Хокинг учреди награди за популяризиране на науката

Ханс Цимер ще получи награда за музиката на филма "Интерстелар"
17 юни 2016 11:33,
5
Хокинг учреди награди за популяризиране на науката
Снимка: Reuters, архив

Британският астрофизик Стивън Хокинг учреди награда, която ще се присъжда на професионалисти за популяризиране на науката, съобщи АФП.

Първите такива награди ще бъдат връчени на фестивала Стармус в Тенерифе на 29 юни. Лауреатите на награда "Стивън Хокинг за науката" са британският физик Джим Ал-Халили, германският композитор на филмова музика Ханс Цимер и режисьорът Марк Левинсън, който е отличен съвместно с физика Дейвид Е. Каплан. Стивън Хокинг ще им връчи лично медалите на 29 юни.

Джим Ал-Халили, професор в университета на Съри, е отличен за "представяне на сложни понятия от физиката в документални филми, последният от които е "Тайните на квантовата физика", обяснява Стивън Хокинг в комюнике, разпространено от фестивала.

Ханс Цимер получава наградата за музиката на филма "Интерстелар" на Кристофър Нолан, който е за пътешествие в черна дупка.

Третата награда е за документалния филм "Треската на частиците", режисиран от Марк Левинсън и продуциран от Дейвид Каплан. Той показва "живота и работата на физиците в Големия адронен колайдер на ЦЕРН, довела от откриване на Хигс бозона".

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Награда от тоя толераст за мен би била обида.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новоселов
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то останаха ли англичани в науката? Хари Крото (Нобелов лауреат за откриването на Фулерена) е от германски произход. Новоселолов и Гем - Нобелова награда за Графена, руснаци с британско поданство. И не само във физиката. Да не им казавам, че Хигс е шотландец.
1
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 7 години
Ханс Зимер е гений в музикалното изкуство ,музиките към филмите му са направо невероятни,ходих 2 пъти на кино в 2 поредни дни да гледам Интерстелар толкова заради музиката.А относно Интерстелар заслужаваше поне няколко оскара в сравнение с помията Гравитация ,която спечели 6-7 или оскара