Кометата Сайдинг-Спринг се е разминала "на косъм" с Марс

Подобно астрономическо събитие се случва изключително рядко
20 окт 2014 14:05,
2
Кометата Сайдинг-Спринг се е разминала "на косъм" с Марс
Снимка: Архив Reuters

Кометата Сайдинг-Спринг, идваща от "задния двор" на Слънчевата система, премина "на косъм" от Марс, предадоха световните информационни агенции.

Леденото тяло се намираше на най-близко разстояние - около 140 000 километра от Червената планета в 18,27 часа по Гринуич (21,27 часа българско време в неделя). Сайдинг-Спринг прелетя край Марс със скорост от 203 000 километра в секунда.

На мнозина разстоянието от 140 000 километра може да изглежда напълно безопасно, но според астрономическите стандарти леденото тяло се е разминало "на косъм" с Червената планета. Приложено към нашата система, то се равнява на една трета от разстоянието между Земята и Луната. Казано с по-прости думи, кометата "обърса" Марс на 10 пъти по-близко разстояние, отколкото която и да е позната на учените комета е преминавала край Земята.

Подобно събитие освен това, е изключително рядко - случва се веднъж на милион години.

Според съобщение в Туитър на Европейската космическа агенция (ЕКА), цитирано от Франс прес, кометата е била на 135 895 километра от Марс. Според предварителните изчисления на НАСА в най-близкото си приближение до Червената планета Сайдинг-Спринг е трябвало да бъде на 139 500 километра от нея. Астрономите определиха събитието като "космически подарък", който им предоставя уникалната възможност да съберат голямо количество данни за кометата и въздействието й върху марсианските атмосфера и гравитация.

На първия ред за космическото шоу бяха пет космически апарата в орбита около Марс - "Марс рикънисънс орбитър", "Марс Одисей" и "Мейвън" на НАСА, "Марс експрес" на Европейската космическа агенция, и новопристигналият индийски апарат "Мангалиан", както и двата марсохода "Кюриосити" и "Опортюнити" на НАСА.

Техните инструменти, както и тези на наземни и космически телескопи, сред които ветеранът "Хъбъл", бяха настроени да наблюдават събитието. Учените от НАСА очакват поток от информация през идните дни, седмици и месеци, като първите данните се очакват още днес.

От американската космическия агенция първоначално се опасяваха, че прашната опашка на кометата може да застраши орбитиращите апарати. Направените по-късно изчисления показаха, че няма риск. Въпреки това от НАСА се подсигуриха и промениха орбитите на апаратите, за да се намират те зад Марс по време на най-рисковата част от близкото преминаване на кометата край планетата. Колкото до марсоходите - макар да е по-рядка от земната, марсианската атмосфера защитава "Кюриосити" и "Опортюнити" от кометния прах.

Кометата Сайдинг-Спринг носи името на австралийската обсерватория, с чиято помощ беше открита през януари 2013 г. Леденото тяло е рядък посетител във вътрешността на Слънчевата система от "задния й двор" - далечния облак на Оорт, който се намира на 50 пъти по-голямо разстояние от това между Земята и Слънцето и представлява формация от ледени останки от раждането на системата преди 4,6 милиарда години.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
shady преди 9 години
От днес.бг поне са уцелили разстоянието, на което кометата е минала покрай Марс. За скоростта обаче са написали пълна глупост, което ме навява на мисълта, че в тая медия имат редактори само за *** на мнения за турци, , ДПС и т.н. И тъй като там работят само от току-що изброените типове, то няма защо да се учудваме като напишат някаква простотия там където се изискват научни или по-задълбочени познания по даден въпрос. За сведение относителната скорост е била 56 км/с.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-скоро махнете трите нули от скороста. Ако кометата наистина се е движила с посочената релативистка скорост от 203 000 км/с , вероятно е нямало да я види никой!