче да знаем дали скоро няма да имаме честта да видим истински чудовища", казва Найт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Kroft преди 13 години
Kryon (Крион) знае!
15
0
 
2
 
! Отговори
vitalius преди 13 години
"Защо ми се струва, че огромните късове лед са от Марс"Защото, както обикновенно, не знаеш какво говориш, и нямаш и най-бегла идея от физика.
14
1
 
3
 
! Отговори
Pfff преди 13 години
Мддаааа имаше нещо определено. На тези дати пърдях 5 пъти повече от обичайното :)
13
0
 
0
 
! Отговори
Borislav преди 13 години
Представете си само как Ще стане това,кометата на разстояние 3.10^5км просто се топи,след това се изпарява и разпада на H и О . В саЙта на наса нема такива глупости !!
12
2
 
1
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Защо ми се струва, че огромните късове лед са от Марс - нали преди време бяха откъртили отломки ---- Може би е предизвикан *процес* , който продължава и ще продължава незнайно точно как ---- Искахада видят има ли живот на Марс, има ли вода на Марс ----- Живот не знам дали има, но водата май ни залива тук- там сегиз- тогиз
11
3
 
2
 
! Отговори
сатана преди 13 години
комети ще има,когато и където реша.
10
1
 
9
 
! Отговори
???? преди 13 години
Кометите най-вероятно са донесли цялата вода на Земята, но откъде кометите са взели тази вода? Колко тона сървъри са нужни, за да заместят анологовият мозък на щрауса? Кое е националното насекомо на САЩ и кой каза да се стреля по летният заек?
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ina4e kakvo - ako e kum Zemqta ste izgorqt v atmosverata. do povurhnosta ste dostigna drebni otlomki.Samo si spomnete kak Sovalkata Columbiq izgorq bez problem, a tq e posta po-golqma ot 10 metra.Za seriozna opasnost za Zemqta naprimer asteroid trqbva da e po golqm - 100 metra da kajem za da ima po silen udar vurhu povurhnosta. Pak nisto rabota. Za katastrofalno subitie asteroida trqbva da e golqm pone nqkolko kilometra v diametur. Ina4e ste ostavi samo maluk krater ili nqkoe tzunami
8
1
 
0
 
! Отговори
atanas преди 13 години
mnogo pravilno,idavt ot mainata si i si pravqt kvoto si iskat
7
4
 
6
 
! Отговори
9.11 преди 13 години
Спътника SOHO е в орбита около Слънцето на 500 000 км. От такава дистанция да се заснемат обекти с големина 10 м е странно и малко вероятно!? Снимките от SOHO се дават на stereo-ssc.na.nasa.gov/ в latest images на 10 минути. Понякога NASA не ги дава за повече от 3 часа, чудно защо? Защото това, което се блъска в Слънцето не винаги са комети, а и giant UFO с размерите на Земята и по-големи. Обектите, които NASA крият нямат опашки, кацат и излитат от Слънцето. Напишете UFO and SUN в Google и ще видите за какво иде реч. Преди това седнете здраво на стола. Потърсете видеото Earth sized Ufo's using the sun as a stargate. NASA също го има на сайта си, но видеото е съвсем различно и ще се опитат да ви заблудят, че това са комети, без опашки!? Ако гледате снимките от SOHO не забравяйте диаметърът на Слънцето е около 1200000 км, а на Земята 12275 км. Масата му е 99.98 % от Слънчевата система. Притеглянето му е огромно, а плазмата която изхвърля има скорост 500 мили/секунда.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Tezi "kometi" naj-veroqtno dori ne dostigat povurhnostta na slunceto. To e kato da duhash srestu vqtura - nisto mi nqma na slunceto. vse edno kartof da padne na zemqta - vse taq.predi nqkolko godini edna baq golqma kometa padna vurhu Jupiter i imashe edva zabelejimo petno ot eksploziqta. Planetata ne go useti vuobste.
5
0
 
6
 
! Отговори
Tedzilla преди 13 години
Добре че се блъскат в слънцето и юпитер. Иначе........
4
3
 
3
 
! Отговори
??? преди 13 години
koi reaktor izhvarli pak radioaktivni w-stwa? po-rano izrigvashe, a sega go atakuvat gorkoto slanze
3
4
 
3
 
! Отговори
Анчо преди 13 години
Бреее, ами сега какво ще правим?
2
9
 
6
 
! Отговори
Tony преди 13 години
Niama da ima Zemia bez Sluntse taka che da stoiat dalech i ot dwete...
1
2
 
27
 
! Отговори
Пази Боже преди 13 години
Само да стоят по-далеч от Земята тези комети, пък да си летят където искат.