Предлагат да бъде призната новата геоложка епоха антропоцен

Човешката дейност сложила край на епохата холоцен
30 авг 2016 12:30, Елка Василева
3
Предлагат да бъде призната новата геоложка епоха антропоцен
Снимка: архив, Reuters

Човешкият отпечатък върху Земята е сложил край на епохата холоцен, твърдят учени, които предлагат да бъде призната новата геоложка епоха антропоцен, съобщи АФП.

Според работната група, изучавала антропоцена или "епохата на човека" 7 години, е време да се сбогуваме с епохата холоцен, продължила 11 700 г.

Трийсет и петимата учени, сред които геолози, океанографи, климатолози, историци и археолози, предложиха на Международния геоложки конгрес в Кейптаун, РЮА да бъде прието съществуването на "епохата на човека".

"Човекът се е превърнал в сила, която е способна да промени дори планетата", заяви пред АФП Катрин Жандел, директор за изследванията във френската Лаборатория за пространствени геофизични и океанографски науки и член на работната група. "И този факт е доста притеснителен".

Учените смятат, че началото на тази епоха е 1950 г. и го наричат "Голямото ускорение" заради огромните социално-икономически и химически промени.

Въпреки всичко процесът по промяната на настоящата епоха и официализирането на новата вероятно ще продължи поне 2 години. Предложението трябва да бъде разгледано от подкомисия по стратиграфия на периода кватернер, която да го представи на изпълнителния комитет на Международния съюз на геоложките науки.

Концепцията за епохата антропоцен е изкована преди повече от 10 години от Нобеловия лауреат по химия Пол Круцен, който също е част от научната работна група. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: земяантропоценхолоцен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1Разбери първо какво е раса.
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предлагам да е "меркелоцен"! Ще се характеризира с изчезването на една раса.