Промоция: Пътуване до Луната за двама за $1,5 милиарда

Полетът се планира за 2020 г.
Обновена: 7 дек 2012 11:21 | 7 дек 2012 11:21,
52
Промоция: Пътуване до Луната за двама за $1,5 милиарда
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

След успеха на компанията за частни космически полети "Спейс Екс" се появи още една американска фирма - "Голдън спайк", която през 2020 г. ще е готова да изпрати двама астронавти или космически туристи на Луната срещу сумата от 950 милиона британски лири или 1,5 милиарда долара, съобщиха световните информационни агенции.

В съвета на директорите й влизат няколко бивши специалисти и мениджъри на НАСА.  Президентът на компанията "Голдън спайк" Алън Стърн, който преди е бил помощник директор на НАСА и е ръководил управлението за научните мисии, обяви на пресконференция, че той и сътрудниците му ще предлагат "достъпни, надеждни и периодични" експедиции на Луната. Търговските полети са адресирани преди всичко до други държави - целите са научни изследвания и национален престиж. От тях обаче могат да се възползват и любителите на екстремните изживявания, стига да разполагат с огромната сума.  

Стърн е на мнение, че негови клиенти могат да са държави като Южна Корея, Япония, РЮА или Индонезия, които биха искали да изпратят в космоса свои граждани и разполагат с необходимите за целта финансови средства, но нямат техническите възможности.  Компанията "Голдън спайк" също не разполага със собствени възможности за целта, но предвижда да използва ракетите-носители и космическите апарати, които сега разработват американски компании, включително и по поръчка на НАСА.

Ще бъдат използвани и стари технологии, като тези, които позволиха на "Аполо 17" да кацне на естествения спътник на Земята, твърди в. "Вашингтон пост" и припомня, че изявлението на Стърн е направено точно в деня, когато се чества 40-годишнината от последното изстрелване на хора към Луната.  

Стърн е на мнение, че за подготовката на първия полет ще са необходими около 10 години. През 2020 г. всичко ще е готово за старта. За да тръгне проектът обаче, е нужен начален капитал от 7-8 милиарда долара, колкото ще струва първото изстрелване, съобщи Стърн. Той не разкри финансовите източници на своята фирма, но, както разбраха журналистите, тя ще се опита да си сътрудничи с някои заинтересовани от идеята крупни бизнесмени и венчърни фондове.  

В същото време президентът на "Голдън спайк" призна, че за успеха на това търговско начинание ще е необходимо договорите с бъдещите клиенти да бъдат сключени предварително, при това за повече от 2-3 експедиции. Стърн разчита да осъществи 15-20 полета. Ако се съди по думите му, засега става въпрос само за общи идеи, до реализацията на които разстоянието е колкото от Земята до. . . Луната.

По данни на Асошиейтед прес все пак богат клиент вече се е свързал с компанията и е проявил интерес към бъдещите полети до Луната.  Независими експерти са на мнение, че от техническа гледна точка замисленото от компанията "Голдън спайк" е напълно осъществимо, но от финансова е доста съмнително.

Подготовката на такава експедиция ще изисква големи финансови капитали, уверен е бившият помощник-директорът на НАСА Скот Пейс, координиращ космическите изследвания в университета "Джордж Вашингтон".

С него е съгласен астрономът от Харвардския университет Джонатан Макдуъл. По повод проекта на "Голдън спайк" той заяви: "Едва ли нещо ще се получи". Според него компанията много скоро ще се разори.  "Голдън спайк" обаче вярва в проекта и дори е пуснала реклама, а също фотоколаж с пет знамена на Луната.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: лунатапътуване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За жалост няма да ми стигнат парите.ще ми трябват още 1499999990 $.
12
2
 
7
 
! Отговори
Рачо преди 11 години
Македонците със сигурност биха платили за да обяват и луната за македонска, но може би е по лесно просто да препишат историята и да разправят че са летели до луната :)
11
2
 
4
 
! Отговори
Расъл у Расник преди 11 години
..."да изпрати космически туристи на Луната срещу сумата от 950 милиона британски лири". Изпращането ми е ясно, но аз лично не бих тръгнал без да знам колко ще струва връщането ако е предвидено такова.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ББ магистрала ще построи до Луната вие!
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другари от паркамента-побързайте,купете си билети.ЕДНОПОСОЧНИ!!!
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз предлагам коледна промоция - полета до Марс само 100$ млн.
7
4
 
1
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Случайно или не, проектът на НАСА за пилотиран полет до Луната и кацане на астронавти е за 2020 г. През 2014 ще бъде първият полет на кораба Орион до МКС, а през 2017 до Луната но без екипаж. А парите ги имат.
6
2
 
3
 
! Отговори
Собственик преди 11 години
Добре,че ме информирахте,организират без да си платят,няма да се разберем така.
5
2
 
2
 
! Отговори
Прос Бейсик Селянин преди 11 години
Не се набутвайте моята промоция е по-добра, продавам на черно билети за трима на половин цена от $750 милиона. Тел. за за контакт 088666666
4
3
 
12
 
! Отговори
Енчо преди 11 години
Не си давайте парите намирисва на фирма бушон.Търсят бърза печалба просто.
3
2
 
10
 
! Отговори
баба Кунка преди 11 години
Амчи то без пари. Ако включва и сафари съм там. С дядото таман ши отидем да видим имота дет спечелихме от лотарията в Мозамбик.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се подготвят ***!!
1
3
 
19
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 11 години
А какво ли мислят в скопие по въпроса