От ЦЕРН откриха нова субатомна частица, може да е Хигс бозон

Резултатът е предварителен, но е достатъчно солиден и убедителен
4 юли 2012 12:05, Елка Василева
86
От ЦЕРН откриха нова субатомна частица, може да е Хигс бозон
Частицата Хигс бозон е ключова за разбирането на това как се е формирала Вселената. Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Учени от ЦЕРН са открили нова субатомна частица, която може да е неуловимият досега Хигс бозон, изиграл ключова роля във формирането на Вселената, предаде Ройтерс.

"Мога да потвърдя, че откритието е в съгласие с теорията за Хигс бозона", казва Джон Уомърсли от британския Съвет за наука и технологии.

Джо Инкандела, говорител на един от двата екипа, търсещи т.нар. "божествена частица", е заявил пред събралите се в ЦЕРН учени: "Резултатът е предварителен, но смятаме, че е достатъчно солиден и убедителен".

Частицата Хигс бозон е ключова за разбирането на това как се е формирала Вселената след Големия взрив, но въпреки това остава теоретична. Тя обяснява как частиците са се групирали, за да образуват звезди, планети и в крайна сметка е отговорна за появата на живот. Според теорията без Хигс бозона частиците, които съставляват Вселената, щяха да останат в състояние, наподобяващо супа. Хигс бозонът е последното липсващо звено в Стандартния модел на физиката, който обяснява взаимодействията във Вселената на ниво елементарни частици.

Това, което все още остава неясно за учените след последните открития, е дали частицата, на която са попаднали, е Хигс бозонът такъв, какъвто е описан от Стандартния модел, негова вариантна форма или напълно нова субатомна частица, която ще накара специалистите да преосмислят знанията си за структурата на материята. От научна гледна точка последните две възможности са най-вълнуващи, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
smisal преди 11 години
subatomna 4astica v protona,pritejava neumolimi svoistva,i absoliutna vlast i vruzka s vsqka 4astica v prostranstva obhva6ta6ti galaktiki i vseleni.i ne sa nujni pari za da nau4ite tova
66
0
 
1
 
! Отговори
zdravko преди 11 години
*** и прости българи! Отричате всичко и от нищо не сте доволни! Самите вие сте отречени от Бог! Гнийте в самосъжаление и гняв!!!
65
0
 
0
 
! Отговори
До 73 (Самуил) преди 11 години
Самуиле, какво се опитваш да покажеш с това, след като не си наясно с Нихилизма... или особената му теория за последните развития в съвременната наука, която "убива" Бога...От друга страна, Самуиле, няма Бог - има Случайностт... а теорията за Случайността в нашето измерение главицата няма да може да ри я побере.
64
1
 
6
 
! Отговори
Спиридон преди 11 години
Мда, прав бе Айнщайн като каза, че физиката не трябва да се развива от философи, а от физици. Като гледам коментарите по-долу ... т'ва теоретичната физика не е лъжица за устата на производител на фураж или тор, господа :)
63
13
 
11
 
! Отговори
ТОЙ преди 11 години
ВСИЧКИ ВИСОКОТЕХНОЛОГ.И ОТКРИТИЯ И СУПЕРСКЪПИ НАУЧНИ РАЗРАБОТКИ КАТО ЦЕРН ОБСЛУЖВАТ ЕДИНСТВЕНО ВОЕННО-ПРОМ. КОМПЛЕКС!В ПРОЕКТА ЦЕРН СА ХВЪРЛЕНИ ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ НЕ ЗА ДА СЕ ТЪРСИ НЯКАКВА "БОЖЕСТВЕНА ЧАСТИЦА".ИСТИНАТА СИГУРНО СКОРО НЯМА ДА РАЗБЕРЕМ, И ВСИЧКО ТОВА НЯМА ДА Е В ПОЛЗА ЗА НОРМАЛНИТЕ ХОРА.ДНЕС ИМА ДАЛЕЧ ПО-СЕРИОЗНИ ПРОБЛЕМИ -ГЛАДА,БЕДНОСТТА,ЕПИДЕМИИ,НЕДОСТИГА НА ВОДА И ЛЕКАРСТВА,ИЗЧЕРПВАНЕТО НА ПРИРОДНИТ РЕСУРСИ, ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ПЛАНЕТАТА-КЪМ ТЯХ ТРЯБВА ДА СЕ НАСОЧАТ ТЕЗИ ОГРОМНИ ПАРИ
62
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в на4алото сме на откриването на новата физика,у4ените от церн ве4е имат доста по напреднала информация и споделят само някои неща
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ти какво ще отговориш на 5 годишното дете, а?
60
14
 
8
 
! Отговори
алхимика преди 11 години
Всеки от вас е виждал бозоните. Погледнете в шишето с боза пред вас. Пълно е с бозони. В случая учените от ЦЕРН са похарчили милиарди за да открият нещо,което всички виждаме и с просто око.
59
9
 
2
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Аз пък отдавна открих "алкохолната частица". Но, както винаги - не пишете за това!
58
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно, как така са обяснили всичко и са разбрали целия модел, след като 5 годишно дете ще зададе най-простичкия и логичен въпрос: "Тате, тате, а този Бозон, дето е дал маса на другите частици, кой го е направил, откъде се е появил, защо и как се е появил???"...
57
6
 
1
 
! Отговори
sopol преди 11 години
a открили ли са частица от не материалният свят. цялата вселена се движи, те частица в покой. може ли да те блъсне спрял влак, значи влак в покой е с нулева маса. само като се замислите че човек вижда 1,2 процента от спектъра на светлинта, ви става ясно че човек нищо не вижда.
56
2
 
12
 
! Отговори
Ббб преди 11 години
Самуиле, нещо доказа ли с постинга си? Трябвашр да се убедим в нещо понеже нещо било написано с тебешир?
55
21
 
9
 
! Отговори
Самуил преди 11 години
Тука разни пишат че Бог бил мъртъв ! ХХАХАА: ) Прилича на историята с Ницше.Преди да умре Ницше твърдял че Бог е мъртъв. По едно време Ницше зел че поумрял, и на надгробният му паметник написали именно тази му сентенция- "Бог е мъртъв"/ Ницше/ Ден след това под нея пишело с тебешир- "Ницше е мъртъв" /Бог/ А сега де... кой крив кой прав. Не дрънкайте против Бога, ***, не знаете какво правите..
54
4
 
12
 
! Отговори
на преди 11 години
70, ТОЗИ ПРОЕКТ Е ПЛАТЕН ОТ ЗАМОЖНИТЕ ОБЩЕСТВА, ТВОИТЕ ДАНЪЦИ (АКО ПЛАЩАШ ВЪОБЩЕ ТАКИВА) СА НЕЗНАЧИТЕЛНИ ВЪВ ВСЕКИ СМИСЪЛ, ПРОДУКТЪТ, КОЙТО СЪЗДАВАШ СЪЩО ТАКЪВ, ВЪОБЩЕ, ТОВА, ЧЕ НЯКАКВИ ЦИВИЛИЗОВАНИ ХОРА СА НАПРАВИЛИ НЕЩО НЯМА НИЩО ОБЩО С ТЕБ И ТВОЕТО СЪЩЕСТВУВАНЕ, ТОВА КОЕТО МИСЛИШ ТИ ЗА ДРУГИТЕ ИЛИ ЗА СОБСТВЕНОТО СИ МЯСТО ВЪВ ВСЕЛЕНАТА. ВЪОБЩЕ, ИЗКАЗВАНЕТО ТИ НАПОМНЯ ЗА МОДУЛИРАНИ ЗВУКОВИ ВЪЛНИ И ДИФУЗИЯ НА ОРГАНИЧНИ ГАЗОВЕ, ПРОДУКТ НА СОБСТВЕНИЯ ТИ МЕТАБОЛИЗЪМ.
53
2
 
19
 
! Отговори
попп преди 11 години
можем само да гадаем какви невероятни последици ще има съставянето на пълна картина на света. парите които инвестираме в такива проекти са смешни сравнено с парите утрепани за спасяването на банките, откраднати от мутри и и правителства. там е разхищението, вивиан!
52
0
 
27
 
! Отговори
попп преди 11 години
механиката и физиката на материялите правят къщи и мостове, термодинамиката ни даде парната машина, електродинамиката ни даде електрическата енергия, светлината вкъщи, високоскоростните влакове, атомната физика ни даде енергия (и ни показа, че трябва да сме умни и отговорни към себе си и да не си играем с бомби), квантовата физика ни даде електрониката, полупроводниците, компютрите. целият този процес е воден от нископлатени ентусиасти (физици, химици, инженери).
51
27
 
5
 
! Отговори
ан преди 11 години
Х БОЗОНА ГО ОТКРИХА А КУ. БОЗОНА КОГА ЩЕ ГО ОТКРИЯТ? ТЕЗИ ПОТРОШИХА МИЛИАРДИ И НИКОЙ НЕ ИМ ТЪРСИ СМЕТКА ЗА КАКВО СА ПОХАРЧЕНИ. НАЙ ЛОШОТОЕ ЧЕ ТЪРСЯТ НА ГОСПОД ТАША.ИТЕ АМА ПО ВСИЧКО ЛИЧИ ЧЕ НЕ СА ГИ НАМЕРИЛИ. АКО МОЖЕШЕ НЯКОЙ ДА СЕ ПРАВИ НА ГОСПОД МНОГО ОТДАВНА СВЕТА ДА Е ИЗЧЕЗНАЛ ОТ ВСЕЛЕНАТА. ГОСПОД Е НАПРАВИЛ ТАКА ЧЕ ЧОВЕКА ДА НЕ МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕ КАК Е СЪТВОРИЛ СВЕТА. МНОГО МОЗЪЦИ СА СЕ ОПИТВАЛИ ДА РАЗБЕРАТ НО ВСЕ СА УДРЯЛИ ГЛАВАТА В СТЕНАТА. ГОСПОД Е ЕДИН И ВТОРИ НЯМА ДА ИМА.
50
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Технологиите разработени покрай кацането на луната например са си избили парите отдавна и тогава хората пак са мрънкали. Покрай LHC също са направени доста иновации lhc.ac.uk/About+the+LHC/11839.aspxРадвам се, че не всички мислят като вас иначе още щяхме да правил копия и да живеем в гората щото само така се лови храна...
49
22
 
17
 
! Отговори
галактика преди 11 години
Предпочитам да открият нещо за нетрализиране на земната повърхност при евентуални земетресения - такова, каквото има Русия /и никой друг в света/. Може да ми сложите много минуси, но ако в ЦЕРН наистина се занимават с такива разработки /каквито описват/, то аз мисля, че са безсмислени. Никой никога няма да узнае как е възникнала вселената и живота на нея. Просто си изразих мнението, не е задължително да го приемате. Всеки тук прави това - нали така ?!
48
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аааа това го има писано в библията - томас каза така!!!!