Колко радиация е вредна за човешкия организъм

Дозата погълната радиация се измерва в грей
Обновена: 17 мар 2011 11:10 | 17 мар 2011 11:09,
48
Колко радиация е вредна за човешкия организъм
Снимка: Reuters

На 15 март нова експлозия в засегнатата от земетресението атомна централа във Фукушима повиши радиацията до нива, вредни за човешкото здраве.

След последната експлозия в централата, намираща се на 250 км от Токио, секретарят на правителството обяви, че „вече говорим за нива, които могат да се отразят върху човешкото здраве”.

В телевизионно обръщение премиерът Наото Кан каза, че „има голям риск за изтичане на още радиация”.

Министър-председателят призова всички останали в зоната до 20 км от централата да я напуснат, а в района до 30 км хората да не излизат от домовете си.

Според специалистите, взети незабавно, подобни мерки могат да сведат до минимум отрицателното въздействие на радиацията върху човешкия организъм.

Какви са първите последици от въздействието на радиоактивното излъчване върху човешкото здраве

Дозата погълната радиация се измерва в грей (наречена е на британския физик Луис Харолд Грей). Един грей е равен на джаул радиационна енергия, абсорбиран от един килограм материя.

В медицинската практика се използва милигрей (mGy), тъй като стандартната единица е прекалено голяма. Една рентгенова снимка например облъчва човека с 1,4 mGy.

Още по темата
Дозата облъчване с повече от един грей (Gy)  се смята за умерена, но тя е достатъчна, за да се проявят симптомите на лъчева болест.

В първите часове след облъчването започват гадене и повръщане, след това – разстройство, главоболие и повишаване на температурата.

След известно време симптомите изчезват, но в продължение на няколко седмици може да се появят нови и по-сериозни последици.

При по-високи дози облъчване симптомите на лъчевата болест могат да се появят веднага и да причинят множество и потенциални смъртоносни поражения на вътрешните органи.

Доза радиация от 4 грея е смъртоносна за половината от здравите хора.

При лечението на ракови заболявания пациентите получават дози от 1 до 7 грея, но въздействието на облъчването е само върху определени части от тялото.

Различните тъкани в организма реагират различно на радиоактивното облъчване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: радиацияоблъчванеГрей
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
3
 
! Отговори
до 43 преди 13 години
Съответстващата извънсистемна единица на Грей е рад. 1 Gy = 100 radЕдиницата, която си написал е извънсистемна за мощност на експозиционната доза.
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз пък знам една друга мерна единица за радиация - милиРенгена за час (mR/h), май е по Руския стандарт...
41
1
 
16
 
! Отговори
do 44 преди 13 години
otivai da si vzeme6 tabletkite i ne pi6i gluposti po saitovete ***.
40
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
star viz v klasa na Ivancho uchili kakvo da pravjat ako padne atomna bomba. Ivancho vdignal raka i kazal na uchitelkata - shte vzema edin bjal charshav, a uchitelkata - i kakvo i kakvo shte napravish? shte otida v grobishteto i shte se pokria s nego-
39
48
 
3
 
! Отговори
STANALOTO преди 13 години
Stanaloto v Iaponia --- LOGICHEN KRAI na BUDISTKA, ezicheska darjava , ZAMISLETE SE !!!
38
15
 
40
 
! Отговори
някой преди 13 години
"Дозата погълната радиация се измерва в грей"А пък дозата погълнат комунизъм се измерва в "Сергей"!
37
28
 
3
 
! Отговори
PRAVOSLAVIE преди 13 години
BOG DA POMAGA NA PRAVOSLAVNITE IAPONZI - MALKO SA , NO BOG WTE E S TIAH !!!!
36
3
 
9
 
! Отговори
fan преди 13 години
хахаха, адски ме кефиш :)))lisygera преди 19 минути Йода ще ви оправи... нека силата бъде с вас...Бургас форевър евър индевър.. малко ми прилошава от тоз йод да не би да предозирах
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По едно време радиацията м/у 3 и 4 блок на централата е била 1500 mSv на час, т.е. онази спайка заради която временно 50-те са напуснали. А според международните заключения започват да се проявяват ефектите върху човешкото здраве след поглъщане на доза от 1.5 Sv на година (демек 1500 mSv) или 0.5 Sv еднократна доза. Тоест при постоянна радиация от 10 mSv на час, след 48 часа започваш да усещаш един прияяяятен металически вкус...Евала на работниците които останаха.
34
1
 
17
 
! Отговори
Ей преди 13 години
Калиевият йодид се приема по схема дадена от НЦРРЗ. Количеството и времето за прием зависят от много фактори, които не се знаят/и не трябва/ от населението. Всяка самодейност ще Ви навреди.
33
7
 
6
 
! Отговори
Businessman преди 13 години
Продавам ЙОД в промишлени количества.Идеална за третиране при радиационно облъчване.За контакти:dalnoviden_targash***gmail
32
8
 
12
 
! Отговори
lisygera преди 13 години
Йода ще ви оправи... нека силата бъде с вас...Бургас форевър евър индевър.. малко ми прилошава от тоз йод да не би да предозирах
31
2
 
10
 
! Отговори
до тия къде пият йод преди 13 години
дано се натровите с тоя йод *** ненормални
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да, както вече казаха някои коментиращи - биологичната единица за доза погълната радиация е Сиверт (Sievert, Sv), а физичната е Грей(както и Бекерел и др.).Някъде четох, че след избухването на реактор 4 в Чернобил, в район от 3 км, средната доза е била между 100 и 300 Sv. Сега в района на Фукушима дозата е от порядъка на mSv(т.е. 1000 пъти по-малко от 1Sv)... не би трябвало да е смъртоносно, даже дори ракообразуващо..
29
1
 
30
 
! Отговори
еееее преди 13 години
Пийте домашно червено вино!
28
2
 
2
 
! Отговори
В. Георгиев преди 13 години
За повече информация на интересуващите се прочетете и сравнете от сайта cpbg.net/Units-bg.html. Уверявам Ви, че сайта не е мой, но ще Ви позволи да избегнете всякакви заблуди и манипулации. Такива имаше след Чернобил има ги и сега.
27
0
 
17
 
! Отговори
Пръчка преди 13 години
Пак заблуждавате хората. Използва се единицата сиверт. Тия е БИОЛОГИЧНАТА единица, a грей е физичната. Сиверт измерва биологичния еквивалент на дозите радиация и поставя точни рамки за различните безопасни/опасни дози. В зависимост от локацията нормалния фон е различен, но средногодишна доза от около 2-4 милисиверта е на повечето места по света. За България средночасовата нормално е между 0.06 и 0.4, което е някъде по средата. Има сайт на АЯР, който дава данни за фона в градовете в България.
26
0
 
61
 
! Отговори
dynamo преди 13 години
За Бога НЕ пийте йод без информация!!! Йод се приема 12ч. преди и 12 след облъчване - нито по-рано, нито по-късно!!! Пие се само при информация за наличието на изтоп на йода - йод 131 във въздуха. Йодната тинктура НЕ е за вътрешна употреба - можете да изгорите органите си!!! Пие се КАЛИЕВ ЙОДИД - български на Рамкофарм или немски на Мерк - Jodid 200mg. Ако сте над 45г. НЕ пийте йод!!! Йода както и да е но КАЛИЯТ може да СПРЕ сърцето ви в ДИАСТОЛА!!! Вижте статии за бъбречна недостатъчност!
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И каква е разликата между милиГрей и мили Сиверт ? В статиите се говори само за сиверти и милисиверти ?_____________________Сивертите(Sv) се зползват за измерване на биологичният ефект от йонизиращата радиация, на която е бил изложен обекта. Използва се в международна стандартизация(SI). Докато Grey измерва само погълната радиация от килограм жива плът и не се използва в международна стандартизация за измерване(SI).
24
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
LILI PILI може ли на *** да свири?