Ако ледът в Сибир се разтопи – Европа става негодна за живот

Вечният лед в Арктика съдържа много въглероден диоксид
27 авг 2019 07:32,
52
Ако ледът в Сибир се разтопи – Европа става негодна за живот
Снимка: архив Reuters

Топенето на вечния лед в Сибир заради глобалното затопляне води до отделяне на големи количества въглероден диоксид. Това може да промени климата в Европа толкова, че континентът да стане негоден за живот, твърди руският геофизик Сергей Зимов, цитиран от ZDF.

“Има микроби, които спят от близо 50 000 години. Сега те се събуждат. Почти мога да ги чуя как дишат. И миришат. Организмите веднага започват да се хранят. В процеса те превръщат въглерода във въглероден диоксид. В нашия регион има толкова много вечен лед, че ако всичко се стопи, климатът в Европа ще стане негоден за живот”, казва Зимов.

Руският геофизик отбелязва, че вечният лед в Арктика съдържа два пъти повече въглерод, отколкото в цялата земна атмосфера, пише "24часа".

Сергей Зимов и синът му Никита - агроном, проверяват изчисленията си с експеримент. От 20 години те реконструират условията на ледената епоха в район с големина на Лихтенщайн в североизточната част на Якутия. Двамата отсичат всички дървета, засаждат праисторически билки, заселват стада якове, бизони и зубри, които трябва да забавят глобалното затопляне.

“През декември пада дебел слой сняг. Той изолира почвата от студа. В търсене на трева животните дълбаят снега и го тъпчат. Следователно вечният лед замръзва по-добре през зимата. Това от своя страна го предпазва от топене през лятото”, казва Никита Зимов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
9
 
9
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Половин европа като е била под лед преди 15 000 години да не е изчезнал живота .Аман от учениОставете си природата сама да се оправя
34
7
 
0
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Вилна къща със тераса
33
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
баща и син Зимови колко борящник бяха изпили преди да направят тези уникални разкрития? А как точно си представят, че въглеродния диоксид ще стои на 1 място? И дори да ставаха чудеса, не трябваше ли първо да помислят, че просията ще стане пустиня и чак тогава Европа. Хвала на колхозниците и др. път да пробват с водка.
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двамата отсичат всички дървета, засаждат праисторически билки, заселват стада якове, бизони и зубри, които трябва да забавят глобалното затопляне.----и как отсичането на дърветата ще забави глобалното затопляне ?
31
0
 
1
 
! Отговори
До До 24 преди 4 години
29,как мислиш, дали атмосферната циркулация изявяваща се чрез постоянните и променливите ветрове и вариращите въздушни течения около Земята, носещи циклоните и антициклоните, е климатообразуващ фактор или са следствие на климата? И каква е ролята й в цялата картинка?Безспорно си прав, че релефът също е фактор, но не е единствен. А и каква е разликата между времето (като явление, не час) и климата? И на кого дължиш топлото/студено време, дъжда, вятъра, снега, жегата и защо те не са постоянни?
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До До 24Ами хубаво, твое право е. Само малко по-внимателно използвай фактите. Че от време на време се срещат и хора, които имат някаква представа от история, география и климатология.
29
0
 
9
 
! Отговори
До До 24 преди 4 години
Не бъркам, а говоря за "плодородния полумесец" (Fertile Crescent). Малко по-назад във времето дори и климатът на Сахара е бил доста по-различен, а пустинята днес е била зелена. Опитвам се да обърна внимание на факта, че светът и климатът, като дадености не са застинали във времето на позиция "сега и завинаги". Това, че по ред причини не обичаме да виждаме очевидното и да си правим изводите овреме, животът не го бърка. С нас или без той ще продължи да съществува и да се променя в изменения свят
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 26Виж сега, не знам, кога са се появили шумерите, но шумерската писменост не е по-стара от 4-5 000 години. Периодът на аридизация на климата в Северна Африка, а вероятно и Близкия Изток, е започнал вероятно преди 3-4 000 години. Затова е напълно възможно шумерите да са били свидетели на този процес. Имаше някаква теория за Сахара, свързана с развитието на жъвотновъдството. Не знам. Но това, че тези пустини са станали това, което са, в историческо време, е факт.
27
0
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
И още нещо, климата няма влияние върху образуването на пустини, той по-скоро е в следствие от тяхното наличие. Дали някъде има пустиня или не, зависи почти изцяло от релефа и геоложкото минало на района. В Южна Америка имаме много добър пример, как една планинска верига разделя пустиня от джунгла.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мм-да, земята където тече мед и масло от Библията и за която е предречено, че ще се превърне в пустиня, а в последните времена пустинята отново ще разцъфти.
25
1
 
5
 
! Отговори
До 26 преди 4 години
ОК значи според твоята теория, преди 10 000 години пустини в Близкия изток не е имало, но изведнъж шумерите, създали цивилизацията си преди 7 000 години, ни съобщават за наличието им. Ей така изведнъж се появават пустини от нищото!? Написал съм Библията, защато стария завет е базиран на древни текстове, като Епоса за Гилгамеш. Пясъчните пустини не се появават случайно, те са били дъно на плитки морета, Сахара е типичен пример.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 24Извинявай много, но откъде такива данни? Преди 10 хиляди години дори и пиктографска писменост не е имало. И не се е и предвиждало да я има. С Библията пък съвсем ме развесели. За да разсъждаваш за тези периоди ти трябва научен инструментариум, а не знания от прогимназията.
23
4
 
4
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
Бъркаш се както Сахара, така и пустините в Близкия изток, са били там и преди 10 хил. години. Цивилизациите възникват по-поречието на Нил и в Месопатомия /район между поречията на реките Тигър и Ефрат/. Във всички древни текстове в това число и Библията фигурират данни за наличието на въпросните пустини. Днес същите тези райони също са подходящи за земеделие, разбира се има известни промени, те са неизбежни, но те не са толкова драстички както ти ги представяш.
22
1
 
10
 
! Отговори
До До 20 преди 4 години
Някога, на границата между палеолита и мезолита (нека оставим по-точното датиране на археолозите!) на територията между днешните Египет и Иран, е съществувала земя с благодатен и мек климат, способствал за развитие на земеделието и прехода на човека от ловци-събирачи към уседнал живот. Това е било преди около 10-на хиляди години. Днес, там са пустините на Близкия Изток. И ако ме провериш, ще се изненадаш, че там преди време също не е имало условия за пустини, но днес вече те са повече от факт...
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SSДа света е грешен, защото ти си ***, мързелив и много завистлив неудачник.
20
2
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 4 години
Не става само уикипедия и копиране, трябва и акъл екоталибане - къде в Европа има или има условия да се появи пустиня, можеш ли да отговориш?
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ААААААААААААААААА"Като и в Европа няма да можем да живеем КЪДЕ ТОГАВА ОСТАВА"Русия и Китай.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тотални екоталибански глупости - поредните заплахи за климатичен апокалипсис. Реално чисто научно е невъзможно Европа с този си релеф и географско разположение да се превърне в пустиня.
17
1
 
20
 
! Отговори
Един преди 4 години
"Следователно вечният лед замръзва по-добре през зимата." - наистина, невероятно откритие!
16
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руския физик Заимов естествено си мечтае за пустиня в Европа.