Руски физици създадоха най-гладката повърхност

"Грапавините" не надхвърлят един силициев атом
4 май 2015 19:46,
64
Руски физици създадоха най-гладката повърхност
Снимка: Reuters, архив

Руски физици създали максимално най-гладката повърхност, предаде "Интерфакс", цитиран от БТА. Тя е еталонен обект за нанотехнологии, които могат да бъдат използвани например за производството на атомно-силови микроскопи.

"Грапавините" на тази повърхност не надхвърлят на височина един силициев атом.

"Това е най-гладката повърхност, която може да бъде получена по някакъв метод" - разказва ст.н.с. на Института по физика на полупроводниците Сергей Косолобов.

"В света няма подобни измерителни еталони" - твърди ученият от новосибирския институт. Той обяснява, че на идеално гладката повърхност липсват "слоеве на атома". Ученият информира, че идеално гладката повърхност е била получена с помощта на уникален свръхвисоко вакуумен отражателен микроскоп.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
8
 
! Отговори
boc преди 8 години
Абе Турчино от Разград, руснацитебса недостижими в облстта на теорията.
23
25
 
12
 
! Отговори
българин от Разград преди 8 години
Руснаците са ***,примитивни и прости , като всички славяни!Особенно рускините --хем *** ,хем нахални ...Бил съм там и знам!
22
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 1РУсия е бензиностанция пълна с ***. По-голямата част от света го мисли.Като изключим КНДР, Узбекистан, Таджикистан, Киригизтан и Беларус.Доволен ли си мурзе?
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 20 следва светлия пример на руснака дето с оръдие Колеврина от 17 век разтрелва 8 вързани жители на сибир загиват само 6
20
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги съм се чудел, защо ВСИЧКИ русофоби са толкова ***. Аз мога да се зарадвам, когато прочета за нещо новооткрито от "Хабъл", за някой американски пробив в технологиите. Кое ни прави толкова различни. Мозъкът, уважаеми (е, не чак толкова!) малоумничета! Недочело с ниско чело, неразбрало за какво става дума, но вече гъгне! И за какво се сеща? За водката! Ами на "Русский стандарт" стои подписът на Менделеев, ама като не знаете кой е този! Руснаците са един умен и готин народ! Бил съм и знам...
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гладката повърхност е копирана от двама руски учени по образец на мозъка на вашингтонски ***. Хванали са се на бас за каса водка, че не може да бъде създадено нещо толкова идеално гладко, но за пореден път науката си каза думата.
18
4
 
6
 
! Отговори
БРАВО НА РУСНАЦИТЕ преди 8 години
...ТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ "ГЛАДиатори в ЖИВОТА"!Още като дойдоха на 9.09.44г.....ги видехме кви са "ГЛАДиатори" и затова имат паметници у нас!Ядоха и изпиха бръснарския одеколон ....и...нищо им нема......!
17
4
 
18
 
! Отговори
Алов преди 8 години
Мисля ,че най гладката повърхност е мозъка на Боко. Той има само една черта ...на задните бузи.
16
3
 
5
 
! Отговори
микро ватенка преди 8 години
Ученият информира, че идеално гладката повърхност е била получена с помощта на уникален свръхвисоко вакуумен отражателен микроскоп.Ум да ти зайде какви чудеса правят руските микроскопи.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе помна че имаше българска стока в изобилие и хората по празниците купуваха агнета а не агнешко
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
повечето коментиращи ми приличат на злобни хленчещи олигавени идиотчетадето не им е ясно защо хленчат- защото са хленчещи идиотчетая им разкажи как краварче с колт убива 12 индианци с 6 патронатогава ще видиш радостни озъбени хленчещи идиотчета
13
3
 
9
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
До Анонимен 8Какво помниш? Та ти си още ембрионче или мозъчето ти е като на 3-седмично ембрионче. Змийско. "Помня и опашките за чушки есента ,опашките за банани зимата ,корекома беше като зоологическа градина, хилядите изядени от прасетата по лагерите, дс и т.н.". Само пълни идиотоизверги могат да напишат това, което им измислиха други такива! И да ги повтаряте в упоение! Да, упоени сте, пълни със злоба, ама не сте страшни! Не ви стиска за нищо, размазни неграмотни и ***! Нещо ново? Няма!
12
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези от Магадан по гладко нещо от комунисти4ески мозък не мога направят
11
0
 
9
 
! Отговори
до 14 преди 8 години
САвеЦки ли бе неграмотнико? :D
10
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Павкатапредаде "Интерфакс" :) Старите савецки номера - 2 дни преди 9 май савецки учени откриват чудеса :) После се оказа, че пак са открили топлата вода.
9
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
те създадоха и най голямото Джудже от два Метра руска работа
8
9
 
3
 
! Отговори
ДА ,БЕ....ХА,ХААА преди 8 години
МНОГО Е ГЛАДКО И....ТАКА СЕ КАНЯТ ДА ИЗПЪРЗАЛЯТ ЦЕЛА ЕВРОПА , ЧЕ ИМА "комунистически-капитализъм"...И ТОЙ ..."ИМАЛ ПОЧВА И У НАС"....!
7
4
 
20
 
! Отговори
вашингтонски трол преди 8 години
Пак комплекси и завист в коментарите, ама няма как надника трябва да се заработва.
6
10
 
10
 
! Отговори
От 4 до 5 преди 8 години
Помня и опашките за чушки есента ,опашките за банани зимата ,корекома беше като зоологическа градина, хилядите изядени от прасетата по лагерите, дс и т.н.
5
13
 
7
 
! Отговори
Друга новина преди 8 години
Друга новина от Интерфакс:"От Русия се обаждат,че мъжете вече раждат"