10 пъти по-ниска цена на космическите полети?

Индийска организация тества нов хиперзвуков ракетен двигател
Обновена: 28 авг 2016 11:11 | 28 авг 2016 10:57,
84
10 пъти по-ниска цена на космическите полети?
Снимка: архив, Reuters

Индийската организация за космически изследвания извърши днес изпитания на хиперзвуков ракетен двигател, който ще позволи да се намали почти десет пъти цената на изстрелването пращането на ракети в Космоса, съобщава телевизия Ен Ди Ти Ви, цитирана от ТАСС и БТА.

Изпитанията бяха извършени днес на космодрум в изследователски център, разположен на източния остров Шрихарикота. "Това е голям успех", заяви пред медиите доктор Киран Кумар, ръководител на организацията за космически изследвания.

Новият двигател е работил около пет секунди и е показал очакваните характеристики. Той ще позволи да се намали много теглото на двигателя и на цялата ракета, както и цената на полетите. В момента изпращането на 1 кг полезен товар в Космоса струва около 20 000 долара. Новият двигател ще намали тази сума близо 10 пъти.

"Индия влезе в престижния клуб на страните, притежаващи такава технология", заяви доктор Кумар. Досега само САЩ и Австралия бяха извършвали успешни изпитания на подобни двигателни системи, отбелязва ТАСС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 65Я не говори, аз си купих и си карам лада нива и съм доволен и щастлив.
68
2
 
7
 
! Отговори
фактите говорят! преди 7 години
Сърбите свалиха "невидимият" Ф117А, щото хамериканците го бяха направили невидим само за съвременните високоточни късовълнови радари, а старите руски си ги засичаха без проблем и след "вийната" в Сърбия САЩ спряха програмата за Ф117А.1996г. шефа на НАСА официално каза че е тежко, но 30 години са вървяли по погрешен път(визирайки Руските - О, боже двигатели със затворен цикъл, теоретично "доказани" от САЩ за невъзможни) и после до последно позва Руски двигатели под наем...ама нее.. те руснаци
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 74Работата е там, че не искаш Лада.А Сърбия я разбиха, ако не си спомняш и и свалиха повече от един самолет.
66
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Сърбия свалиха самолет, струващ 2 милярда$ и построен преди година с ракета, струваща 3000$ и построена преди 50 години. Има ли значение какво имат или какво нямат руснаците? Лада се произвежда в 7 ДЪРЖАВИ. Само в Казахстан произвеждат 11 модела. За миналата година в казахстан само са произвели 12 ПЪТИ повече лади, отколкото транспортни средства, включително мотокари, някога са били произвеждани в България ;))) За какво изобщо говорим? За евроатлантизъм или за самоубийство? Смешмик ;)))
65
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия има ... ама както винаги само на хартия ;)Няма нито двигател, нито ракети, нито коли, нито компютри, ... нищо няма Русия.Само нефт и газ има.Нищо друго.Ако го имаше щеше да е монтиран, а не да се изпитва 15 години и после ... тишина.Имаха и Курск, най-добрата в света... помним какво стана с нея.Помним псевдо танка Армата. Помним джипчето дето му пада дръжката като я хванеш само.Помним :))))))
64
4
 
5
 
! Отговори
славянин преди 7 години
''Русия тушира САЩ във вечната надпревара кой е по-по-най във въоръжаването. Москва вече изпитва хиперзвуковия летателен апарат Ю-71 (Yu-71), който 10 пъти превишава скоростта на звука и е способен да носи ядрени бойни заряди, пише Вашингтон Фрий Бекън (ВФБ) с позоваване на доклад на военноанализаторския център Джейнс информейшън груп.''
63
3
 
4
 
! Отговори
до 68 от славянин преди 7 години
Русия има хиперзвуков двигател и това вбесява мутантите и мутантофилите!
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин има хиперзвуково оръжие. Ако смяташ, че 100 километра в секунда не са хиперзвук, лъжешщ се ;))А именно това е скоротта на пдане на някои бойни глави през последните 300 - 400 км от балистичната траектория.
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РД 180 си е изцяло руска разработка и руска собственост. Преди няколко години американците имаха планове да купят лиценза за производство и да го правят в САЩ, но се отказаха, понеже трябваше така или иначе да внасят всички сплави и голяма част от компонентите от Русия, освен че трябваше да заплатят и баснословни лицензни права. Тези разходи идват освен нужните разходи за обучение на персонала, разбира се. Което пак трябваше да платят на Русия ;)))Та така с тея "американски" РД 180 ;)))
60
7
 
13
 
! Отговори
до 63 преди 7 години
Двигателят РД-180. Документацията и правото на производство са собственост на американска компания.Накратко - не е руски :)--Дрън-Дрън, фантазии!Двигателят РД-180 е разработен на основа на двиг. РД-170 от времето на СССР. Разработен е и се произвежда в Русия от "НПО Енергомаш имени академика Глушко". Американските компании, за които говорите, са само за използването на двигателя в САЩ, защото американските калпаци още не могат да произвеждат такива двигатели.
59
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Недей да лъжеш, представителство на Лада има в България, но никой не ги купува, просто защото са скапани, а това всички го знаете, но се правите на разсеяни, защото не ви изнася. Ако бяха много хубави, щяхте да ги купувате, самите руснаци не искат да ги карат. Скапани автомобили като самата Русия, която не е само Москва, а на 200 км от там вече всичко е разруха и комунизъм.Не аз съм ***, ами всички вие дървени философи, без капка аргументи!
58
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 53А ти стигаш само до колите! Смешно, с детински аргументи си служиш. Между другото, тук руски коли не се продават, за да има реално мнение на потребителя за качествата и недостатъците им. Нищо руско не се продава у нас, освен водка и разтворима цикория. Направи някакъв извод, де! Клоун!
57
7
 
4
 
! Отговори
българин преди 7 години
До до 63 от славянинАхахахахахахах :))) Грешиш товариш путинофилски :))) Много грешиш, както и за всичко останало.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, хайде откажете се да слагате някакви картинки, които нямат нищо общо с темата! Спокойно може и без тях. Вашето е ДЕЗИНФОРМАЦИЯ!
55
3
 
6
 
! Отговори
до 63 от славянин преди 7 години
Объркал си се - двигателите РД-180 се произвеждат от НПО Енергомаш, а американците ги купуват!
54
10
 
6
 
! Отговори
българин преди 7 години
До до 59 от славянинДвигателят РД-180. Документацията и правото на производство са собственост на американска компания. Накратко - не е руски :)
53
9
 
7
 
! Отговори
българин преди 7 години
До до 54 от славянинНищо не е направил Путин :))) Освен да стане милиардер. Когато Путин дойде на власт цената на петрола се вдигна и то много. Щастливо стечение на обстоятелствата.
52
1
 
7
 
! Отговори
до 54 от славянин преди 7 години
Питай тези които са живели при Елцин какво е направил Путин за Русия!
51
1
 
3
 
! Отговори
до 59 от славянин преди 7 години
Кое е американска собственост!?
50
4
 
3
 
! Отговори
българин преди 7 години
До до 50 от славянинИ кво от това ? В момента е американска собственост.