Учени заснеха новородени звезди в мъглявината Скарида

На снимките се вижда нещо като "космическо рециклиране"
5 сеп 2015 15:57, Елка Василева
1
Учени заснеха новородени звезди в мъглявината Скарида
Снимка: архив, Reuters

Нови снимки, направени от учени от Европейската южна обсерватория, разкриват, че ново поколение звездни купове са се появили в мъглявината Скарида в съзвездието Скорпион и осветяват обкръжаващия ги газ, предаде ЮПИ.

На снимките се вижда нещо като "космическо рециклиране", чрез което новородени звезди интензивно подгряват останките от стари свои посестрими. Новоосветеният обкръжаващ ги газ ще формира следващо поколение звезди.

 "Материалът, формиращ новите звезди, включва останки от най-масивните звезди от по-старото поколение, които са умрели и са изхвърлили материала си в звездни експлозии", се казва в комюнике на учените. "По този начин цикълът на звездния живот и звездната смърт продължава."

Малки, но увеличаващи размерите си облаци от газ и прах в мъглявината Скарида стават по-плътни и се сливат. Те ще сложат началото на нови звездни системи.

Тъй като по-голямата част от светлината от тези относително млади звезди е ултравиолетова, мъглявината Скарида е доста бледа и е трудно забележима с невъоръжено око. Звездните купове в нея са само на няколко милиона години.

Мъглявината, известна също с названието Gum 56, се намира на разстояние 6000 светлинни години от Земята, а диаметърът й е 250 светлинни години.

Радиацията от сините гиганти в мъглявината снабдява обкръжаващите ги газ и прах с по-голямата част от енергията си посредством йонизация, която кара частиците да блестят. Мъглявината Скарида излъчва червена светлина, защото голяма част от нея е съставена от водород.

Сините гиганти са масивни звезди, които живеят само няколко милиона години, преди да се свият и да експлодират.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Движейки се със субсветлина скорост,скоро ще бъда там за...проверка.Аз съм нает от НАСА,като частен космически контрольор.За сега нямам конкуренция,защото летя с извънземна...технология.Като се върна до 2-3 земни дни,всички ще научат истината за далечните...мъгливи светове.Вие тук се оправете с нашите местни...мъглявини,аз съм...лесен.