Само 5 млрд. години живот за умиращото Слънце

Звездата ни ще се превърне в червен гигант
Обновена: 27 юли 2011 07:44 | 27 юли 2011 07:43,
67
Само 5 млрд. години живот за умиращото Слънце
Снимка: SOHO (ESA & NASA)

Умиращото Слънце заслужава правото на финален салют, твърдят британски учени. Според тях след милиарди години нашата звезда ще изтласка много комети в междузвездното пространство, съобщи сп. "Ню сайънтист".

След около 5 милиарда години Слънцето ще изчерпи запаса си от водородно гориво и ще започне да се разширява. Превръщайки се в червен гигант, то ще достигне до орбитата на Земята.

С времето ще загуби атмосфера и постепенно ще достигне стадия бяло джудже.

Прието е да се смята, че планетите, разположени между Слънцето и Земята, по всяка вероятност и нашата планета, ще бъдат погълнати от звездата и изгорени на стадия червен гигант. Досега астрономите не обръщаха особено внимание на по-отдалечените от нашата планета обекти.

Компютърно моделиране, извършено от група учени от Кеймбриджския университет, показва, че агонията на Слънцето ще се усеща чак до огромния рой комети в Облака на Оорт, който се намира отвъд орбитата на Плутон.

Губейки маса, силата на притегляне на Слънцето ще намалява. В резултат кометите от Облака на Оорт могат да полетят в междузвездното пространство.

Според британските учени такава съдба очаква около 20 на сто от небесните тела в облака. За Облака на Оорт се предполага, че има форма на сфера, съдържаща комети.

Тя обгръщаща Слънцето на разстояние от около 50 000 до 100 000 астрономически единици. Една астрономическа единица е приблизително равна на на средното разстояние между Земята и Слънцето.

Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
1
 
! Отговори
ех преди 2 години
До an Много агресия
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Breaking news ***
65
1
 
1
 
! Отговори
бат Миро преди 12 години
Един(An) говори някви пълни тъпотии, друг(61) пък показва, че е бягал от училище и часовете по физика.Като цяло нормално протичащи коментари като за сайта и новината :)
64
2
 
2
 
! Отговори
UnSam преди 12 години
По моите изчисления това ще се случи след 4 милиарда 376 милиона 437 хиляди и 122 години. Нека ме оборят ония "учени" дето преливат от пусто в празно цял живот.
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до тогава ако сме живи ще имаме възможноста да имаме ново.или пък ще пътуваме между измеренията..изобщо 5 милиарда години са адски много време.Повече би следвало да ни притеснява факта какво ще стане ако от някъде долети звезда която да влезе в орбитата му.- ще настане топличко за всички а също и доста гравитационно..;)
62
2
 
3
 
! Отговори
До 61 преди 12 години
Ти си пълен ***... ако наистина си сериозен в това което казваш
61
2
 
2
 
! Отговори
Фрънц преди 12 години
Dem it! Знаеш си че нещо ще ни ****е това слънце...! Никога не съм му имал вяра... особенно от както Емо Чолаков прави прогнозите!Всичко е разработка на военните!
60
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Слънцето има наистина около 5 милиарда години живот, но няма да се превърне в червен гигант. Просто ще угасне и ще се разпадне на атоми. Вътре в Слънцето няма водород и няма никакъв термоядрен синтез. Това са фантазии на астрофизици.
59
3
 
1
 
! Отговори
ati преди 12 години
Не е сигурно дали ще е 5млрд. години. Млечният път и галактиката Андромеда ще се сблъскът една друга след 3млрд години заради гравитационното привличане между тях.Сигурен съм, че Бог май не е предвидил това...
58
3
 
7
 
! Отговори
водно конче преди 12 години
"и това ми било новина"? Може би, но преди десетилетия! Що филми изгледах по Дискавъри по темата, нагледно показващи как издутото червено Слънце достига Земята, а тя, моля ви се, гола, песъчлива, пустинна, обаче с някакви стърчащи изсъхнали дървета за декор :)) Добре де, филмчетата може и да са правени като за американци, но съдбата на Слънцето отдавна е известна на учените. Английските учени току-виж открият и че Земята се върти около Слънцето, а не обратното. Тогава ще ги призная :))
57
2
 
5
 
! Отговори
dani до аn преди 12 години
Само не разбрах къде ги видя тея МЕКИ зими и ГОРЕЩИ лета?!?! Ама и вие сте едни разбирачи...
56
2
 
11
 
! Отговори
tulski преди 12 години
Това е известно отдавна на науката. Всяка звезда, включително и нашата има своя край. Слънчевата система също. Това, че *** във форума досега не са го знаели или не могат да разберат информацията си е техен проблем.
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи прав е бил Бойко като казва, че ще управлява до края на света! :)
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
da izgonim fesovete ot balgariq i vsi4ko 6te se opravi --tesa vinovni !!
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ае стига с тия негативни новини, бе! Отслабна ми ерекцията от вас...
52
9
 
4
 
! Отговори
an преди 12 години
ТЕЗИ УЧЕНИ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ СЕ ИЗКАЗВАТ ЗА ДА НЕ КАЖАТ ЧЕ ЗА ЗАПЛАТИТЕ КОИТО ИМ ПЛАЩАТ НЕ СА СВЪРШИЛИ РАБОТА ЗА 5 СТОТИНКИ. СЛЪНЦЕТА ОЩЕ ПРЕДИ 25 ГОДИНИ Е НАВЛЯЗВО ВЪВ ФАЗА УГОЛЕМЯВАНЕ. УСЕЩАСЕ ПО МЕКИТЕ ЗИМИ И ГОРЕЩИТЕ ЛЕТА.ТЕЗИ 5 МИЛИАРДА ГОДИНИ КОИТО МУ ДАВАТ ЖИВОТ НА СЛЪНЦЕТО НЕ СА НИЩО ДРУГО А ПРИКАЗКИ ЗА ВЯРВАЩИ. ВСЕЛЕНАТА ОТДАВНА Е ВЛЯЗЛА В ЦИКЪЛА НА САМОУНЕЩОЖЕНИЕТО СИ. ТАКА ЧЕ НА ЗЕМЯТА И ОСТАВАТ САМО НЯКОЛКО СТОЛЕТИЯ ЖИВОТ.
51
3
 
11
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
А баба Лили ко щъ прай след това?!?
50
1
 
3
 
! Отговори
Bobi преди 12 години
Господи, каква красота!
49
1
 
2
 
! Отговори
Станко до Бейлис преди 12 години
Братле, важно е ние да се разбираме :) 38-ми не познава иронията...
48
1
 
12
 
! Отговори
до 48 преди 12 години
Чък Норис ще ходи на плаж тогава