Защо ревът на лъва е толкова страшен?

Учени откриха, че тайната е във формата на гласните струни
Обновена: 6 ное 2011 15:15 | 6 ное 2011 15:15,
24
Защо ревът на лъва е толкова страшен?
И той ще стане голям и страшен. Снимка: Reuters

Учени от университета в Юта разкриха защо ревът на лъвовете и тигрите е толкова страховит и всява респект сред хора и животни.

При големите котки мощният рев се дължи на особената форма на гласните им струни. При повечето живи същества техният профил е триъгълен, докато при споменатите хищници конфигурацията е квадратна.

Досега специалистите смятаха, че лъвовете ръмжат басово и плашещо заради мазнините, които се натрупват върху гласните им струни и ги карат да вибрират в ниския диапазон.

Екипът на Тобаяс Рийд обаче установи, че именно квадратната форма на гласните струни позволява на едрите хищници да поемат целия въздушен поток от гърлото и техният рев да звучи така мощно и застрашително.

Откритието на екипа на Тобаяс Рийд може да бъде използвано при възстановяването на гласните струни на хора с различни професии, които често губят гласа си.

"След като разбрахме как структурата на гласните струни влияе върху вокалната реализация, на лекарите ще им е много по-лесно да направят своя избор при реконструкцията на тяхната тъкан", заяви Тобаяс Рийд. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: лъвревгласни струни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Затова набийте здраво това лъвче докато е малко,че после няма да можете след 1-2 години.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Страшен е, защото е в спектъра на така наречения "кафяв шум", който се произвежда от чревния тракт, но усилен многократно го стимулира и просто се...наакваш, пък дали е от страх не е и важно.
21
0
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Защо британските учени са спали, та не са направили те това откритие, а са допуснали някакви си там мормони да им вземат хляба? Строго мъмрене!
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво красиво лъвче :-)
19
1
 
7
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
Май не си чувал рева на мъжкия слон когато напада. Звукът е много по силен и мощен от рева на лъва. И е много по ужасяващ.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
TVA LAV4E KAF SURAT VADI SAMO
17
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има една метъл група - Arch Enemy. Вокал е една жена, Angela Gossow. Мисля, че тя може да уплаши всеки лъв! :)
16
0
 
30
 
! Отговори
Инна преди 12 години
А докато стане голям и страшен, дайте ми да го гледам това котенце!
15
14
 
41
 
! Отговори
thank you ;-]]]] преди 12 години
Благодаря за тази статия! От известно време се терзаех защо ревът на лъва е тоолкова страшен. Колко безсъни нощи прекарах в умуване и търсене на отговор! Сега, когато най-накрая разбрах причината, животът ми вече придоби смисъл.
14
0
 
29
 
! Отговори
Жо до № 12 Maraba преди 12 години
ИНФРАЗВУК с честота 7 херца има опасно въздействие върху човешкия организъм. В един цех, работниците се оплаквали от постоянно главоболие, някои от тях повръщали след хранене и никой не можел да установи причината. След изследване с апаратура се установило, че машините вибрират издавайки инфразвук с честота 7 херца, недоловим за човешкото ухо. Променили оборотите на машините и проблема изчезнал.
13
3
 
24
 
! Отговори
ГЕРБер преди 12 години
Този "огромен" лъв от снимката със сигурност ще има най-страховития рев! ;)
12
1
 
18
 
! Отговори
Maraba преди 12 години
до ЖоМда.Така е .И не само те китовете тоже.Има едно изследване на една австралийка(не помня имена) за въздействието на ниските честоти в/у хората.При повече от 50% ниския звук предизвиква безпокойство и паника.В честотната лента на тигърския рев има също ниски честоти.Предполага се, че затова хората и животните се "парализират"за секунда.И тигъра е ..нахранен!
11
17
 
24
 
! Отговори
Machiavelli преди 12 години
До тъпите партийни глупациДа си комунист е дебилско, но и да си от ГЕРБ е все същата работа.20 години ни чукат и още 2 пъти по толкова ще продължават да го правят, докато тъпака не се усети, че разлика между партия 1, 2, 3,.... няма. Плондери.А снимката е уникална.
10
6
 
18
 
! Отговори
либа кузелич преди 12 години
сашо диков реве по-страшно
9
3
 
18
 
! Отговори
tochka преди 12 години
Пис -пис...
8
1
 
28
 
! Отговори
хах преди 12 години
ама каква муцуна има малкия а ? :)
7
2
 
21
 
! Отговори
защото са лъвове преди 12 години
А защо са им такива гласните струни ?За да имат страшен рев....
6
6
 
13
 
! Отговори
Жо до № 5 преди 12 години
БЪРЗОНОГИТЕ ГЕПАРДИ са използвани в арабските страни като ловни кучета. Те изобщо не са агресивни към хората.
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гепардите пък за разлика от другите големи котки не могат да издават толкова силен рев, имат по-слаби гласни струни. Те и не са толкова опасни за човека, рядко го нападат и хапят. По-лесно се и отглеждат като екзотични животни от лъвовете и тигрите и не са толкова опасни за хората.
4
1
 
33
 
! Отговори
Жо до № 1 Maraba преди 12 години
СЛОНОВЕТЕ комуникират помежду си чрез инфразвуци /честота под 20 херца/, които са недоловими за човешкото ухо. А, лъвския рев се чува на километри в нощната тишина. Лъвският рев е нисскочестотен тътен /над граничните 20 херца/, от който въздухът трепери. Страшничко звучи, дори ако знаеш, че лъвът е в зоопарка:))