Метеорити заличават стъпката на Нийл Армстронг на Луната

Това обаче няма да се случи толкова скоро
18 окт 2016 08:30,
54
Метеорити заличават стъпката на Нийл Армстронг на Луната
Снимка: Reuters, архив

Ако се питате кога ще изчезне отпечатъкът от стъпката на Нийл Армстронг върху лунната повърхност, изтърканото клише би гласяло, че нищо не трае вечно. Оказва се, че този отпечатък ще се превърне само в спомен по-скоро, отколкото се смяташе досега.

Все пак, спокойно – при всички положения ще се задържи още известно време – достатъчно дълго, че и следващите поколения да го видят.

Ново изследване обаче показва, че повърхността на Луната е подложена на много по-сериозен метеоритен обстрел, отколкото досега се смяташе, разказва BTV.

Това, освен друго, означава, че и всяко оборудване, което е нужно да преседи дълго време там – например такова за космическа база на Луната, трябва да бъде много по-здраво направено.

Досега учените са смятали, че метеоритният обстрел води до слягане в лунния реголит (лунната "почва", да речем) с около 2 см за няколко милиона години. Новите данни от апарата LROC (Lunar Reconnaissance Orbiter Camera) обаче показват, че това става факт за "едва" няколко десетки хиляди години.

Това е и предполагаемия период, в който стъпката на Армстронг, оставена при онази "малка крачка за човека, но огромен скок за човечеството" ще бъде видима на лунната повърхност.

Всъщност следите от метеоритния обстрел са много полезни на учените за определяне на възрастта на определени региони от Луната – колкото повече кратери има по тяхната повърхност, толкова по-стари трябва да са. Въпросът е, че сега смятаните за стари региони трябва да бъдат датирани наново – като доста по-млади.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСъгласен съм за примитивите които успорват (особено в тоя форум) но искам да те коригирам - повечето камъни са донесени от руснаците от програма Луна (безпилотна) защото е било много по евтино. Американците са заложили на престиж и са върнали няколко десетки кг. А най голямата ракета е пак руска (довела до фалита на СССР) и е на концерна Енергия за извеждането на Буран.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 33Не забравяй че единствения човек преживял две атомни бомбандировки почина на преклонна възраст 2010та година! А радиацията е силно надценена! Мария Кюри си е ходила цял живот с медальон от радий!
36
1
 
0
 
! Отговори
Бакърят преди 7 години
Изчезнал е, защото не е оставян.Защото резилът за краварите ще е голям.Не че им пука много на световните манипулатори.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия изкривяват историята с лъжи......манипулатори
34
1
 
3
 
! Отговори
Мете Оридков преди 7 години
Чистачката на студиото лелка Станка Кубрикова е замела следите.После се очаква да ги "възстанови", както Аткинсън картина.Я един извънземен кара Роувъра...
33
1
 
4
 
! Отговори
плоска земя преди 7 години
Няма такава стъпка и никога няма да има! Не е възможно ходенето на Луната! Освен ако астероида не падне в пустинята мохаве, където е направен този "голям скок за човечеството"!
32
1
 
2
 
! Отговори
до 44 преди 7 години
До Анонимен"А знамето докога ще се вее?!" - до когато уврят тиквите на заблудените конспираторчета, като тебе. И знамето не се 'вее', а се клати след кат забито! После спира!
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А знамето докога ще се вее?!
30
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поровете в нета, ще намерите бол. Има десетки хиляди очевидци на изстрелванията на Сатурн-5. И айде стига с конспиративния бул-шит. Ако не беше истина, руснаците първи щяха да се разпищят. Ясно е че ходиха на луната. Ясно е също, че водят в космоса и авиацията с едни 40 години пред останалия свят. Ясно е, че държат 80% от фундаменталните науки и горе-долу толкова от технологиите, материалите и пр. Америка е много по-напред, отколкото изглежда. И това е, защото са създали най-съвършената държава!
29
5
 
8
 
! Отговори
до 40 преди 7 години
Къде са тези половин тон лунен камънак? Оппа, оказа се изчезнал, къде са оригиналните филми от кацанията, оппа, изчезнали! А това са десетки хиляди метра ленти. Къде са чертежите на Сатурн5? Оппа изчезнали! Чертежи на ракета висока 110 метра! Като документацията и е била 10 тона. Къде са двигателите F-5, които руснаците нямали? Оппа и този двигател го няма. Затова ползват руски. Ако бяха кацали на Луната с тази техника, досега да се връщат от Марс, а не да се молят на руснаците за място на кораб
28
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само *** *** оспорват кацанията на Луната. Хората донесоха над половин тон камънак от там. Разните му техники си седят там оттогава. Сума ти университети изследваха лунните проби. И за сведение - ракетата Сатурн-5 е най-голямата някога създавана на тая земя - над 3000 тона при излитане (совалката заедно с резервоара и бустерите е 2400 тона) Смятайте какви двигатели са това ( на Сатурн 5 са пет двигателя). Русия никога не е създавала подобни двигатели и совалки.
27
2
 
1
 
! Отговори
Спец ефекти спец преди 7 години
Явно има много специалисти по спец ефектите в България, направо се чудя на шефа ми за какво ми ги дава тия 6 бона всеки месец като всеки от вас ще подскочи от радост дори и на половината сума, и защо все се оплаква че нямало хора?
26
1
 
6
 
! Отговори
Хм преди 7 години
До до 27До33 Няма как да си облъчен,особено ако не си ходил там!А метеоритите са чудесно оправдание защо стъпката не е там!
25
0
 
8
 
! Отговори
Не е НАСА. преди 7 години
Очаквам в следващите 100 години някой да се досети че Луната има 28 денонощен цикъл, който води до затопляне и охлаждане на различните по големина пясъчни частици в резултат което стъпката може би вече е изчезнала. "Малко да имаш, но правилно да го използваш!"
24
4
 
9
 
! Отговори
до 27 преди 7 години
Няма нито един астронавт умрял от рак или други болести на радиацията. Всички са си живи, с изключение на Армстронг и Олдрин, който почина на 86 години. Все пак достойна възраст за "облъчени" хора:-)
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сондата LRO след като прелетя на 25км от Луната направи снимки, където уж американците били кацали. Като Наса услужливо посочва със стрелкички, че това е било спускаемия модул, това знамето и т.н.За сравнение сателитните снимки на Гугъл ърт са правени от височина 450км, като на тях се виждат отлично всички подробности. Дори през земната атмосфера! А снимките от LRO, все едно правени с апарата на братя Люмиер.Защо?
22
2
 
9
 
! Отговори
123 преди 7 години
АХ ТЕЗИ МЕТЕОРИТИ!
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 22То ако в НАСА не пише ,че са кацнали 432 пъти на Луната къде ? А и дори и да е вярно , нали знаеш приказката за "Лъжливото овчарче" ;) Айде със здраве.пп. Сигурно вярваш ,че и 11.09 не е хамериканска творба ?
20
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да вярваш, че американците са стъпили на Луната е все едно да вярваш в Дядо Коледа! Всъщност има по-голяма вероятност Дадо Коледа да съществува, отколкото кравар да е стъпил на Луната. Та те един ракетен двигател не могат да си направят сами, а руснаците им ги правят. Уж ембарго, санкции, туй-онуй... Я нещо феновете на Козяк да кажат по въпроса! Що така руснаците им правят двигателите? Нали са изостанали и нищо не могат?
19
0
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
е че как ще да има заличаване на стъпката - то много снимки из целия свят - невъзможно е !!! :)