Вояджър-1 търси отговор, който витае във въздуха

Къде отива слънчевият вятър в хелиосферата
Обновена: 10 апр 2011 11:39 | 10 апр 2011 11:30,
53
Вояджър-1 търси отговор, който витае във въздуха
Двата Вояджър-а изследват областта на турбулентност в космическото пространство, известна като хелиощит – външната граница на хелиосферата. Изображение: NASA/JPL/Walt Feimer

В каква посока се отклонява потокът заредени частици от Слънцето, когато се приближи към границата на Слънчевата система? Отговорът на този въпрос витае във въздуха и за да го разберат, учените от НАСА решават да преориентират Вояджър-1.

За да осигурят възможност на датчика за нискоенергийни частици на Вояджър-1 да събере такава информация, космическият апарат извършва маневра, която не е изпълнявал в продължение на 21 години.

Най-отдалеченият от Земята космически апарат се обръща на 70 градуса срещу часовниковата стрелка, отчитано от Земята, спрямо своята обичайна ориентация и запазва това положение с помощта на бордовите жироскопи в продължение на 2 часа и 33 мин. Последния подобен път е на 14 февруари 1990 г., когато Вояджър-1 прави семеен портрет на планетите, разпилени като малки скъпоценни камъни около нашето Слънце.

„Независомо че Вояджър-1 се движи в Слънчевата система 33 години, той все още е достатъчно ловък акробат, за да прави акробатични трикове, които не са искани от него в продължение на 21 години“, казва Сюзан Дод, ръководител на проекта Вояджър в Лабораторията за реактивно движение (JPL) на НАСА. „Той изпълни маневрата като по ноти и с нетърпение очакваме да направи това още няколко пъти, за да даде възможност на учените да получат необходимата им информация“.

Още по темата
Двата космически апарата Вояджър се движат в област на турбулентност, която е известна като хелиощит. Хелиощитът е външната граница на хелиосферата около Слънчевата система, той се създава от слънчевия вятър – поток йони, движещи се в радиално направление от Слънцето със скорост милион мили в час. При приближаване към външната граница на хелиосферата този вятър се среща с междузведния вятър, който се формира в междузвездното пространство и се сблъсква с хелиосферата на Слънцето.

През юни 2010 г., когато Вояджър-1 се е намирал на разстояние около 17 млрд. км от Слънцето, данните от датчика, регистриращ нискоенергийно заредените частици (Low Energy Charged Particle) започват да показват, че скоростта на идващия насреща слънчев вятър е равна на нула. Научната група на Вояджър не смята обаче, че в тази област слънчевият вятър изчезва. Вероятно той променя посоката си. Но дали се обръща нагоре, надолу или настрани?

„Тъй като посоката на слънчевия вятър се е променила и неговата радиална скорост е паднала до нула, ние сме длъжни да променим ориентацията на Вояджър-1 по такъв начин, че датчикът на Low Energy Charged Particle да действа като ветропоказател и да сочи в каква посока може да духа вятърът в дадения момент“, заявява Едуард Стоун, участник в проекта Вояджър, който се изпълнява в Калифорнийския Технологичен институт в Пасадена. „Информацията за силата и посоката на слънчевия вятър има ключово значение за нашата представа за формата на хелиосферата и за оценка на разстоянието до границите на междузвездното пространство“.

"Правим всичко възможно да се убедим, че учените са получили именно необходимите им данни, тъй като Вояджър все още работи в малкоизследвана област от Космоса", казва Джеферсън Хол, ръководител на мисията Вояджър в JPL. "Много се радваче, че Вояджър като преди е способен да получава уникални научни данни в област, в която други космически апарати едва ли ще работят в близките десетилетия“.

Вояджър-2 е пуснат на 20 август 1977 г., а Вояджър-1 – на 5 септември 1977 г. на 7 март т.г. Вояджър-1 се е намирал на разстояние 17,4 млрд. км от Слънцето, а Вояджър-2 – на 14,2 млрд. км, движейки се по друга траектория. Скоростта на слънчевия вятър още не е намаляла до нула там, където Вояджър-2 провежда изследвания, но това може да стане в бъдеще, когато космическият апарат се приближи към границата на хелиосферата.

Космическите апарати Вояджър са построени в Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, Калифорния, която продължава да ги управлява. JPL е клон на Калифорнийския Технологичен институт. Мисията на Вояджър е част от програмата на обсерваторията Heliophysics System на НАСА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
ХХХ преди 12 години
***
50
4
 
0
 
! Отговори
До 47 преди 13 години
Това говори още по-зле за руснаците. Имали са по-добра ракетна технология, и пак са направили много по-малък принос в изследването на космоса.
49
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Все неща които червен боклукчарски комуноид няма как да знае защото е чел само вестник Дума и нищо друго."Не четът само дума. Четът също "Строго секретно"
48
3
 
3
 
! Отговори
чук преди 13 години
до:45 ***,а да знеш случайно,че "сложеното" устройство на краварите отдавна не функционира поради "някакви" причини,и сигнала се замерва до рефлектора от лунохода на който пише СССР,понеже той все пак е там?!"Стотиците" килограми лунен камък ти къде ги видя? хаха .. ***
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма какво да спорите, просто американците са 17 милиарда километра пред руснаците и най важното че и на това разстояние продължават да контролират нещата. Колкото и да си чешете дългите русофилски езици, фактите са си факти.
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе тия дето оплювате тотално руснаците само да ви кажа че по дискавъри даваха филм как американците купиха от руснаците над 30 ракетни двигателя отпреди 20 години залежали в някав склад ,защото са 4 пъти по мощтни от аналогични техни с технология на горенето която американците още нямат....
45
1
 
12
 
! Отговори
ас преди 13 години
много ми е мъчно че такава прекрасна новина , такова голямо постижение се намира все някой да започне да говори за политика.... адски жалко е това! Вояджър1 и 2 както и Пионери-те са изключителни апарати ! Поклон пред тези машини и създателите им !
44
2
 
14
 
! Отговори
до 39 преди 13 години
бунак такъв...мн филми си гледал пак...доказателства за кацането на луната има много и то неуспорими...чувал ли си за устройстовото което е сложено от Армстронг нещо като рефлектор който отразява лазарен лъч подаден от земята и вследствие на това за колко време тоя лъч отива до рефлектора и се връща изчисляват на какво растояние се намира луната до милиметъра...тва устройство не са го сложили извънземните...и стотиците килограми лунни камъни също не са ги донесли те...аман от конспирации вече...
43
8
 
4
 
! Отговори
до 42 преди 13 години
Иска им се на чугунените тикви някой да ги бие по избити астронавти, но няма как. Знаеш ли, че халето в което се съхраняваше Буран се срути и изби повече Руснаци отколкото Американци в совалките. Знаеш ли колко Руснаци загинаха, но никой не чу за тях поради върлия комунизъм. Знаеш ли, че повече Руснаци умират от алкохола околкото Американци от войните. Все неща които червен боклукчарски комуноид няма как да знае защото е чел само вестник Дума и нищо друго.
42
6
 
6
 
! Отговори
НАСА до Smurf преди 13 години
"САЩ държат рекорда по изтрепани астронавти по време на полет. Така че са квит."Не са квит - САЩ са пратили много повече астронавти и товари.И защо точно "по време на полет" - общите жертви на руската космическа програма са много повече - просто капсулите им са много малки за да загинат много хора "по време на полет".
41
5
 
13
 
! Отговори
Smurf преди 13 години
До 38 "Русия държи рекорда по обявени но нереализирани космически проекти" Да така е а САЩ държат рекорда по изтрепани астронавти по време на полет. Така че са квит. Едните излетяха първи другите стъпиха на луната. Само дето ние които бяхме тръгнали относително добре вече сме на опашката при Сенегал и Камерун
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
bravo na nasa
39
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че са стъпвали стъпвали са. Факт признат от всички научни общности по света барабар с Руските колкото и пияни да са. Доказателствата за това са много и неоспорими. Това, че разни чугунени комуноиди не го вярват си е техен проблем.
38
16
 
2
 
! Отговори
армстронг преди 13 години
то щото американците все едно са стъпвали на лунатаСамо овцете останаха да вярват на некадърно скалъпения филм на Кубрик.
37
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пичове що не и седнете на червените ***. Отказали са се САЩ от совалките и съвсем скоро ще видим как частни компании са по добри от Роскосмос. Нищо не казвате за Буран, за Курск и т.н. Русия държи световното първенство по обявени, но нереализирани планове къде от малоумие къде от липса на пари. Напъваха се да стъпят на Луната и накрая се отказаха, да не вземе да излезе, че изобщо не може. Гагарин е бил качен при пренебрегване на маса правила за безопасност просто са играли хазарт.
36
2
 
19
 
! Отговори
Видял 2и 200 преди 13 години
***, мисиите на Аполо на Лунато донесоха около 380 кг лунна почва обратно, която беше изследвана в лабораториите по света..............а вие си продължавайте с теориите за конспирации :)))
35
12
 
25
 
! Отговори
че какво преди 13 години
чичо ми има москвич на 33 години, оцелял в много по-тежки условия по селските черни пътища и още си прави маневри.
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 34Здрвите русофили също го правят
33
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Mnogo me kefi kak bolnite rusofili cykat minusi i tuka:)
32
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 25..."По принцип руснаците са постигнали нещо в космоса въпреки комунизма."...Ега ти наглост