Робо-джогинг – хуманоидът Атлас на разходка

С 28 хидравлични стави по тялото той умело тича из гората
Обновена: 18 авг 2015 13:19 | 18 авг 2015 13:13,
17
Робо-джогинг – хуманоидът Атлас на разходка
Кадри от разходката на Атлас. Снимка: Daily Mail

Името му е Атлас и е с внушителният ръст 1.88 метра и тежи 150 килограма. Трудно му е да стои изправен, но пък смело се бори с горската пътека и не успява да падне. За това му помагат общо 28 хидравлични стави по тялото, разказва "Дейли Мейл".

Тестван е в ''боксов мач'', с по-специални правила – учените закачат боксова ръкавица на дълъг прът и така бутат робота. Всъщност, целта е да видят баланса му.

Марк Райберт, основателят на Бостън Дайнамикс, собственост на Google разказа за проекта: ''Работим по няколко хуманоидни робота, разработени на тази база. Изучаваме как се движат хората и животните в опит да го имитираме или ако можем да го подобрим. Фокусът ни е балансът и динамиката, да работи по начина, по който го правят хората и животните, да се движи бързо без да пада''.

Всъщност, засега прототипите са предназначени да работят в кризисни ситуации. От Google обаче далеч не се ограничават само с това. Бъдещите хуманоиди ще имат разработени личности, които ще могат да се свалят от интернет, точно както ние сваляме приложения за смартфоните си. А за съвсем футуристично настроените – компанията тества и роботи-котки и кучета. А разходката на Атлас - вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.