Скокът на Феликс ще е полезен за бъдещите туристи в Космоса

Парашутистът ще пише книга за екстремните си постижения
Обновена: 16 окт 2012 14:59 | 16 окт 2012 14:56,
36
Скокът на Феликс ще е полезен за бъдещите туристи в Космоса
Феликс Баумгартнер Снимка: Reuters

Скокът на Феликс Баумгартнер от стратосферата може да помогне да се определи дали е необходимо бъдещите космически туристи да носят специални скафандри, подобни на този, който предпазваше тялото на безстрашния австриец при преминаването на звуковата бариера, предаде Ройтерс.

"В случая не говорим за леко проникване на звуковата бариера. Четири екипа на различни места на Земята чуха звуковия удар", казва лекарят на Баумгартнер, Джонатан Кларк, който е бивш военен парашутист и е работил в НАСА над спасителни системи за астронавти на совалки.

Феликс Баумгартнер скочи от приблизителна височина 39 000 метра над Розуел, Ню Мексико, достигайки максимална скорост от около 1342 километра в час. Скоростта на звука на подобна височина е 1110 километра в час.

Начинанието му бе проследено от лекари, инженери и учени, чиято цел е да направят полетите на голяма височина по-безопасни при инцидент. Джонатан Кларк познава опасностите от "първа ръка".

Той губи съпругата си, астронавт Лоръл Кларк, в катастрофата на совалката Колумбия на 1 февруари 2003 г. Преди това Кларк е работил в екипа, разследващ инцидента с другата катастрофирала совалка на НАСА, "Чалънджър", която се разпадна секунди след изстрелването й през 1986 г. 

Още по темата
Сред заинтересованите от данните, събрани по време на скока на Феликс Баумгартнер, са лекари и инженери от НАСА, компании, разработващи космически таксита, и Федералната авиационна асоциация, която наблюдава развиващата се индустрия за комерсиални полети и решава дали скафандрите трябва да бъдат задължителни за космическите туристи.

За скока си Феликс Баумгартнер носеше специален скафандър, подобен на тези, които астронавтите започват да използват след катастрофата на совалката "Чалънджър".

До начинанието на Баумгартнер скафандрите никога не са тествани в свръхзвуков полет или проверени отвъд 30 480 метра - височината, достигната от предишния носител на рекорда за свободно падане Джо Китингър през 1960 г. "Феликс показа, че човек може да премине звуковата бариера. Той не само я премина, но и постигна свръхзвукова скорост.

Постижението от Мах 1,24 е невероятно - отвъд всяка граница на човешката издръжливост. Просто удивително", казва Джонатан Кларк.  "Ако човек лети с космически кораб на височина над 39 километра и се получи пробив и той се окаже отвън, ще може да оцелее и да премине звуковата бариера. Усещането няма да е никак приятно, може да стане и неконтролируемо, но на по-ниска височина ще се стабилизира", допълва Кларк.

През следващите шест месеца Джонатан Кларк и колегите му ще анализират огромното количество данни, събрани по време на скока на "Безстрашния Феликс", пише БТА.

Междувременно стана ясно, че сега Баумгартнер възнамерява да работи като пилот на самолет и да напише книга за забележителните си екстремни постижения.

"Вече не остана нищо съществено, което да постигна, каза Баумгартнер. Това беше най-големият проект в моя живот. И съм щастлив, че след всички мои постижения, успях да остана жив!", сподели той в интервю за в. "Кронен цайтунг".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Жени преди 11 години
Винаги има какво! Да ни разкажеш в детайли, моля! Прекрасно! Благодаря и за самата дата- татко си е татко!
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А некакъв наш военен разправяше че 50милиона евро били прекалено голяма сума за такъв скок.Еми и 5000 са прекалено голяма сума, ако ги похарчиш безцелно. В случая хората са преценили че много бързо ще си ги върнат
23
0
 
2
 
! Отговори
сопол преди 11 години
значи целта е всеки да може един ден да скача с такъв костюм при нужда най малкото, а той бил безстрашен. яко
22
1
 
0
 
! Отговори
пост 25 преди 11 години
Е тоя злобен *** найстина е за космоса с еднократен билет.
21
0
 
1
 
! Отговори
за неграмотниците преди 11 години
Само не разбрах какво общо има цялата тая епопея с откритият Космос ! (щото ако говорим за другият Космос, то ние всички по цял ден си скачаме в него)Пишете глупости за плебса.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само можем да му се поклоним БРАВО
19
1
 
5
 
! Отговори
Илиян преди 11 години
хайде сега 1 млн от тъмно кафевите ни сънародници да последват примера му и да скочат от 39 км
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
майтапите с македонски адрес са заради моментална публикация в македонски вестник, че дядото на Баумгартнер бил от Струмица :-)
17
4
 
14
 
! Отговори
Мишоци преди 11 години
ЯД ЛИ ВИ Е , МИШОЦИ БЪЛГАРСКИ , ХОРАТА ХОДЯТ В КОСМОСА , А ВИЕ СИ СЕДИТЕ КАТО ТЪПИРИ В *** ... И АКО НЯКОЕ ПРАСЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ *** ГО СМАЗВАТЕ...
16
1
 
5
 
! Отговори
Az преди 11 години
Гурбетчия, да ти *** майчицата :D:D
15
2
 
4
 
! Отговори
Пичагата преди 11 години
Ей те това е другият ПИЧАГА в Световен Мащаб освен мен !!!!!!! .....
14
0
 
0
 
! Отговори
Onkel Adolf преди 11 години
[alfa.kachi-snimka.info/images/cqs1350382788j.jpg ]
13
1
 
3
 
! Отговори
Iv преди 11 години
Bravo!
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До КосмонаФтНай-големия проблем е, че МКС се движи с доста сериозна скорост спрямо земята. При намаляване на скоростта на скочилия от МКС той ще изгори заради триенето.От викито: " Станцията се движи със средна скорост около 27 743,8 km/h" смятай как се спира при тази скорост
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой съмнявал ли се е,че ще напише книга?
10
2
 
5
 
! Отговори
Друг космонафт преди 11 години
До КосмонаФтПич, поне имаш чувство за хумор, а *** парче дето не може да го разбере да поздрави майка си!!!
9
7
 
11
 
! Отговори
ТелеТЪПис преди 11 години
Предварително се извинявам, ама явно съм много ***. Та скока, който ще донесе "прогреса за човечеството" явно се отлага и става "прогрес за определена група богоизбрани люде - космическите туристи"? Нали така? А ако не е така, ще ме прощавате, ама е явно, че съм много ***!
8
4
 
16
 
! Отговори
КосмонаФт преди 11 години
Скокът има много голяма практическа насоченост - при авария в космоса или разногласие в МКС (Международната Космическа Станция) просто обличаш правилния костюм и за пет минути си се върнал в къщи.Или ако свърши пиенето там "горе" и някой набързо трябва да отскочи (в буквалния смисъл) до денонощния...
7
0
 
15
 
! Отговори
до гурбетчия преди 11 години
загубил си се чувството за хумор някъде между два терминала най обичам гурбетчия да ми дава акъл като си толко отворен, върни се
6
13
 
1
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Виждам ,че и тук българите се стремят да си начешат крастата !!! Пак се пишат за македонци уж , и приписват целият свят уж на македонците ! Е сега като се правите на македонци и пишете такива тъпотии от тяхно име ,кво си мислите ,че ще станем да мразим македонците ли ?! НАПЪЛНО СТЕ СЕ ПОБЪРКАЛИ , НЕ СЛУЧАЙНО ВСЕКИ ДЕН ЧЕТЕМ ЗА БЪЛГАРИ УБИВАЩИ МАЙКИТЕ СИ ,БАЩИТЕ СИ И ПР. !