Непосилен труд, бой, глад - "укротяване" на проблемни деца от Германия

Подобни проекти има в Румъния, Полша, Гърция, Русия...
10 сеп 2019 07:20, Елка Василева
89
Непосилен труд, бой, глад - "укротяване" на проблемни деца от Германия
Снимка: архив, Reuters

Проблемни германски деца се изпращат от социалните служби в чужбина, за да бъдат превъзпитани чрез труд. Много от тези проекти обаче са брутални и престъпни. Показа го невероятният скандал, разкрит в румънския Марамуреш.

Нов скандал разтърси обществеността в Румъния. Петима души, сред които и ръководител на социален проект от Германия, са арестувани по подозрение за издевателства над деца. Румънската прокуратура ги обвинява в създаването на организирана престъпна група, която е злоупотребявала с десетки деца и юноши от Германия, за да ги експлоатира като работна ръка под претекст, че участват в „проект за превъзпитание“, пише Дойче веле.

Твърди се, че най-малко четири деца са свидетелствали за брутално отношение към тях. Според разследващите методите на германските изпълнители на проекта и техните румънски помощници включвали както отнемането на храна, така и домашен арест и побоища.

На младежите между 12 до 18 години били иззети паспортите и личните карти. Те били принуждавани да извършват най-тежката работа във фермите и често им се налагало да нощуват с животните в обора. Такива са официалните обвинения на властите. Ръководителите на проекта, както и някои от засегнатите младежи обаче твърдят, че не е имало издевателства.

Каква е предисторията?

От над 15 години една германска двойка в севернорумънския регион Марамуреш ръководи социален проект за германски деца и младежи с проблемно поведение. Финансираният от Федералната република проект „Марамуреш“ обещава на тези младежи, които често са от семейства със сложни социални проблеми, нов старт в живота. Една част от тях са психически нестабилни, други са наркозависими или са извършили криминални деяния. Идеята на проекта е непълнолетните да променят проблемната си социализация, а отделянето от обичайната им среда и цивилизацията да им даде импулс за съвсем нов живот.

Още по темата

Ежедневието на селяните в Марамуреш е тежко. Работният ден започва в 5 часа сутринта, кравите и прасетата трябва да бъдат нахранени, оборите да бъдат изринати, да се превозят дърва от близката гора, да се прекопаят нивите и да се свърши всичко останало, което е типично за едно селско домакинство.

Децата са работили в обори и по строежи, в ковачници, на тъкачния стан. Във Вишеу де Сус младежите, изпратени от германските служби, за да бъдат „превъзпитани“ чрез упорит труд, са видели един съвсем различен свят от онзи, с който са били свикнали. Още през 2007 г. обаче в румънската преса излиза първата статия за очевидни нередности във Вишеу де Сус.

Превъзпитанието в чужбина - доходен бизнес?

Година по-рано германското списание “Шпигел” съобщи, че организации, които трудно биха могли да бъдат проверени, организират на трудно достъпни места извън Германия лагери за превъзпитание на младежи. Изданието твърдеше също, че децата и младежите редовно стават жертва на тежка експлоатация и издевателства. Подобни проекти, подкрепяни финансово от германските социални служби, съществуват също в Полша, Гърция, Русия, в Кавказ, Латинска Америка и Южна Африка.

Пак „Шпигел“ писа, че всички подобни проекти функционират по сходен начин: тежък и дори непосилен труд, а в случай на неподчинение - наказания с бой, заключване и глад. Германското списание подробно беше разказало и за румънския проект „Марамуреш“.

Така нареченият "последен шанс" за проблемните младежи струва на германската държава между 4000 и 6000 евро месечно за всяко непълнолетно лице. Именно тези суми са били превеждани на изпълнителите на организаторите на проекта в Румъния.

След няколкомесечен период на „адаптация“ в централата на проекта, младите хора са били настанявани в приемни семейства, които са получавали между 200 и 600 евро на месец и са ползвали безвъзмездния труд на непълнолетните. Проектът “Марамуреш” се грижи за около 30 деца всяка година.

Съучастници сред местните власти

Официалните доклади на румънските власти разкриват пълния размер на страданията на тези деца - подлагани са били дори на медицински интервенции против тяхната воля - на момичетата например многократно им били поставяни инжекции, „за да не забременеят“. Прокуратурата заяви, че много от децата и младежите са правили опити за самоубийство в резултат на тежките психически и физически травми.

Има и признаци, че обвиняемите за тези издевателства са имали съучастници в средите на местните румънски власти (полиция, кметство, социални служби), които са ги предупреждавали за внезапните проверки. Така „проблемните“ юноши можело да бъдат навреме „укротявани“ чрез медикаменти.

Представители на местните власти отричат ​​твърденията. Подобно запитване на Дойче веле до Националната агенция по социални въпроси към Министерството на труда засега остава без отговор. В съобщението се казва, че комисия към Министерството на труда е натоварена да провери случилото се в Марамуреш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
7
 
! Отговори
Макаренко преди 4 години
На ви демокрация!
55
4
 
1
 
! Отговори
Търпелив преди 4 години
червената армия е виновнатъпи шваби лицемерни
54
1
 
7
 
! Отговори
да преди 4 години
никаква ''система" не мразят тези деца и не са "проблемни",а мързеливи т'ъртеи, които смятат, че всичко им се полага наготовомного е лоша тая "система", която ти казва, че ако искаш да имаш нещо трябва да си го изработиш, а не да откраднеш..не я е срам:)))))
53
7
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
"проблемни деца" са тези, които мразят системата и не й се покоряват.Т.нар. "система" е проблемна, не децата!
52
2
 
2
 
! Отговори
факт преди 4 години
Екзекутирайте Карлос на площада за назидание и поука на други Карлос-
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В историята за Карлосчо по-долу най-интересното е как точно са били изхарчени 30-те хиляди франка на месец. Апартаментът е струвал 2000. Лъвският пай от парите обаче е отишъл именно в уроците по бокс и "социалните работници", измислили това. Плащали са тази заплата... на себе си. Та затова момчета като Карлосчо са златна мина за всякакви педагогически измамници и е в техен интерес те именно да са там и именно да не се интегрират.
50
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четох статията някъде до средата. Доколкото разбрах, тези деца са изпратени от германските власти в Румъния, т.е. "главата на змията" е немска. Изводите са прости - корупция навсякъде.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мале, това с тоя Карлос е вярно, струваше ми се невероятно. Същият тази година пак е в затвора и е толкова агресивен и опасен, че на полагащата му се разходка в двора индивидуално го водят и пазят четирима (!) души.
48
1
 
24
 
! Отговори
men преди 4 години
от тогава не изпускат информация какво става с него. европейските общества не ги чака нищо хубаво след 20 години. 95% от децата са такива мързеливи и тъпоглави келешцехта че нема на къде. плейстейшъни, ютюб, дрешки, парцалки, риалити телевизия, дрогички, фейсбуци, инстраграми и до там. до 35 години го играят тинейджъри и от 40 гледат как да се пенсионират. имам доста такива колеги.
47
1
 
16
 
! Отговори
men преди 4 години
в швейцария имаше един такъв хубостник - карлос. беше наръгал някакъв друг малцинствен обогатител и вместо да го вкарат в затвора и да чукa камъни по цял ден му бяха взели 5 стаен апартамент в цюрих с псотоянно пребиваваща лелка социален служител да го пере, да му чисти и готви и му бяха намерили треньор световен шампион по кик бокс за да избегне насилието чрез спорт. всичко това над 30 хиляди франка на месец масрафче. познайте дали стана човек. като се разсмърдя историята го вкараха в някакво общежитие дето на втория ден изпотроши и запали стаята и наводни общежитието. после пак беше бил няко
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще рече - бой, секс и румънска чалга за немски тинейджъри у Мъмълигия?-)))))))))
45
0
 
8
 
! Отговори
муспи преди 4 години
До Анонимен - Когато бях войник в комунистическата армия, имаше един на когото баща му бил врат на народа, стрелял насам натам и накрая като го обкръжили и ранили, изял всичките хапчета дето му биле дали американците за в такива случаи, и умрял. Към този войник командването се отнасяше с особена вежливост, и той се приспособи и им отговаряше със същото. Завиждаше му цялата казарма. Докато всички ходеха на учения и форсираха реки, той беше на събеседване с закапечето в офиса му.
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдааа..... "Arbeit Macht Frei"!Колко от вас ще се досетят какво означава това и от кой период на човешката история е известен този "лозунг"?Западна демокрация и либерални цености казвате, а???-))))))))
43
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говорим за малолетни в риск, които вместо до получат нужното втимание и добър пример са превръщани в психопати---Разбирам, но това с вниманието и добрия пример често не работи. Знам от опит в немски училища. Имаше дете с проблемно поведение, с което работеше психоложка, а учителите му го търпяха и му се усмихваха. Разви чувство на безнаказаност и реагираше на вниманието с още и още повече гадости, защото така получаваше още повече внимание. И с двете крайности не трябва да се прекалява.
42
1
 
5
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Децата са се оплаквали че няма достатъчно стаи за еднополова любов, - евреите като вършат една работа, поразяват с некадърността си. Приемните родители наистина са биле еднополови, но с толкова амортизирани органи на честа, че са биле презирани от децата. То се изразявало в системната любов върху застаряващата им чест. По данни на нацистки организации, децата и приемните са биле от му$ави до че$ни, а тези дето вземали от 4000 до 6000 на дете биле евреи.
41
1
 
13
 
! Отговори
до ДИ 42 преди 4 години
Откога пък здравомислието буди ужас? Питате какви хора сме възпитали - еми не са наркоманчета, дилъри и жълтопаветни лигльoвци. Тва кофти ли е, по вашите прогресистки стандарти?Днес четох за една либерално отгледана мифла, която отишла на среща от Тиндър, мъжът й казал, че е по-дебела от снимките и не става, тя се върнала и веднага се пуснала в GoFundMe да й възстановят похарчените за път и вино 90 паунда. Вече събрали половината, такива нежни души като вас. Я се стегнете!
40
2
 
8
 
! Отговори
ДИ преди 4 години
Германците имат социална служба - да им организират работа в помощ на социалните работници и така ще са полезни на себе си и народа си!И още не е ли нарушаване правата на детето да разрешават на еднополови двойки да осиновяват дете. Те са взели рещение за този начин на живот пълнолетни и няма какво да вмешателствот в живота на непълнолетните. След като не са в състояние да се се радват на себе си без да се натрапват по какъвто и да и начин. Поведението им граничи с първичното !!
39
3
 
10
 
! Отговори
ДИ преди 4 години
Това дето раздават деца на приемни родители също буди съмнения.Колкото до коментарите към статия съм ужасена. Нормално мислещи хора ли са писали, какви хора са възпитали в лицито на децата си и как най-вече? Говорим за малолетни в риск, които вместо до получат нужното втимание и добър пример са превръщани в психопати, Отчуждени от род, озлобени от хората и намразили труда, с една дума - изгубени. Изгубени завинаги. Ако все още има мислещи хора нямаше да се обръщат към тях безлично на "то".
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами за наркоманчета и криминални какъв да е подхода освен възпитание чрез труд. Не виждам нищо лошо в това ако битовите условия са добри и имат пълноцене отдих за възстановяване след тежкият труд. Но тези дето се правят на възпитатели да краднат по 6000 евро на месец от дете тези плачат за въжето.
37
3
 
20
 
! Отговори
много гот преди 4 години
Организирали хората ТВУ/наркокомуна по всички класически правила. Да им скъсат гьона на дребните хулигани от работа, това е единственият начин да ги вкарат в релси.