Стивън Хокинг: Не на оръжията с изкуствен интелект!

Милитаризираният изкуствен интелект е порочна идея, казват учени
Обновена: 28 юли 2015 23:13 | 28 юли 2015 21:39,
61
Стивън Хокинг: Не на оръжията с изкуствен интелект!
Снимка: Reuters, архив

Световноизвестният физик Стивън Хокинг се присъедини към многобройна група учени, които призовават за забраната на милитаризацията на изкуствения интелект, съобщава БТА.

"Ако някоя от големите военни сили разработи оръжия с изкуствен интелект, ще последва неизбежна глобална надпревара във въоръжаването с ужасни последствия. Този технологичен пробив ще доведе до това оръжията, взимащи самостоятелни решения, да се превърнат в автоматите Калашников на утрешния ден!", написаха Хокинг и други учени в открито писмо.

"Много аргументи бяха изтъкнати за и против разработката на автономните оръжия. Например като този, че замяната на войниците с машини би намалила броя на жертвите в армията. Но това ще снижи прага на взимането на решения за встъпване в бойни действия", се казва в писмото на института Бъдеще за Живот.

"Стартирането на надпреварата във въоръжаването с милитаризиран изкуствен интелект е порочна идея и трябва да бъде предотвратена чрез пълна забрана на нападателните автономни оръжия, които не попадат под стриктния човешки контрол", се казва в документа.

За автономни оръжия се считат онези, които могат самостоятелно да избират и нападат цели. В тях не се включват дистанционно управляемите дронове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
bros преди 8 години
... I'm sure it's only a glitch... PRICELESS!!!https://youtube/watch?v=mrXfh4hENKs
25
0
 
0
 
! Отговори
Опси преди 8 години
А ми те си го казаха хората бе - безсмъртието след 50 години. Тогава технологиите ще достигнат до ниво в което човешкото съснание + спомени ще може да бъде свалено и записано на носител. Тъй че подгответе се хохох
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПич, разсмя ме, еваларка. Да си жив и здрав.
23
0
 
3
 
! Отговори
Крум преди 8 години
Вместо да мислят как да направят компютрите по-способни в самообучението си по-добре да започнат да търсят начин как да направят човешкия мозък по-бърз и способен за да може да се конкурира с компютрите. Човечеството е доминира на планетата заради интелекта си всяка форма на живот без значение дали е естествена или изкуствена ще оспори позицията ни ако е по-интелигентна.
22
1
 
13
 
! Отговори
Дани преди 8 години
Щом се повдига въпроса в обществото, значи най-вероятно вече има подобни оръжия, които се използват.
21
2
 
6
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Няма никакво значение ,кой какво ще измайстори! То винаги най-напред отива за унищожението на човека! Откакто Каин е убил Авеля ,до ден днешен все си е така.И понеже хомо сапиенс става все по-умен, измисля все по - класни човекоунищожители! Докато някой хубав ден, шетайки на недостатъците и пороците си, человекът се самоунищожи !!За сега все още един човек унищожава друг/други/ ! ГОРДОСТТАе начало на всеки грях! После идва н.в. АЛЧНОСТТА ! И.... т.н.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се че в Сащ принтерите произвеждат стомана и банани произвеждат и ехее в сащ принтерите сами копат рудата и после мешат с останалите съставки и после принтират.тва там химици миньори технолози всичко е заменено от един 3д принтер. как не се сетих по-рано.УГА БУГА
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако една технология я има тя ще се ползва
18
4
 
13
 
! Отговори
Ще се върна преди 8 години
Филма Терминатор не е направен случайно:)Показват ни какво ни очаква :)
17
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
3д принтерите работят с пластмаса, поне за сега. Приятно нещо са, ако ти трябва детайл, в странна форма.
16
4
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 8 години
на 3д принтер може да се правят отделни елементи но не и да се сглобява нещо.освен това 3д принтерите не съм сигурен дали биха могли да работят със разтопен метал от няколко хиляди градуса.с тая малка дюзичка..освен това са много бавни.прекалено много вярваш във разни филмчета от интернет.просто се опитвам да обясня,че роботите са хубаво нещо ,но нищо не може да замени умелият и способен човек.може би при скрапирането на стари кораби имат голямо бъдеще.или в космосът като миньори..хъм
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До :)Виж,едното се нарича *** контрол върху скоростната кутия и бордовият компютър който регулира подаването на газ и съответно спирачката както и кормилният механизъм.Автомобилът не "преценява" нищо просто автоматично изпълнява команди.Ето вече има "смарт" пералня която можеш да пускаш или спираш през интерент чрез смартфона си.Но това не я прави умна в истинският смисъл на думата.Просто всичко е маркетингов трик за да си мислят клиентите че е кой знае какво а не нов модел дистанционно;)
14
4
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 8 години
Работата не е пипкава а изисква преценка.И гъвкавост.За целта трябва да направиш хуманоид който тежи между 60 и 100 кила който да седне на седалката без металният му *** да скъса тапицерията или хром ванадиевите му пръсти да не издраскат таблото или да не оставят следи по разни там копченца бутони.Освен това трябва и да е доста гъвкав тоя робот ако блокира на седалката малко трудно се вадят стотина кила метал нали се сещаш.Хилядите роботи изискват и сложна подръжка така че споко.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До :)Гледах как се сглобява последен модел мерцедес.Има доста хора които работят хиляди са.Никога един робот не може да направи финната работа да пусне кабелите тънките жички да закачи таблото да сложи централната конзола да провери дали всичко работи там десетките копченца светлинки итн и тн.Роботите ги ползват там където е вредно за хората например боядисване и заваряване.Останалото се произвежда от бели германци (да в завода на мерцедес-бенц в германия не видях ***,индийци или пакистанци)
12
2
 
11
 
! Отговори
Да бе да преди 8 години
И мили хора не се впрягайте толкова в тия работи с оръжията с ИИ. От както свят светува - ОРЪЖИЯТА НЕ УБИВАТ ХОРА, ХОРАТА УБИВАТ ХОРА. Проблема на оръжията с ИИ не са самите оръжия - те са просто някакви вещи, предмети - проблема идва от това КОЙ взима решенията за активирането на тези оръжия.Ако самите оръжия взимат решение за собственото си активиране - тогава бихме имали проблеми. Но едва ли - решенията за тия неща ще се взимат винаги "отгоре" - "най- отговорно и в името на мира" .
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те още не могат секс кукла с изкуствен интелект, камо ли машина, която да убива по свой собствени решения, макар че ще е по-лесно, защото арабугите си смърдят.
10
3
 
3
 
! Отговори
картонен стелт преди 8 години
До Анонимен 19Зависи как е направена.Ако този който я е правил не е помислил за защита като например самоунищожаване (например различни видове бойни ракети имат такава система) каквото и да попадне в ръцете на врагът винаги ще е проблем.Друг е въпросът дали врагът ще имат техническата способност да се възползва от тази технология.Представи си,че в твойте ръце попадне парче от корпуса на стелт самолет или броня на последен модел танк.Ти дори няма да знаеш какво е това камо ли да го произведеш.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е да поиграем на терминатор само че в истинския живот.И ако утре изкуствения интелект реши че хората са ненужни или пък се повреди случайно... Ще се чудим кой е писал сценария за терминатор.А вируси има навсякъде.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз мисля,че това е една от най-добрите идеи.Перфектната бойна машина.==================================Нищо не мислиш. Твоята перфектна бойна машина може да попадне в ръцетена едната и на другата страна и тогава ще стане от каквото се опасява Хокинг.Не разсъждавай повърхностно.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До :)Не си прав.В човешкият мозък протичат много милиарди операции в секунда.Просто повечето са автоматизирани и ти не ги осъзнаваш.Отделно химичните процеси.Техният контрол и последователност също са милиарди операции в секунда.Компютърът е глупав- няма въображение не може да си представя нито да измисля.Всичко е въпрос на програма какво у е написал програмистът. Виж разговорът с първият изкуствен интелект- те го питат къде се намира оно вика "в нищото".Бързомислещ *** нищо повече.