Да влезеш в утробата на вулкан

Исландски изследователи се спуснаха в магмена камера
Обновена: 7 май 2011 22:37 | 6 май 2011 18:42,
22

Преди около 3000 години този вулкан е спомогнал Исландия да се формира такава, каквато е днес. Той може да избълва потоци лава всеки момент, но изучаването на вътрешността му е жизненоважно за учените. Снимка: Hans Strand

 

Исландски учени се спуснаха в утробата на спящия вулкан Трихнюкайигюр, който се намира на 100 км от Рейкявик. Изследователите слязоха в кратера с намерението да изследват единствената на планетата магмена камера, която за щастие е разположена близо до повърхността на земята – на дълбочина едва 200 метра.

Във вътрешното пространство на Трихнюкайигюр влязоха Фрейстейн Сигмундсон и Харалдур Сигурдсон от Университета на Исландия, подпомагани от 15 души помощен персонал (сред тях – кинооператор, фотограф и опитни алпинисти).

Първоначално изследователите се спуснаха в кратера на вулкана с въжета, а след това, с помощта на хеликоптер, бе спуснат метален асансьор, с който да се свали и тежкото оборудване.

„Вътре се почувствах толкова нищожен в сравнение със силата на природата и бях поразен от красотата и спокойствието на вътрешното пространство на вулкана. За мен беше голяма чест първи от учените да се спусна и да видя всичко със собствените си очи“, споделя впечатленията си Сигмундсон.

Изследването дава на вулканолозите много нови сведения за процеса на изригване. Впрочем, независимо че първата експедиция в кратера на Трихнюкайигюра е била още пред октомври миналата година, за нея учените не казват почти нищо.

Сега учените сравняват новите данни с информацията, събрана при изучаването на Ейяфятлайокутл, който миналата година създаде проблеми по целия свят.

Вижте и видеоматериали от спускането в Трихнюкайигюр.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
бат Миро преди 12 години
Баси, кой им разреши на тия там да дават имена. Трябва някой от нормална държава да ги кръщава и тях и вулканите им.
19
0
 
3
 
! Отговори
do 4 преди 12 години
едва ли колегата е имал предвдид баш дупките-по-скоро търсенето и желанието да опознаеш света около теб.иначе определено забавен коментар и напълно безсмислен.
18
0
 
4
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
Единствената в света магмена камера?!?!?Ей,дефицит бре!:-))))))
17
4
 
3
 
! Отговори
ЗАЩО ЛИ преди 12 години
Защото платените поддръжници на Тиквата са почивка и оставаме само ние където го мразим БЕЗПЛАТНО понеже само иска от нас а нищо не ни е дал !!!Ама такива са правилата едни цял живот дават за да може други цял живот да получават на готово всичко
16
2
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 12 години
Единствения премиер работещ за страната си !!!Предпочитам да работи за народа
15
5
 
4
 
! Отговори
do онбашията преди 12 години
Значи белия човек прогресирал щот се е завирал в отдавна изстинали вулкани? Ефенди да не би в сутрешното наргиле да си сложил повечко наркотици от обикновено?Или пък нещо дилъра да те е попреебал с неква гадна синтетика? :))) Или просто някой да не те е наебал?Що пък реши че в завирането в дупки от застинала магма е помогнало забележи на БЕЛИТЕ хора? Незнам моя мозък дали е негърски или ама на теб истински ти липсва спускане в дупката ;)Никога не е късно казват.. Ако никой не иска има вибратори.
14
1
 
13
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
катили, евала. за негърския мозък на повечето българи подобно начинание е напълно безсмислено и необяснимо, но белия човек за това е станал господар на света (преди хуманистите толерасти да прецакат нещата), защото го влече към подобни неща
13
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
доста тъпо и безмислено начинание.Едва ли ще открият нещо интересно диаманти или някакъв рядък метал.Застинала магма и дупки направени от лавата когато е била течна.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо е кухо? къде е изстиналата лава
11
1
 
6
 
! Отговори
Швейк преди 12 години
За заден вход нищо не казват ?!? Намериха ли го, не ли...
10
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пътешествие до центъра на земята от жул верн
9
6
 
5
 
! Отговори
оаяа преди 12 години
*** -*** -***
8
4
 
5
 
! Отговори
утре преди 12 години
хахахахаххахахахахах, ще ме уморите с тея коментари, мумий!!!
7
2
 
22
 
! Отговори
Хейтър преди 12 години
Днес.бг вече цензурират по политически причини.
6
5
 
4
 
! Отговори
Фифи ДИмитровата преди 12 години
Аи аз искам.....
5
19
 
18
 
! Отговори
Манафски преди 12 години
Искам да проникна в аналната утроба на Никиту Младеновата-седерастката *** в правителството на ***....
4
27
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Я! В статията за Боко- Тиквата не може да се коментира?:)))))))) Бах мааму и цензура! Бай Тошо би се гордял с такива модератори!:) "Как смееш да обиждаш единственият български Премиер работещ за страната си, кумунизко изчадие?
3
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я! В статията за Боко- Тиквата не може да се коментира?:)))))))) Бах мааму и цензура! Бай Тошо би се гордял с такива модератори!:)
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1
9
 
17
 
! Отговори
Анчо преди 12 години
За миналогодишната експедиция не говорят защото тогава извънземните още са били вътре и са ги ... ъъъъъ.