"Чандраян-2" навлезе в орбитата на Луната

Индийската лунна мисия стартира на 22 юли
20 авг 2019 13:17,
18
"Чандраян-2" навлезе в орбитата на Луната
Снимка: Reuters

Индийското космическо ведомство съобщи за успешното завършване на маневрата по влизането на лунната станция "Чандраян-2" в орбитата на естествения спътник на Земята, съобщиха световните агенции.

Още по темата

Индия изстреля успешно лунната си ракета

Продължителността на сложната маневра е била 1738 секунди. Според индийските специалисти тя е била най-деликатната част от мисията, тъй като скоростта и височината трябва да са изчислени много точно. И най-малката грешка би провалила заплануваното през септември меко кацане на лунната повърхност на станцията, пише БТА.

Тя стартира към нашия естествен спътник на 22 юли и нейното прилуняване е предвидено за 7 септември.

Космическият апарат "Чандраян-2" включва орбитален модул, спускаем модул и луноход. Планирано е спускаемият модул "Викрам" да достави на лунната повърхност 27-килограмовия луноход "Прагиян", който ще функционира най-малко един лунен ден (14 земни денонощия). Предвижда се орбиталният модул да функционира около година.

Както по-рано съобщи индийското космическо ведомство, районът на Южния полюс не е избран случайно за кацане на апарата. Тази част от Луната досега не е била изследвана. Сред главните цели на експедицията ще е търсенето на вода. Освен това в района на Южния полюс има образувания от лунни скали, които могат да разкажат за геоложката история на естествения спътник на Земята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората, вярващи че Земята е полска, имат последователи по цялото кълбо.
14
1
 
0
 
! Отговори
...е ти си верно тъп преди 4 години
По-простото
13
1
 
1
 
! Отговори
Смятайте че... преди 4 години
..... и двамата сте прави, опитайте се да отчетете икономията, която прави индиеца (по-слаб двигател, по-бавно и основно гравитационно довлачване до луната), а и се кани да стои в орбита година време, докато американеца е буустнал мощна ракета, скъпа и само за кратка разходка; нямайте съмнение че са били там, въпросът е какво са видели и защо не ходят вече 40+ години натам😉
12
3
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До ПроСтoToне знам какво пушиш..НЕ ме и интересува...Но ако вдишаш малко кислород,вместо пушек,БИ МОГЪЛ да се запиташ следното:..-"Чакай сега!..В 2019-та година ,при това развитие на технологиите и компютрите е необходимо определено време за да се стигне до там,но..ПОЛОВИН ВЕК НАЗАД,когато дори немаше и компютри,а ВСИЧКО СЕ СМЯТАШЕ С ЛОГАРИТМИЧНИ ЛИНИЙКИ,за неколко дни краварите ей така,със щракане на пръсти,"покориха" Луната..Това са приказки от сорта на "Капитан Немо"!..ФАНТАСМАГОРИИ
11
5
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Е какво?..-За вас не знам,но мен *** напушва смех....Защо?..Ами вижте:..-Изстреляна на 22 Юли,но ще се прилуни /евентуално/ на 7-ми Септември..НЯКОЛКО МЕСЕЦА делят старта от прилуняването!!!!..Какво направиха краварите?..-За 3-4 дни "стигнаха" до Луната,"кацнаха" там и за още 3-4 са върнаха в Охайо..?!?!?!?!?!КОЙ Е В ЧАС за нещата и проблемите и КОЙ СИ СЪЧИНЯВА СЦЕНАРИИ?!Ако все още има люде,които вярват,че "американец е ходил по Луната" ,значи...значи наивниците не са свършили..
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РукавишниковНе им е омръзнало. От това живеят.
9
5
 
2
 
! Отговори
Рукавишников преди 4 години
До 6 и 7. Това вече не сте ли го писали стотици пъти? Не ви ли омръзна?
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ?И какво като кацне? Промитите мозъци пак ще кажете че е измама!Слизай в мазето че почват да пръскат самолетите
7
5
 
4
 
! Отговори
До ? преди 4 години
До ?Значи трябва да кацне в Холивуд.
6
5
 
9
 
! Отговори
? преди 4 години
Добре де, що не кацне една сонда там, където е забито хамериканското знаме. Да видим истина ли е или не?
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И по този случай по индийските телевизии забучаха диви кючеци.
4
3
 
2
 
! Отговори
Бай М. преди 4 години
Мани таа вуда, виште за жилезо!
3
10
 
13
 
! Отговори
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ преди 4 години
А NASA кога ще изпрати собствена ракета в Космоса? А, да бе, те пък нямаха ракети и трябва пак да се молят на руснаците, да ги вземат на космостоп...
2
10
 
4
 
! Отговори
Кръгъл и-д-и-о-т преди 4 години
Земята е плоска! Какви ракети? Каква луна? Всичко е фейк!Сега като влезем в зона51 ще го докажем!
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакам да видя какво ще кажат форумните астро-физици за кацането на луната. Иначе няма как да не приема всяка некоментирана новина за космоса като "фейк".