Хеопсовата пирамида е леко изкривена

Основата й не е идеален квадрат
21 юни 2016 11:55, Елка Василева
22
Хеопсовата пирамида е леко изкривена
Снимка: архив, Reuters

Хеопсовата пирамида в Гиза може да е едно от Седемте чудеса на света, но не е идеална. Основата й е малко изкривена, защото строителите й са направили детинска грешка, съобщи Лайв сайънс.

Западната страна на пирамидата е малко по-дълга от източната. Макар и разликата да е минимална, е достатъчна, за да бъде засечена от изследващите я учени, ръководени от инж. Глен Даш и египтолога Марк Лерер. Основата й не е идеален квадрат.

Хеопсовата пирамида е строена преди около 4500 г. Тя е най-голямата в Гиза. Първоначално е била облицована с варовик, но по-голямата част от него липсва. Това е затруднявало измерването й.

За да определи оригиналната дължина на стените, изследователският екип е търсил оцелели облицовъчни камъни, чиито ръбове още стигат до платформата, върху която е построена пирамидата. Те са търсили и следи по платформата, които да показват докъде е стигала облицовката. Открили са общо 84 такива точки, маркирали са ги и са изчислили дължината на стените със статистически методи.

Резултатите показват, че източната страна на пирамидата първоначално е била дълга от 230, 295 м до 230,373 м, а западната - от 230,378 м до 230,436 м. Това означава, че западната страна е била най-много с 14,1 см по-дълга от източната. Вярно е, че така основата не е идеален квадрат, но все пак точността е забележителна за строеж отпреди 4500 години.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Хеопсова пирамида
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
Бож преди 7 години
Кога смогна да се изкриви пак бе,вчера я оправяхме! :))
16
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Тия, за да си оправдаят безрезултатното проучване, накрая измислиха това откритие. А плюем нашите тук хора как усвояват едни пари. Тези са още по-крадливи, че ги и хвалят и признават за принос в науката. Смешници...
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Офф! Тия не са виждали панелка строена по време на "зрелия социализъм" да видят на какво му се вика криво и отклонение, за сграда на 4 500 години се тревожат! Крива, не крива, оцеляла е и ще продължи да оцелява, а нашите панелки на по 40 години цъфнаха като майски рози.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Умишленно е.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kaзват: най-много! Всъщност между 0-14 което значи че ,оже и да е 0 била, или 5 примерно. И там варовика е паднал - откъде знаят колко е билллллл дебел?????Така че май си е много добре направена. Нима днешните сгради по 10 метра дълги да нямат 5 см отклонение? Ако вземем да ги мерим може и повече да излезне.
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Получих оргазмично усещане от тази новина. Дреме ми на инжепляктора за пирамидите и дали основата им е идеален квадрат. Важното е, че на Слънчака купонът е до зори.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
11, не се чуди, освен ако не си чувал за Френския Златен Наполеон=24карата злато.---Ето затова Наполеона банкрутирал пред Москва, защото там хората са били научени на несгоди.Докато африканците всеки ги лъже и заробва.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Резултатите показват, че източната страна на пирамидата първоначално е била дълга от 230, 295 м до 230,373 м, а западната - от 230,378 м до 230,436 м. Това означава, че западната страна е била най-много с 14,1 см по-дълга от източната."Офф като почнат да ми се халосфват и да издребняват... Пирамидата е строена преди 5000 години бе! С лазер и сателит ли очаквате да са я мерили?
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4Тая пирамида със сигурност е строена от войските на Наполеон Бонапарт- - - -Ама и той ли е имал Строителни войски ? Гледай ти ?
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жена, я ми подай крика че нещо пирамидата ми се вижда малко изкривена !
7
0
 
9
 
! Отговори
БУРГАЗЛИЙКА преди 7 години
ПРИЧИНАТА Е ДРУГА...СТРОИТЕЛИТЕ НА ПИРАМИДАТА СА БИЛИ ОТ АЙТОСКИЯ БАЛКАН. ТЕ МЕРЯТ С ПЕДИ...А ЗА КРИВИНАТА ... НИЕ И СЕГА В БУРГАС СИ СТРОИМ ТАКА... СПРАВКА - НОВАТА СГРАДА ДО СТАДИОНА НА НЕФТОХИМИК...
6
0
 
19
 
! Отговори
az tam преди 7 години
Не търсете на египтяните при 230 метра закръгление до третия знак. А случайно да сте виждали канализационна шахта на българска улица? Там родния строителен гении и "усвояващ" обществени поръчки 14 см. денивелация за нищо ги няма :)
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми да ида да я повдигна, щом пък се е изкривила ?
4
1
 
7
 
! Отговори
Ихо преди 7 години
Кой изкриви пирамидата- дали не е оня немирен хаирсъзин,дето разби ядрото на атома и създаде главоболия на старшина Гръмалиев? :))
3
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая пирамида със сигурност е строена от войските на Наполеон Бонапарт и чуждестранния легион.Никакви 4500 години.Пълна лъжа и измислица.
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
14 сантиметра отклонение на 230 метра, за нещо което са строили преди 4500 г. с примитивни измервателни инструменти си е направо перфектно.
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, ама то ракията в редакцията на днес.бг не е точно 40 обемни процента, ама те продължават да си я пият на работа.