Намериха останки от пещерна мечка в Странджа

Видът е изчезнал в началото на ледниковата епоха, преди около 27 500 г.
7 юли 2016 16:52,
7
Намериха останки от пещерна мечка в Странджа
Снимка: Wikipedia

Еколози се натъкнаха на останки от пещерна мечка в Странджа, съобщиха за БТА от пресслужбата на управлението на едноименния природен парк.

Подобна находка в този район досега не е имало. За нея е съобщил биологът Стоян Йорданов от екосдружението "Агалина". Негови колеги са открили останките в труднодостъпен коридор на Братановата пещера. За находката вече са информирани учени от СУ "Климент Охридски".

Преди осем години пак в Братановата пещера е открит само един зъб от пещерна мечка, но тогава на откритието се е погледнало несериозно, защото находката е единична. За сегашните открити останки се смята, че са от няколко екземпляра. Това показва, че преди хиляди години тук са живели тези величествени животни.

Пещерната мечка /Ursus spelaeus/ е изчезнал представител на семейство мечки, който е живял в Европа през периода плейстоцен. Видът е изчезнал в началото на последната ледникова епоха, преди около 27 500 години. Името "пещерна" произтича от факта, че вкаменелости от този вид са намирани най-вече в пещери, и посочва, че този вид прекарва повече време в пещерите от кафявата мечка, която използва пещерите само за зимен сън.

Огромният брой от кости, намерени в Южна, Централна и Източна Европа, довежда някои учени до извода, че пещерните мечки са живеели буквално на стада, но други смятат, че костите, открити в пещерите, са се натрупали в продължение на 100 000 или повече години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Странджапещерна мечка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я каква изненада!В гората имало мечки още от преди хиляди години.Не очаквах!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименWinter is coming.....
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ох, и аз се радвам, че няма да съм жив след 4 милиарда години, когато слънцето погълне Земята!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
27500 години не е никак отдавна.един нов ледников период ще дойде дюшеш на човеците.Първо ще се изтрепат а после останалите ще пукнат от глад (освен ако не проядат асфалт)Колко съм хепи че няма да съм жив когато това "прекрасно" време ще настане.
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мечките живеели на стада , мирно и тихо си пасяли и никого не закачали.... Туй учЕните сте мноо проЗди !