Стрес, напрежение... Как да се храните?

Някои вещества понижават кортизола
31 авг 2019 23:00, Иванка Гъркова
19
Стрес, напрежение... Как да се храните?
Pixabay

Стресът е неделима част от нашето ежедневие. Малцина са онези, които могат да се похвалят, че денят им е минал безпроблемно и без никакви нерви и напрежение. За да се оттървем от негативните емоции, се нуждаем от релакс и специален хранителен режим. Понякога обаче сме толкова заети, че пренебрегваме сигналите, с които тялото ни алармира, че се нуждаем от почивка. 

 
По време на стрес човек често поглъща вредни храни, които вместо даму помогнат, му създават допълнителен дискомфорт. така например много мъже и жени похапват шоколад и други сладкиши, когато са под напрежение или в лошо настроение. Но тези продукти не намаляват хормона на стреса кортизол и адреналин.
 
За да повишите хормоните на щастието и се избавите от стреса, се нуждаете от определени храни. Веществата в тях понижават кръвното налягане, поддържат имунната система и понижават кръвното. 
 
Основното, което трябва да знаете за антистресовото хранене е това, че е задължително в менюто да присъстват както комплексни, така и прости въглехидрати. Бавнокомплексните въглехидрати, които има в пълнозърнестият хляб и овесените ядки, например стабилизират кръвната захар. Вследствие на това организмът има повече енергия и чувството за глад изчезва. Отделно серотонинът в тялото се повишава (недостиогът му води до лошо настроение и депресия). 
 
Ако не можете без сладко, наблегнете на простоте захари. Те намаляват раздразнителността, причинена от стреса. При това се разграждат по-бързо. 

Ето 5 храни, с които да се избавите от стреса:
 
Цитруси 
 
Те са богати на витамин C, който моментално понижава хормоните на стреса. Освен това той нормализира кръвното налягане и помага на човек по-бързо да се успокои след стресова ситуация. 
 
Зеленолистни растения
 
Спанак, зелен фасул, броколи. Всички те са богати на магнезий, който понижава кортизола и предотвратява депресии, главоболие, отпадналост и болки в ставите. Ако не обичате тези зеленчуци, може да ядете много соя или сьомга, за да си набавите необходимото количество от минерала. 

Мазна риба
 
Сьомгата е една от най-мазните риби. Тя съдържа омега-3 мастните киселини, които понижават хормоните на стреса и предпазват сърцето. За да държите адреналина и кортизола в норма, яжте риба поне два пъти седмично. 
 
Още храни, помагащи при четете в Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изхвърли си телевизора през терасата .Успокоява . Пробвано.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шестото е повече крясъци от спалнята или от дивана в хола или кухненската маса...
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При стрес, нервно напрежение е важно да се приемат витамини от група В, от естествен източник или изкуствени. И да се правят упражнения, разтягащи гръбначния стълб. задължително долната му част.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13Прав си. При някои материали не само заглавието, но и целият текст "зМучи" :)))Не знам дали неволно си допуснал техническа грешка или си го написал нарочно, но е съвсем на място!
10
0
 
3
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Няма значение какво ядете, а в какви количества.
9
0
 
5
 
! Отговори
Ха добро утро! :)) преди 4 години
Преди няколко часа започна месецът, който има в названието си буквата "р"!Започна месец септемвРРРРРи.Изтърсете от нафталина поне по един пуловер или жилетка, скоро ще започнат да ни трябват, когато се прибираме вечер късно или сутрин много рано.Хайде сега, нощните птици бегом по леглата, за да поспят и да успеят да се събудят преди да е свършила светлата част на деня! :)
8
1
 
5
 
! Отговори
Въх! преди 4 години
До Ерген Минко47На теб ли бе посветено стихчето, което някой преди дни качи тук?"Бегом пристигна Минко само по чорапи,с дискретен полъх на партенков аромат"По-нататък се говореше за арапи и какви си ги вършил зад някакъв храст!Ама ти си станал легендарен бе, хората ти посвещават стихове! Браво!
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6Ти пък си много сериозен, беее :)Хората в събота вечер пеят и се веселят, а ти правиш тук научни анализи. Тананикай си "Гуантанамера", както предлагат по-долу. Дефиниции на медицински понятия ще даваш в делник!
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"По време на стрес човек често поглъща вредни храни, които вместо даму помогнат, му създават допълнителен дискомфорт."Аз сега разбирам, че имаме много различни понятия за "стрес". Стреса за мен е нещо, от което не можеш да спиш, не можеш да ядеш, не можеш да мислиш трезво, правиш неща за да избягаш от източника на стреса и нямаш време/мотивация за нищо друго.А явно, за някои други "стрес" е да си счупиш нокътя или да свършиш тоалетната хартия. Че седнеш да изядеш анти-стресово една сьомга...
5
1
 
7
 
! Отговори
За лека нощ преди 4 години
ще ви припомня една много популярна песен, създадена преди близо 90 години. Латиносите много я обичат. Пее се и до днес:"Гуантанамера, гуахира гуантанамера,гуантанамеееера, гуахира гуантанамееерааа ..."Знаете ли какво означава в превод?"Момиче от Гуантанамо, селянко от Гуантанааамоооо".По нататък се пее за планински поток, който пеещият предпочита пред морето и т.н. :)
4
0
 
14
 
! Отговори
Гастроном преди 4 години
Сьомга с лимонов сок и зелена салата. Не е лошо като порция за обяд :)
3
0
 
6
 
! Отговори
Куха лейка преди 4 години
Златце малко , много си работила по публикацията . Хайде легай да нункаш че ке се измориш.......
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фасул!
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сьомга?