Не ви върви математиката? Зарежете я!

Умението да боравиш с цифрите се формирало преди раждането
Обновена: 17 авг 2011 12:23 | 17 авг 2011 12:22,
61
Не ви върви математиката? Зарежете я!
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ако през целия си съзнателен живот сте имали проблеми със смятането, то най-вероятно природата не ви е дарила с математически мозък. Последното проучване по въпроса доказва, че склонността към математиката се формира още преди раждането.

Това, че на някои им „върви“ математиката, а други са хуманитарно насочени, всички го знаят. Досега обаче това се обясняваше като следствие от обучението и възпитанието, съобщи medikforum.ru.

Американските психолози от Университета в Балтимор са категорични, че математическите способности или пълното им отсъствие по никакъв начин не зависят от обучението и настойчивостта на родителите. За да докажат твърдението си, учените провели експеримент с 200 деца до 4-годишна възраст.

На всички тях показали екран, на който светели сини и жълти точки. После децата били запитани кои точки са повече – сините или жълтите. На малчуганите било разрешено да прерисуват точките на хартия и после да ги преброят.
След това психолозите проверили способностите на децата да умножават.

Оказало се, че тези, които най-точно определили броя на точките, се справили и най-успешно със задачите за умножение. Учените обясняват този факт с това, че склонността към математиката при някои деца присъства и преди началото на процеса на обучение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: математика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
11
 
7
 
! Отговори
tulski преди 12 години
Мразя математика !
20
1
 
17
 
! Отговори
5055 преди 12 години
Математиката и физиката "не ми вървят". Т.е. за да се справя с неща, които за другите са лесни, на мен ми се налага да се трудя и чета 2 пъти повече, примерно. Обаче има едно НО. Обожавам математиката, физиката и всички останали точни науки. Не си падам по разтягането на локуми. Обичам всичко да може да се доказва и обосновава емпирично, а не с празни приказки. Това, че съм зле с математиката вероятно според писача на тази статия трябва да означава, че отдавна трябваше да съм се отказала.
19
2
 
4
 
! Отговори
n преди 12 години
Това са сметки - една мижава част от математика. Аз съм супер зле със сметките, но висшата математика ми е сравнително лесна.
18
5
 
3
 
! Отговори
до 454 преди 12 години
Това за 10-те процента вече е отречено от науката, но пък може би важи за теб.
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ше ти накапе сливката
16
3
 
5
 
! Отговори
Каката преди 12 години
rocky, с този капкомер в гащите кво ще направиш бе какиното ! ;))))))
15
4
 
22
 
! Отговори
Математик преди 12 години
Моят племеник ходи на олимпиади по математика и все е сред първите-на 11год.е,обаче едно съчинение не може да напише добре по литература/че на всичкото отгоре пише и с правописни грешки/-с мъка 4.Прави някакви компютърни програми в детски международен комп.конкурс-изпраща ги по нета и взе че спечели 2 награда.Това не зависи само от труда-просто това му е природата, а срещу природата не можеш да вървиш.
14
3
 
10
 
! Отговори
454 преди 12 години
Мдааааа, най-лесно се върви по пътя на най-лекото съпротивление ;-) Човек ползва за 10 от капацитета на мозъка си. Явно и тези 10 процента понякога са тежко бреме ! ;-) Аз се чудя как можа човечеството за има няма 30-40 години толкова глупост да сътвори и промие мозъци ;-)
13
10
 
7
 
! Отговори
rock-n-rollah преди 12 години
Математиката да си я гледат математиците и тези, които ги увличат сметките. Аз искам двете какички от снимката :)
12
5
 
14
 
! Отговори
Елица преди 12 години
Ами, добър ден! Отдавна е ясно, че хората се раждат със склоност към определена наука, нали се знае, че лявата и дясната половина на мозъка са различно развити при различните хора и, в следствие на това, са и различните способности у индивидите. Винаги някои неща ни се отдават без усилия, а за други трябва да се постараем, независимо дали става въпрос за математика, шиене, танци или поправяне на ел.уреди.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
първо, това не е новина. известно е от повече от десетилетие вече. и второ, що за заглавие на статия? такива изводи ли трябва да си правим от проучването?
10
7
 
15
 
! Отговори
ПРАВИ СА преди 12 години
ВЪОБЩЕ НЕ СА ГЛУПОСТИ.АМАН ОТ НАШИТЕ СБЪРКАНИ МЕРАЦИ ЗА ВСЕСТРАННО РАЗВИТИЕ.В ПОВЕЧЕТО ЗАПАДНИ ДЪРЖАВИ В ГИМНАЗИАЛНИЯ КУРС УЧАТ ИЗБИРАТЕЛНО ПО 3-4 ПРЕДМЕТА-НА КОЙ,КАКВОТО МУ СЕ УДАВА НАЙ-ДОБРЕ.ТАКА СЕ СТАВА ДОБЪР СПЕЦИАЛИСТ В ДАДЕНА ОБЛАСТ, А НЕ ОТ ВСИЧКО ЩЕ УЧИМ ,ОТ ВСИЧКО ЩЕ РАЗБИРАМЕ И НАКРАЯ ИЗЛИЗА ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО.
9
0
 
12
 
! Отговори
Далновидност преди 12 години
Според мен статията има друга цел. След като на някои хора(деца) не им върви математиката няма смисъл родителите да ги карат да стават счетоводители, програмисти и пр. Най-добре е да се развиват в такава сфера, каквато им е интересна, за да не се получи накрая - "Аз мразя работата си и не искам да работя"! В България много често хората претендират да са компетентни по всякакви въпроси. Ако човек е интелигентен, ще знае, че колкото повече научава в дадена сфера, разбира колко малко всъщност знае!
8
3
 
14
 
! Отговори
Генът си е ген преди 12 години
Трудът и мотивацията са от огромно значение, но и генът има значение.На мен са ми вървели точните науки-математика, химия ,физика ,биология-шестиците ги изкарвах без никакъв зор, на олимпиади успешно ходих ,но като дойдеше литература/с ужасните литературни анализи и писмени разработки по някоя тема/ и история-огромна мъка ми беше.Можех да напиша лесно два реда формула по химия ,но не и литературна тема ,без да препиша от някой критик.Завърших с пълно 6 гимназия ,но и до днес мразя историята.
7
0
 
10
 
! Отговори
Res преди 12 години
Глупости на търкалета. И това, че старото куче на нова игра не можеш да научиш, е безумно тъпо оправдание на хора които нямат желание да се развиват.
6
0
 
15
 
! Отговори
123 преди 12 години
Най-малоумното 'научно' откритие - евър! Аман от псевдо-учени-недоучени;Може би тия способности се формират в някой минал живот, а? Всичко е въпрос на практика.. и желание, разбира се:)
5
0
 
22
 
! Отговори
ККК преди 12 години
ако не ви върви и работата, зарежете и нея .... и нейното желание се формира преди ражданетоГлупости, дайте някво проучване на британските учени
4
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ей такива статийки са достатъчни за поквара на младежите - вместо да си седнат на дътата и да положат усилия си викат - ами прочетох, че нема смисъл 'щото още преди да се родя е било ясно че не моа да науча математиката. Всичко може с упорит труд! Другото са оправдания
3
9
 
18
 
! Отговори
константин преди 12 години
на 4 годинки силно се съмнявам, че тези дечица могат да се концентрират, пък какво остава за броене и умножаване... :)
2
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Математиката се страхува от Боку....тва не знаят американските учени.... А... и кат стана дума(не че е по темата *** ...) аве днес що му нема снимката в голям формат на Учителя-Вожд ба ?