Към Земята се приближава платинен астероид

Астероидът съдържа около сто милиона тона платина
Обновена: 19 юли 2015 14:29 | 19 юли 2015 13:52,
81
Към Земята се  приближава платинен  астероид
Снимка: архив, Reuters

Днес на максимално близко разстояние от Земята ще прелети астероидът 2011 UW-158. Интересът към събитието е голям заради състава на небесното тяло, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Астрономи са установили, че ядрото на астероида съдържа около сто милиона тона платина и други ценни минерали. Общата им стойност е 5,4 трилиона долара.

Диаметърът на астероида е по-малко от един километър. Небесното тяло ще прелети край Земята на разстояние от 2,4 милиона километра, а това е шест пъти по-далеч, отколкото е дистанцията от нашата планета до Луната.
Първите детайлни изображения на редкия по рода си астероид са били получени от учени от обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико само преди няколко дни.

Организация Slooh ще даде възможност на всички желаещи да наблюдават прелитането на "космическия пътешественик" . За тази цел телескопите, включени към мрежата на организацията, ще излъчват събитието на сайта й в интернет.

Американската компания "Планетари рисорсис" /Planetary Resources/, поставила си дългосрочната цел да разработва залежите от полезни изкопаеми отвъд пределите на Земята, вече заяви, че би искала в бъдеще да започне добива на платина и други минерали на астероида 2011 UW-158. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 8 години
До Шопвервай ми, не сакаш....
44
3
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Те тва сакам да ми падне у дворо!
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ей мама му стара доста е нагло да си мислиш че всичко във вселената е твое! Човешката цивилизация е уникален екскремент отделен и аз не знам от коя бактерия
42
8
 
11
 
! Отговори
Той е преди 8 години
Металите са "ценни",поради 2 причини - първо,наличното им количество на Земята,и второ - колкото са по-инертни към взаимодействие с други хим.елементи!Така че,ако изведнъж пуснете на пазара поне милион тона платина,тя може да поевтинее повече и от желязото!Другото което е,че от платина и злато се правят твърде малко неща извън бижутерията,и на практика те са неизползваеми като ресурс в промишлеността! Повече бих предпочел,астероид с желязо или алуминий,пред платинения...
41
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи ценни метали има навсякъде във вселената, само трябва да се намери начин да се добиват.Тоя астероид би могъл да се отклони от траекторията и да падне на земята. Ако не твърде голям разбира се. Или би могъл да се разбие на по-малки части. Само американците биха могли да го направят.
40
0
 
2
 
! Отговори
odessa преди 8 години
asteroida si e vasch basmach. typoto e che ne e nacelena treaktoria pravilno:)
39
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Атакист - Не може да покрие и една трета от външният дълг на САЩ!бе ти гледай дали може да покрие нашия дълг, к'во плачеш на чуждото умряло.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тава ще е причината да спадне цената на платината със 7% !!!!
37
1
 
10
 
! Отговори
Шопа преди 8 години
А туй са го поръчали македонците да правят по-голем паметник на цара Самуила от нашия и целия бел от платина !
36
2
 
11
 
! Отговори
Атакист преди 8 години
Сто милиона тона платина ли? Не може да покрие и една трета от външният дълг на САЩ!
35
0
 
21
 
! Отговори
Сандо преди 8 години
ааааа ся разбрах що *** у *** махала от седмица тренират да се карерят един връз друг - ще го ловят
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
pak preletiaha trilionite pokrai zemiata bez da spryt zamalko.
33
1
 
9
 
! Отговори
Ноком преди 8 години
По-добре да е волфрамов/с подходящото относително тегло/,за да могат презокеанските ниментори да попълнят "ЗЛАТНИТЕ" си запаси.Големите букви са на мястото на големи кавички,които липсват по БДС. Иначе, само китайците различават кюлчета от злато от къпаните в злато волфрамки.Щото ФЕД ги просвети.И дали Българското злато,оставено на отговорно пазене/какво идиотско понятие/ в някой отдалечен банков сейф/през много планини и морета/не формира златния резерв на новия ни владетел?Но млъкни сърце!
32
0
 
11
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
Агенция Ромпрес съобщава че вече са сформирани специални екипи за обезвреждането на астероида и преработката на суровината.
31
0
 
7
 
! Отговори
pulsator преди 8 години
tova e spasitelnata programa za gyrcite
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОВА ЧУДО ПАДНЕ ЛИ В ОКЕАНА ТО ФИЛМА 2012-ТА ЩЕ ИЗГЛЕЖДА КАТО ДЕТСКА ИГРА!
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 18!!!!100 МИЛИОНА ТОНА ПЛАТИНА СА: 100 000 000 * 1000 КИЛОГРАМА*1000 ГРАМА * 100 ДОЛАРА ЗА ГРАМ!НАЧИ ИЗЛИЗА 10 000 000 000 000 000 ИЛИ НАКРАДКО 10 ХИЛЯДИ ТРИЛИОНА ДОЛАРАПОЗДРАВЛЕНИЯ ЖУРНАЛЯТА НЕ СТАВАТ !!!!
28
0
 
15
 
! Отговори
фен преди 8 години
да го свалим и да дадем парите на Гърците
27
9
 
6
 
! Отговори
Ястреб Великия преди 8 години
В скоро време очаквам някой български професор да развие теория за да докаже, че този астероид преди време е бил населяван от великите българи на трите вселени, и че този астероид е български! Ей макете макета, ряпа да ядете!
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дано да падне в моя двор