НАСА: Половин век космически разходки

В Youtube излезе видео, разказващо за 50-годишната история
3 юни 2015 09:32,
45
НАСА: Половин век космически разходки
Снимка: Reuters, архив

Тази година НАСА празнува половин век на космически разходки. По повод първото излизане на американец в открития космос, НАСА публикува документален филм, който обхваща цялата 50-годишна история на астронавтските разходки.

Русия вече отпразнува първото подобно събитие. То се случва на 18 март 1965 година, когато съветският космонавт Алексей Леонов излиза извън космическия си кораб "Восход 2". Неговата разходка продължава 10 минути и съвсем не е безпроблемна. Скафандърът му се раздува, но Леонов успява да изпусне част от налягането и се прибира обратно в кораба си.

На днешната дата пък се навършват 50 години от първата американска космическа разходка. Първият гражданин на Съединените щати излиза в открития космос на 3 юни 1965-та, а неговото име е Ед Уайт.

В чест на годишнината НАСА публикува в "Youtube" безплатен документален филм за космическите разходки. Лентата обхваща цялата 50-годишна история на излизанията в Космоса – от първите смели крачки на Алексей Леонов и Ед Уайт, лунните разходки на астронавтите на "Аполо" в края на 60-те и началото на 70-те години, ремонтите на телескопа "Хъбъл" през 90-те години и съвременните излизания, посветени предимно на конструкцията и поддръжката на "Международната космическа станция", съобщи БНТ.

Агенцията прогнозира, че в бъдеще астронавтите ще се отправят към далечния космос, за да захващат астероиди и да взимат проби от тях, ще летят към Марс и ще оставят следи по повърхността на Червената планета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
5
 
! Отговори
до 29 ме преди 8 години
Прав сте колега, но са ви писали минуси защото не сте член на гей-атлантическият клуб. Те *** са редовни членове .
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
някой гледал ли е този документален филв - става ли?
18
3
 
5
 
! Отговори
@33 преди 8 години
Грешиш, NASA Е САЩ! Смешното е, че за българин е по-лесно да работи в наса, отколкото в еса, но ти си е смешно за нас. Никога не си помисляй, че НАСА е международна агенция, повече отколкото Роскосмос е. И двете са създания на студената война, и в двете нац, сигурност е преди всичко. Какви хора работят в НАСА не променя фактът за кой работят - америк. правителство. А съвместните проекти не са американски, само щото НАСА е там, те са си международни. И това са повечето големи и полезни проекти.
17
6
 
2
 
! Отговори
ме преди 8 години
Което не отрича огромните проблеми, които има роскосмос в момента. Но без ракетите им, НАСА щеше да има сериозен проблем с достъпа до близкия космос. И вместо за наука, щеше да си дава парите за разработка на ракети. Така че от руските ракети си има полза, пък била тя и само като превоз.
16
4
 
4
 
! Отговори
@30 преди 8 години
Историята си е история, и настоящето не отменя постиженията от миналото. Освен това, далеч не са само американските проекти, които носят информация за науката. Индия разби апарат в луната, изпрати и апарат до Марс, Европа кацна на комента (вярно, малко твърдичко, но кацна), в МКС участват много нации, вкл. и Русия, а пък повечето проекти на НАСА с научна стойност са всъщност доволно мултинационални. Така че не говори наизуст. Русия си има място в косм. история и не е работа на днес.бг да решава
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДа са живи и здрави американците, от време на време да ни зарадват с някое космическо постижение, каквито ще да са. Мноооого са напред с материала.
14
9
 
5
 
! Отговори
ме преди 8 години
Хаха, вчера имаше филм по РТ за Байконур, 60 години мисля. И разказваха точно за първите космически апарати, кучета, хора, космически разходки, космически станции (МИР). Странно е, че вместо тази новина (или И тази новина), разказвате само за НАСА. Все пак космосът отдавна не е американски /ако приемем че някога е бил/. Индийците и китайците правят чудеса в момента, който не ги следи, губи.
13
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко е фантастика и много добър бизнес.
12
8
 
4
 
! Отговори
до 20 преди 8 години
След като знам възможностите на фотишоп и мощни програми за видео монтаж нищо не може да ме учуди.
11
4
 
2
 
! Отговори
до 21 преди 8 години
20градуса?. Прочетете малко в интернет, не пишете глупости.
10
8
 
2
 
! Отговори
до 15 преди 8 години
Направено е в супер студио. Найстина ли вярваш , че това мещо е на Марс?. Където темперетурите според учените са много високи. Електрониката няма да издържи
9
2
 
9
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Колега, камерата я държи местен жител нает на еднодневен договор от НАСА. Лошото е ,че между него и НАСА е имало посредническа агенция от България и парите за заплащане на положеният труд са истчезнали.
8
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно като са толкова напреднали американците в технологично отношение защо не правят доставки до МКС от 2-3 десетилетия, а за това се грижат руснаците? Меко казано е странно за технологична нация да постъпва по този нетехнологичен начин!
7
3
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
До до ПешоМоже извънземните или руснаците като са кацнали да са го взели за трофей ))))
6
13
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Да кацнали са американците на луната, забиват знамето и то се вее от вятъра )))Явно умните им учени не са знаели, че там няма атмосфера...
5
9
 
6
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 8 години
само да питам на автентичната снимка от Марс на марсохода, кой държи камерата и го снима?
4
0
 
8
 
! Отговори
до mda преди 8 години
Бъдещето на човечеството е някъде там, ще стане. Нищо не се знае, може и да сме живи да видим началото.
3
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
... и на Луната ходихме, но чрез декор в кино студиото :)
2
0
 
19
 
! Отговори
mda преди 8 години
Когато бяхме малки повечето мечтаехме да сме космонавти :) ПОраснахме и вече други прозаични неща ни вълнуват, но понякога желанието се връща. Връща се най-вече под формата за желание за "космическа екскурзия"... Искрено се надявам един ден (дано да сме наоколо) човечеството да преодолее земната преграда и да се появи цял нов свят за откриване. Колкото и с годините да трупаме скептицизъм относно дали това ще се случи изобщо надеждата не умира че ще се случи... някой ден..
1
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разходки - Луноходки до Холивуд и обратно..