Усложниха мисията "Дон Кихот"

Същността на програмата е възможността за бомбардиране на астероиди
8 авг 2011 22:46,
21
Усложниха мисията "Дон Кихот"
Изображение:ESA - AOES Medialab

Астрономи усложниха мисията "Дон Кихот" на Европейската космическа агенция (ЕКА), съобщи сайтът arXiv.org.
Същността на програмата "Дон Кихот", която ЕКА разработва от 2005 година, се заключава в изследване на практическите възможности за бомбардиране на астероиди. В рамките на програмата, която сега е в стадий на теоретична разработка, е планирано през 2013-2015 година да бъдат изстреляни два апарата към подходящ астероид.

Вероятните кандидати са 2002 AT4 и 1989 ML. Единият от двата апарата ще се разбие в повърхността на
небесното тяло, а вторият ще наблюдава сблъсъка. Главната цел на мисията е да се получи голямо и предсказуемо отклонение на астероида от първоначалната му траектория в дългосрочна перспектива. Така евентуално Земята
може да бъде спасена от потенциално опасни за нея астероиди.

Вторият космически апарат трябва да следи предимно за промените, настъпили в орбитата на астероида.
Ново изследване обаче показва, че това няма да е достатъчно. Причината е, че при удара ще се промени геометрията на астероида, свързана с т.нар. ефект на Ярковски. Заради неравномерното нагряване на небесното тяло едната му част излъчва по-интензивно фотони от другата. В резултат на това възниква слаб реактивен импулс, който влияе на движението на небесното тяло. Изчисленията на учените показват, че ако ефектът бъде пренебрегнат, в дългосрочен план траекторията няма да може да бъде изчислена точно.

За да не се допусне тази неопределеност, космическият апарат-наблюдател ще бъде снабден с допълнително оборудване. Ще му е необходима оптична камера с високо разширение, която ще позволи да бъде получена информация за формата на небесното тяло, а също инфрачервена камера за изучаване на топлинните последствия от удара. Цялото това допълнително оборудване може да увеличи няколко пъти стойността на мисията.

Още по темата
Европейската космическа агенция не е единствената, която изучава възможностите за борба с стероидната заплаха. На 4 август 2011 г. на конференцията "Седмица на космоса", която се състоя в Испания, представители на Държавния ракетен център на Русия "Макеев" предложиха система за борба с опасни астероиди с помощта на ядрено оръжие. За целта е предвидено да бъде създадена двойка апарати, един от които ще е разузнавателен, а
другият ще носи ядрено оръжие.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
do 10 преди 12 години
ako si tolkova tup da misli6 4e betelgietz moje da ni napravi kakvoto i da e kato se vzrivi to ve4e ti e kusno za ulovanata kaska
19
1
 
2
 
! Отговори
do 17 преди 12 години
Elenin e kometa napravena ot prah i led i ne a ne ogromen zastra6ava6t ni asteroid .... i sprete s tezi gluposti za6toto vsi4ki vie 6te stanete za smiah mizerni konspirator4eta za 2013 da ne govorim...
18
1
 
2
 
! Отговори
do 15 преди 12 години
izkazva6 se nepodgotven ... v zavisimost ot polojenieto rusnacite osnovno misliat za otkloniavane 4rez blizyk vzriv
17
2
 
3
 
! Отговори
Пуле преди 12 години
Да се упражняват по-бързо, защото през ноември Еленин ще ни клеца!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според последни симулации, точно с ядрено оръжие, някой от астероидите могат да бъдат унищожени, като тези представляващи купчина прах и камънаци.Енергията от взрива е достатъчна да го пръсне и да им придаде достатъчно скорост с която могат да излязат от слънчевата система, а на останалото ще му трябва милиони години за да се събере.А за по солидните върши работа и серия от атомни бомби които се взривяват близо до не го в посока, която да отклони траекторията му.
15
3
 
2
 
! Отговори
кзл преди 12 години
Руснаците кефят... ядрено оръжие :))Досега все е писано, че по този начин един голям астероид би се пръснал на сума ти малки парчетии с различни траектории и сами по себе си не по-малко опасни от голямото тяло, ама... ще се види един ден!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Европейската космическа агенция не е единствената, която изучава възможностите за борба с стероидната заплаха!?!?!?..... Братчед тва стероидите не е ле дет *** гълтаме за мускули бе?
13
1
 
4
 
! Отговори
До 10 преди 12 години
Няма нужда от оловен чадър заради Бетелгейзе.Ще стане доста по-светло през нощта, но основният поток заредени частици няма да е насочен към нас и няма да ни изпържи. :)
12
1
 
5
 
! Отговори
Г преди 12 години
Хващам се на бас,че и вие сте на възраста на 9-ти, щом не знаете наистина колко може да са опасни. Или си мислите,че тук сме защитени от всичко?
11
5
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
Хващам се на бас, че си на 11 и всеки ден син фантазираш това което виждаш по филмите. Гледаш как астероид пада в тихия океан и си казваш: "Брех колко са развити технологиите, трябва да се развият още, тогава ще ни пазят по - добре" :)
10
4
 
5
 
! Отговори
Фен от Село преди 12 години
9До 9: Глас Народен Ами то и Бетелгейзе може да стане свръх нова няма да е зле да направим оловен чадър щит за земята )))
9
1
 
18
 
! Отговори
Глас Народен преди 12 години
Очевидно не сте наясно, но тая "идиотщина" има цел да спаси цялото човечество един ден ;) Седнете, прочетете малко и сами ще разберете колко опасна е Слънчевата система откъм свободнолетящи комети и астероиди.
8
6
 
4
 
! Отговори
777 преди 12 години
Според мен сами си предизвикваме съдбата,както гласи поговорката <кой гроп копае ,сам пада в него>
7
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ужас за какви идиотщини дават пари! Не е за вярване. Как може точно най - големите *** да са с толкова много власт и пари? :)Астероидна заплаха ли? По скоро бих казал - заплаха от извънземни. Ще се отбраняваме от залените човечета!
6
3
 
9
 
! Отговори
Кивуца преди 12 години
Щатите може да им заприличат на астероид. :)))
5
1
 
12
 
! Отговори
... преди 12 години
"Европейската космическа агенция не е единствената, която изучава възможностите за борба с стероидната заплаха".Стероидна а?ей редактори няма ли в тоя сайт бе...
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само да не сгрешат да го забутат накъде нас...
3
4
 
7
 
! Отговори
ф преди 12 години
Стероидната заплаха?
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сега лудите конспиратори пак ще заподскачат ....
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аре изказвайте са ва .... ко са одрямахте ...