Амбицията на НАСА: До 2030 година земна колония на Марс

Експерти: Колонизацията ще премине в три фази!
16 ное 2016 13:00, Александър Попов
76
Амбицията на НАСА: До 2030 година земна колония на Марс
Марс. Снимка: Wikipedia

Ще колонизираме ли Марс? Според амбициозния план на НАСА това може да се случи до 2030 година. Там ще има присъствие на хора, които ще живеят, без да са пряко зависими от Земята.

Дългото пътуване към Марс и стартът на постоянната колония са разделени на три фази.

Непосредствено през следващото десетилетие учените ще търсят начини да преодолеят космическата радиация, която е пагубна за всяко живо същество.

Още по темата

"Съвсем скоро ще видим американски астронавт на Марс. Никога не сме били толкова близо до този исторически момент", заяви Чарлз Болден от НАСА. Агенцията вече работи по нов тип космически кораби, които ще използват, освен класическо гориво, слънчева енергия.

Само преди две седмици от Българската академия на науките обявиха, че на този етап човек може да прекара около 140 дни на повърхността на Червената планета. Това е времето, което може да остане на екипажа, след като от общо планираните 500 дни прекара 360 в път в двете посоки, така че общото количество космическа радиация да бъде поносимо за хората.

Това потвърждават данните от българския космически апарат "Люлин - МО", който е част от руско-европейската мисия "ЕкзоМарс". Апаратурата, дело на Института за космически изследвания към БАН, мери количеството радиация, на която ще бъдат изложени хората по пътя си до планетата и обратно.

Проф. Йорданка Семкова, ръководител на проекта от българска страна, обясни, че резултатите на апарата дотук сочат, че около 70% от допустимата доза радиация за астронавти и космонавти за цялата им кариера ще бъде получена по време на пътя до планетата и обратно, а оставането на повърхността ще донесе още радиация.

"Това означава, че много дълго пребиваване на Марс няма да бъде възможно. Неговата продължителност трябва да се планира, за да не се превишат дозите. В рамките на мисия от 500 дни и ако няма сериозни избухвания на Слънцето, екипажите ще получат дози в рамките на допустимото. Общо 360 дни в път за двете посоки и остават още 140 дни за пребиваване на Марс", посочи проф. Семкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: МарсучениНАСАхора
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Не се сърди 48 преди 7 години
До Анонимен 48Информиран си, но непълно! Излезе и информация за доклад по отношение на сигурността на новите ракети на Мъск! Просто още не са достатъчно сигурни за да бъдат натоварени хор а на тях! Една от причините е, че ракетите се задвижват от течно гориво което трябва да бъде заредено в рамките на 30 минути и да бъде изстреляна ракетата. Това кратко време не стига да се настанят и хората в ракетата, а зареждането се извършва задължително без хора на борда! За сега това, по натам може.
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление хора като коментар 36 не знаят за какво говорят. Ето това е положението. Елон Мъск успешно приземи ракетата-носител Фалкън 9 с капсула Драгън която може да се използва и за пилотирани цели. https://theguardian/science/2016/apr/08/spacex-rocket-test-elon-musk-international-space-stationСъщо така въпросният Елон Мъск който някои от вас толкова плюят в момента прави една от най-големите фабрики в света за литиевойонни батерии, ако не и най-голямата.За справка Gigafactory 1.
39
0
 
0
 
! Отговори
Колония на Марс преди 7 години
Не, няма да стане, не !
38
0
 
0
 
! Отговори
ззз преди 7 години
А относно радиацията: и САЩ и Русия имат ваксини(!!!) против радиация. Естествено и едните и другите твърдят че техните са по-добри, но факт е, че действат половин до 1 година. Принципа им е (грбо) - заразяват хората с бактерий, които бактерий пречат някак си на йонизацията на ядрото на клетките (в следствие на радиацията), а след като не се йоницира ядрото,не се дефектира ДНК-то.Така, на теория (а и на практика) бихме понесли хилядократни дози радиация за дълго време.Така че има надежда!
37
2
 
0
 
! Отговори
123 преди 7 години
Преди първия американец да се изсере на Марс , трябва задължително да го направят и на главата на путин :D Ще му отива !
36
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Е, те немогат да си приберат сами астронавта от МКС без чужда помощ, щели да пращат астронавт на Марс. Еми ще го пратят - Ако си платят да им го закарат до там... А може би дори и да им го върнат...
35
1
 
4
 
! Отговори
ззз преди 7 години
Добре де, от 1996г. САЩ летят с руски двигатели! ФАКТ!Шефа на НАСА в прав текст каза, че е болно да знаеш че 30г. си вървял в погрешна посока и че истината е в двигателите със затворен цикъл, теоретично "доказано" за невъзможни от US учените, но направени работещи от руснаците.Какви опорни точки, какви US ракети до МКС?!Фактите са такива и могат да се прочетат навсякъде по US (наблягам!) источниците.НАСА абдикира (прагматично разбира се) и вече НЯМА никаква РЕАЛНА космическа програма! ФАКТ!
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Замърсихме и упостошихме Земята, изкорубихме природните й богатства. Някои искат да направят същото и с Марс?? Е няма да стане!
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен...............Върви го кажи на Маккейн, к.на Ф-35,които изхарчиха 1 ТРИЛИОН държавна пар...........Всъщност Маккейна се жалва от бюджеткните ограничения въведени от Обама, според които поръчаните 1000 бройки самолети ще бъдат готови много късно. Но русофилчетата четете само заглавията .
32
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на Марс ще стъпим най-рано след 50-60 години и след 100-ина ще започнем колонизацията. И то само ако всички космически сили обединят своите усилия, а такива измамници като Елон Мъск бъдат вкарани по затворите. Иначе ние тепърва трябва да се учим отново да достигаме до Луната - нещо което може да се случи в следващите 30-ина години и евентуално да започнем да я колонизираме.
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
30, хаха, американците били "прагматични" хора. Върви го кажи на Маккейн, който в прав текст каза, колко стотици милиони са дадени за подготовка на... 5-6 бойци срещу ИДИЛ.Или на конструкторите на Ф-35,които изхарчиха 1 ТРИЛИОН държавна пара. Сега има един аферист - Елон Мъск,който от 20 години разказва сладки приказчици и усвоява не милиони,не милиарди, а стотици милиарди и трилиони долари с обещания от хиляда и една нощ.Тоя рано или късно ще влезе в затвора:))
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре ама защо ????
29
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
Колонизиране е много силно казано за база за временно работно пребиваване. Има един куп елементарни условия и инфраструктура, които трябва да бъдат създадени, за да може човек да пребивава ("живее" за известно време) там в приемливи условия и риск за живота си. Ние на земята сме затънали в проблеми, та сме тръгнали на Марс да се пренасяме.Всяка известна ни досега планета е истински ад или поне враждебна пустиня в сравнение с Земята за живеене.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Унищожихме Земята! Напред към Марс!
27
2
 
7
 
! Отговори
Мика преди 7 години
не мога да повярвам че във всяка една статия обръщате разговора към Русия. Направо сте банални вече, само едно и също -герберастите и Русия, тук там Бойко колко прoстст бил. ОТ 30 коментара точно в два се споменава нещо друго. Голяма страст са за българина тези две теми, правят го да се чувства нещо повече от останалите, които нищо не разбират покрай него. Копаем дъното хора, след 20 години ще сме като ФИРОМ-необразовани хора измислящи истории за миналото защото настоящето им е плачевно...
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ФАЩ АКБАР................че българите са като герберастите , прости и без памет!...........За герберастите не знам, но русофилите със сигурност са!
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РусияРД -181 всъщност е двигател принадлежащ на Прат енд Уитни и само се произвежда в Русия, понеже струва едва 16 милиона долара, заедно с изпитанията и окачването на ракетата. Договора е подписан през 2012 година и руснаците имат да дават още двигатели. затова го използват американците умнико. Американците са прагматични хора. Ако доматите можеш да ги купиш за 5 стотинки, ще ги отглеждаш ли сам? Но вие руските слуги сте се хванали за тия двигатели, защото са единствения хай-тек руски прод
24
1
 
5
 
! Отговори
ФАЩ АКБАР преди 7 години
Предният път беше до 2020, *** краварите си мислят, че българите са като герберастите , прости и без памет!
23
1
 
4
 
! Отговори
Русия преди 7 години
Абе защо всички американски фирми са с руски двигатели? Туркофилите няма ли да се произнесат нещо по въпроса?
22
0
 
3
 
! Отговори
Русия преди 7 години
Кога е точната дата на филма? Римейка на "кацането" 1969?