Повече пари за наука в България?! Възможно ли е?

До ?8000 за учени, които работят по ЕС "Хоризонт 2020"
14 мар 2017 15:30,
28
Повече пари за наука в България?! Възможно ли е?
Снимка: Reuters, архив

Българските учени, които работят по проекти по програмата за научни изследвания и иновации в ЕС "Хоризонт 2020", ще могат да получават до 8000 евро към годишните си заплати

. Това предвиждат нови правила на Европейската комисия (ЕК) за финансиране на научни разработки със средства от ЕС, съобщиха от МОН.

Целта е заплащането на българските изследователи да стане съизмеримо с това на техните западноевропейски колеги, както и повече наши учени да бъдат мотивирани да се включат в създаването на европейски съизмерима и разпознаваема наука.

Новите правила на ЕК ще важат предимно за стартиращите в бъдеще изследвания.

Право да раздават такива допълнителни средства ще имат и организации, чиито проекти вече са стартирали, но за това те няма да получат допълнително финансиране. Условието за тях ще бъде сами да преценят дали с одобрения по "Хоризонт 2020" бюджет имат възможност за допълнително заплащане, или ще отделят собствени средства за поощряване на най-активните си служители.

В момента интересът в България към проектите по "Хоризонт 2020" е сравнително слаб, защото възнаграждението за българските учени е несъразмерно ниско спрямо учените от други държави и не стимулира съвместните изследвания.

Българските учени получават различно заплащане спрямо спецификата на изпълняваните от тях проекти.

Практиката показва, че до момента финансирането по Фонд "Научни изследвания" е по-високо от това по проектите по "Хоризонт 2020".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
Съвсем спокойно ще може човек да се изхранва чрез наука, когато му се плаща само за свършена работа, а тази работа да е само по конкретни проекти, за които плаща някой, който се нуждае от научна разработка на даден проблем.Сега какво имаме? Институти на бюджетна издръжка, в които можеш да не работиш нищо, 90% от служителите там са назначени с връзки. Ако не ги мързи, обикалят страната, за да четат лекции на хонорар.Финансиране на проекти се урежда пак с връзки. Често тези проекти са ала-бала
6
0
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
Наивнико,Потърси книгата на чл.-***. проф.Емил Хорозов "Проектния бизнес".. Комисии решават кой проект да бъде финансиран.. Във всяка комисия има представители от институтите на БАН, направи си извод.. Във всеки институт има шерпи без връзки, те вършат работата по проекта, друг взима парите!
5
0
 
2
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Имаме много интелигентни и иновативни сънародници, но някак не си представям България да дръпне в тази посока. Тези 'пари' са смешни за сериозни изследвания.
4
0
 
2
 
! Отговори
Академик Левичаров преди 7 години
Моите научни трудове в областта на изучаването на влиянието на поп фолка върху развитието на хармонична личност са познати на научните среди в България.Сега ще ги популяризирам в Европа. Целта ми е Нобелова награда.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако можем да откраднем от тази област ще дадем...
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре би било, крайно време е да можеш поне да се изхранваш от наука в България! Сега много млади хора с потенциал и възможности са принудени да работят по кол центрове и на всякакви затъпяващи длъжности, само за да могат да се издържат, вместо да се развиват, и да правят нещо смислено.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не! И науката и държавата са типичен пример за БЪЛГАРСКАта РАБОТА! Чалгата обаче процъфтява! Барем един отрасъл на положителен разтеж!