Откриха най-отдалечената галактика, известна на човечеството

EGSY8p7 се намира на 13,1 млрд. светлинни години от Земята
7 авг 2015 16:00,
28
Откриха най-отдалечената галактика, известна на човечеството
Снимка: Reuters, архив

Астрофизици откриха най-отдалечената галактика от всички, известни на човечеството, съобщи Астрофизикъл джърнъл летърс, цитиран от БТА.

Изучаването й ще даде възможност по-добре да се разбере как се е развивала Вселената в самото начало на своето съществуване.

Галактика EGSY8p7 се намира на разстояние 13,1 милиарда светлинни години от Земята. Ние я виждаме такава, каквато е била само 585 милиона години след Големия взрив.

Откритието е било направено с помощта на обсерваторията Кек на Хаваите /САЩ/. Астрофизиците са използвали инфрачервения спектрометър MOSFIRE и са определили възрастта на галактиката, регистрирайки т.нар. линия Лайман-алфа в спектъра й.

Учените са открили, че галактиката EGSY8p7 притежава червено изместване, на базата на което възникването й е отнесено към периода, когато Вселената е била на около 600 милиона години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОЛКО Е ГОЛЯМА ВСЕЛЕНАТА АМИ ДА ХВАЩАТ МЕТЪРА И ДА МЕРЯТ КАТО ГО НАПРАВЯТ ОК НЕ НЯКАКВИ НЕ ЗНАМ КАКВИ СИ ТЕОРИЙ ЗА ГОЛЯМ МАЛЪК ВЗРИВ ЗВУ4АТ КАТО ПОРНО ФИЛМ
7
6
 
4
 
! Отговори
алхимика преди 8 години
До АнонименАз БАН я слагам в малкия си джоб. Колкото цялата БАН съм. Щото съм умен, съобразителен и досетлив кое явление какво може да бъде и от какво може да се предизвиква.
6
7
 
9
 
! Отговори
алхимика преди 8 години
Абе аз колко пъти да ви повтарям? Такива галактики на разстояние 13 милиарда светлинни години няма!!! Вселената е дълга и широка най-много 500-1000 светлинни години, айде 2000 да са. Ама това 13 милиарда е направо изсмукано от пръстите. Лъжат като дърт ... ! Не разбрахте ли най-накрая, че червеното отместване на спектъра във Вселената не е същото червено отместване на Земята? Друго е, от друго се предизвиква и съвсем друго означава! А не че Вселената се разширявала! Абсолютни глупости!
5
3
 
8
 
! Отговори
О'Нуф Рий II преди 8 години
Неее, пълна трагедия е тук. мъка-мъка, МЪКА!
4
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То до Плутон не може да"хвърли" и най-мощния телескоп, а те били открили галактика на 13.1 сетлинни години... Анди нЕма нужда
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНадявам се , че се шегуваш за фотошопа.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименАбсолютно счупи *** :) кучето Лайка си направило селфи и от снимката са я видедли
1
5
 
14
 
! Отговори
Президент преди 8 години
Според мен това на снимката са фойерверки от купона на Гоце младши по случай новия хотел!